別無所毬

作者: lamkaicheung 發表于 2019-6-6 12:38:52
13518 174
lamkaicheung 發表於 2019-6-11 12:48:24 來自手機 |顯示全部樓層

都希望有其他大大來講下心葉出根問題!
在上年十月份朋友又剪咗一節仔心葉俾我種,回來就已經有三片葉仔都有5蚊銀咁上下大,莖位就黐住有两條小鬚根,中間細圖都種咗過幾月先標新葉,見嗰盆仲有啲空位就插埋海豚落去種,估唔倒又可以一齊生長,現在心葉都生長有三呎幾長,每節都帶有小氣根同新葉,還有一個花冧結緊苞,如果唔燒冧應該都好快有花睇!

謝謝B大賞分

評分

查看全部評分

回復

川流不息 發表於 2019-6-11 14:09:29 |顯示全部樓層
高手呀~

請問樓主用什麼植料?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-6-11 15:39:48 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-6-11 14:09
高手呀~

請問樓主用什麼植料?

細圖左上也能看出來,只有沙炭两種!

回川大大,我都有咗老花好多年,我而家最想要两種花,就係…有錢花同埋可以亂咁花,咁就正!

老花 ww  發表於 2019-6-11 16:28
回復

菜妹 發表於 2019-6-12 05:01:12 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-11 12:48
都希望有其他大大來講下心葉出根問題!

在上年十月份朋友又剪咗一節仔心葉俾我種,回來就已經有三片葉仔都 ...

心葉我都係當多肉咁淋水,王子種得超好,叻叻
海豚仔群生好壯觀
回復

lamkaicheung 發表於 2019-6-12 12:41:22 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-6-12 05:01
心葉我都係當多肉咁淋水,王子種得超好,叻叻
海豚仔群生好壯觀  ...

哈哈,其實王子一啲都唔叻,佢只不過有較好嘅環境種植,如果冇咁嘅環境,相信佢咪一樣死晒火!
菜妹不要放棄手頭上棵心葉,雖然而家變咗心太軟,可能心葉本身出根係比較慢一點,再嘗試救下㖭,如果真係救唔翻c咗,相信菜妹人緣咁好,回港後定能在花友手上帶翻一棵半棵回去,再續心葉前緣嘅,到時又可以繼續夢植心想的世界啦!

我手頭上有另一棵花友送既心葉仲健康。  發表於 2019-6-12 19:59
回復

lamkaicheung 發表於 2019-6-15 13:18:39 來自手機 |顯示全部樓層
棵毬蘭估唔倒三日後居然落花,本身諗住想試下佢啲花蜜,打開啲葉唔覺意碰到啲花,點知就甩住咗幾枝花落地,好彩頂頭還有一朵新結花冧出緊!
攝6/10
過多幾日原先已落花位置,居然有花追出即象喎,問朋友佢都話呢隻毬蘭未試咁樣追冧,咁就有啲奇啦!
攝6/15
噚晚上網揾毬蘭資料,終於得出呢隻毬蘭的真名字,原來叫Hoya densifolia密葉毬蘭,佢啲葉又真係幾密,所以有呢嗰名字,另有一個嘅,覺得唔咪咁襯佢叫皮卡秋,可能係日本電視劇卡通精靈比卡超黃黃哋㗎!

回復

lamkaicheung 發表於 2019-6-15 14:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
介紹呢棵錢幣毬蘭,朋友就種咗佢6年,每次結冧將近開花就燒苞,所以睇都未睇過佢嘅真身,朋友攞來叫我試下睇得唔得!
同蜜葉毬蘭擺位置差唔多,照顧上也是一樣,養殖時間都係在上年十月份倒,估唔倒養咗佢幾個月,生長得唔錯,棵錢幣開始出新枝仲越出越多,可能真係夠太陽俾佢,在上個月嚟開始不段出新花梗,數埋都有十枝八枝㗎,原本都有啲舊花梗6之7枝仲留咗係倒,今次唔知可唔可以新同舊花梗一齊結花苞,我都好想好想睇下佢嘅真面貌!
回復

yunge0 發表於 2019-6-16 15:14:49 來自手機 |顯示全部樓層

毬蘭生長速度相對緩慢, 如果短期內有新葉出便是你家的環境適合它生長。
回復

yunge0 發表於 2019-6-16 15:17:21 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-6-11 09:36
王子呢度咁多人,借位一問:

新手唔識種,成日搬黎搬去搞到爛根後去泥插水,試左兩個月都未見起色,葉好薄 ...

