玩下插花菖

作者: chestnut007 发表于 2019-6-4 18:12:33
6026 60
Ming36 發表於 2020-10-16 15:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-15 17:08
母女合照

好成功呀!見到也替妳高興

謝謝呀!很有滿足感!  發表於 2020-10-16 18:34
chuyat10 發表於 2020-10-16 20:38:36 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-15 17:08
母女合照

你舊年俾我的宜家有花菖啦,不過我都唔記得係乜名了,等開出來俾你鑒定。好似係俄堇。
chestnut007 發表於 2020-10-16 21:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-16 20:38
你舊年俾我的宜家有花菖啦,不過我都唔記得係乜名了,等開出來俾你鑒定。好似係俄堇。 ...

十郎哥,快啲開花俾我睇吓!
小雷子 發表於 2020-10-16 22:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
母女合照

好叻呀!你快啲開班教學…………我插葉都死!
chestnut007 發表於 2020-10-16 22:43:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-16 22:11
好叻呀!你快啲開班教學…………我插葉都死!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我都係跟花花公子學習的,請看11樓。
小雷子 發表於 2020-10-16 22:50:13 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-16 22:43
我都係跟花花公子學習的,請看11樓。

花花公子巳經唔再種AV啦,真可惜!
好在佢嘅經驗分享,還可以拯救我呢啲失敗者!
今年我立定決心,要種返靚啲紫羅蘭!
chestnut007 發表於 2020-10-17 07:35:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-16 22:50
今年我立定決心,要種返 ...

預祝妳成功。請問夏天有冇長期冷氣?去年我搬公司,所以有一段時間把AV放在屋企(無冷氣),死亡慘重。今年在公司渡夏,花兒開得唔錯啊!我的結論是冷氣。

還有,你喜歡的369,真的要冷氣,她在我公司生長得不錯。
小雷子 發表於 2020-10-17 09:57:59 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-17 07:35
預祝妳成功。請問夏天有冇長期冷氣?去年我搬公司,所以有一段時間把AV放在屋企(無冷氣),死亡慘重。今年 ...

我欠的是<冷氣>,今年又比前年熱,死亡多左,諗住減產,但去到花墟見到有好多靚花,又認唔住又入返貨!今次入迷你種多啲,以俄種為主!
chestnut007 發表於 2020-10-17 19:33:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-17 09:57
我欠的是,今年又比前年熱,死亡多左,諗住減產,但去到花墟見到有好多靚花,又認唔住又入返貨!今次入迷 ...

無冷氣種喜蔭比較好,妳送給我的blue heaven 及黃鳥,也種得不錯,只是沒有開花呢!哈哈!
小雷子 發表於 2020-10-17 20:02:13 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-17 19:33
無冷氣種喜蔭比較好,妳送給我的blue heaven 及黃鳥,也種得不錯,只是沒有開花呢!哈哈! ...

如果光線充足都唔開花,會唔會唔夠肥呀?
chuyat10 發表於 2020-10-17 20:16:48 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-16 21:21
十郎哥,快啲開花俾我睇吓!

花菖係底部,俾你睇下葉先,好旺盛,有兩盆。
chuyat10 發表於 2020-10-17 20:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-16 22:50
今年我立定決心,要種返 ...

苦科最後都會種返紫羅蘭,都係佢最靚,就算多次失敗都係唔死心,唔係講你係我自己啊。
小雷子 發表於 2020-10-17 21:10:24 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-17 20:20
苦科最後都會種返紫羅蘭,都係佢最靚,就算多次失敗都係唔死心,唔係講你係我自己啊。 ...

紫羅蘭的係我最愛,留係呢度3年,比人教壞左,花種唔好…………只學懂了花心!
chuyat10 發表於 2020-10-17 21:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-17 21:10
紫羅蘭的係我最愛,留係呢度3年,比人教壞左,花種唔好…………只學懂了花心!<span class="emoji emoji1f602"></span>[emoj ...

花心係種花人通病,冇得醫。
小雷子 發表於 2020-10-17 21:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-17 21:24
花心係種花人通病,冇得醫。

今年立定目標,要種返靚啲AV,麻煩十郎兄,多啲幫忙鞭策!
chuyat10 發表於 2020-10-17 21:31:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-17 21:28
今年立定目標,要種返靚啲AV,麻煩十郎兄,多啲幫忙鞭策!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

咁你搵錯人啦,邊識鞭策人啊?我自己都懶懶下要人鞭策就差唔多。
小雷子 發表於 2020-10-17 21:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-17 21:31
咁你搵錯人啦,邊識鞭策人啊?我自己都懶懶下要人鞭策就差唔多。 ...

我諗起有個最佳人選………………揾<才子> 鞭策我哋最有效!
可惜……唔知佢去左邊度 ……拈花惹草!
chuyat10 發表於 2020-10-17 21:58:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-17 21:38
我諗起有個最佳人選………………揾 鞭策我哋最有效!<span class="emoji emoji1f601"></span>
可惜……唔知佢去左邊度 …… ...

係啊,俾佢激死。
chestnut007 發表於 2020-10-18 14:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-17 20:16
花菖係底部,俾你睇下葉先,好旺盛,有兩盆。

點估呀?

係要等開花先知。  發表於 2020-10-18 16:39
Ming36 發表於 2020-10-18 17:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-10-17 19:33
無冷氣種喜蔭比較好,妳送給我的blue heaven 及黃鳥,也種得不錯,只是沒有開花呢!哈哈! ...

栗子小姐,我都有這兩種喜蔭,Yellow bird,去年年初小雷子的枝條好開得,已經開過好多次花,也分享過走莖給花友保營養。用強散光,得閒噴下水保濕,我冇落過肥。
Blue heaven, 見佢一路都冇動靜,就分享走莖給花友,哈哈哈,切走冇耐就有花苞了,期待第一次來花,真係估佢唔到。