毬蘭是粗生的植物, 暫且插在泥上, 不要掉。
回復

八王爺 發表於 2019-6-17 11:19:14 |顯示全部樓層
太美了!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-10 22:06:36 來自手機 |顯示全部樓層

小更新#21心葉毬蘭

6月份幫棵心葉毬蘭搞咗個做型,為方便拍全貌!

等咗二十日第一個心葉花苞開始明顯大了很多,而家都有一毫子咁大倒,數過有成二十粒辛運小星星聚成一球,近日都好好彩還發現多了两個新花梗出現,可惜太細粒影得唔清楚!

呢張係今日拍,本身諗住等開花先俾post 相俾大家睇,但今日落咗場好大嘅雨水,驚等唔切開花消冧,還聽講毬蘭好容易就小氣,但唔理得咁多啦!

回復

川流不息 發表於 2019-7-10 23:36:35 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-10 22:06
小更新#21心葉毬蘭

6月份幫棵心葉毬蘭搞咗個做型,為方便拍全貌!

等睇花~
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-11 00:41:35 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-7-10 23:36
等睇花~

我都很期待,而家嗰心情就好似大肚婆十月懷胎咁,嬰兒將要降臨大地,始終係首次見,都有少少緊張,好彩唔洗揾接生婆!
毬蘭臨盆在即,希望天氣不要太反常,我都要抽多啲時間陪伴左右,幫佢影多啲靚靚開花過程畀大家睇!

回復

violet_bb 發表於 2019-7-11 00:54:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-11 00:41
我都很期待,而家嗰心情就好似大肚婆十月懷胎咁,嬰兒將要降臨大地,始終係首次見,都有少少緊張,好彩唔 ...

恭喜添丁呀!
期待靚靚花花誕生過程相片。
頭一胎係要小心照顧多d的。
王子使唔使請侍產假?
回復

小雷子 發表於 2019-7-11 09:10:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-11 00:41
我都很期待,而家嗰心情就好似大肚婆十月懷胎咁,嬰兒將要降臨大地,始終係首次見,都有少少緊張,好彩唔 ...

王子!我都為你高興又緊張!毬蘭唔易種,等到頸長,先有花冧,有花冧又唔代表一定開到!真係攪到你個心情七上八落!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-11 10:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-11 00:54
恭喜添丁呀!
期待靚靚花花誕生過程相片。
頭一胎係要小心照顧多d的。

哈哈…唔啦,但都會盡量拍攝多啲開花過程,盡可能用言語表達自己喜悅心情,還將開花描述細緻一些,將可愛一面帶來多一些歡樂!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-11 10:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-11 09:10
王子!我都為你高興又緊張<span class="emoji emoji1f603"></span>!毬蘭唔易種,等到頸長,先有花冧,有花冧又唔代表一定開 ...

係呀…我都擔心開出嚟變成怪胎,到時唔能夠變成環球小姐就唔靚女㗎。
近日天氣飄忽不定,又時有常下雨,又唔想搬出搬入,怕驚動倒咗胎氣就唔好啦!
回復

小雷子 發表於 2019-7-11 11:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-11 10:54
係呀…我都擔心開出嚟變成怪胎,到時唔能夠變成環球小姐就唔靚女㗎。
近日天氣飄忽不定,又時有常下雨, ...

哈哈!一定會係大美人!等你再update生產過程!
回復

violet_bb 發表於 2019-7-11 11:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-11 10:54
近日天氣飄忽不定,又時有常下雨, ...

暑!!!我地要細細聲,唔好俾花花聽到!花花小器呀!!!
預祝大美人順利誕生!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-7-13 12:27:36 來自手機 |顯示全部樓層
攝7/12底抄
樓上幾位大師姐係未等到開花前,在下送上幾張小籠包圖,還加上情歌王子Danny陳,所唱嘅一段歌曲,請細味品嘗一個(等)字!
等 寂寞到夜深
夜已漸荒涼 夜已漸昏暗
莫道你在選擇人 人亦能選擇你
公平原沒半點偏心
苦澀 慢慢向著心裡滲
何必抱怨 曾令醉心是誰人

攝7/13同樣是底抄
要大家用些想像力去看看呢正張圖,個人感覺像一隻小海馬在深海漆黑中飄浮,但背上還是孭著一個個小籠包走佬咁款!

加多一張背後的毬蘭,開始漸漸長大,現況都有5毫大小,我估應該去到一蚊銀咁大就有花睇,很期待呀!
看來我還要聽多幾日情歌王子Danny 陳呢隻歌先得……等!
回復