夏日繡球

作者: gita 发表于 2019-5-31 12:05:16
7762 66
ic3b34r 發表於 2020-4-2 18:38:53 |顯示全部樓層
好清淡美,白熊都好鐘意清淡的花
witch_c_c 發表於 2020-4-4 02:26:32 |顯示全部樓層
你好,我係新手 想問下花開始變色係咪代表開完要剪?定係因為環境不適合?我剛買時花色好靚,番來種兩三星期就變晒灰色。我見葉底有芽唔知會唔會長大,唔捨得剪曬啲花。
gita 發表於 2020-4-4 12:54:28 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2020-4-2 18:38
好清淡美,白熊都好鐘意清淡的花

多謝賞花. 繡球特別在於她的顏色和花型會不斷變化 - 由淡藍紫到深藍紫, 之後愈熱會愈變粉紅, 開耐了就變淺綠- 深綠, 直到入冬乾,謝. 可以整個夏天細賞.
gita 發表於 2020-4-4 13:01:03 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2020-4-4 02:26
你好,我係新手 想問下花開始變色係咪代表開完要剪?定係因為環境不適合?我剛買時花色好靚,番來種兩三星期 ...

變灰色但花梗有無斷或謝呢? 如果花梗未謝, 只是變色, 就是自然現象, 因為繡球開耐了, 會變灰綠色, 再過一輪先會謝. 你可以繼續留花, 又或剪一些出來插花都可以. 剪花的話, 新芽就會生得較快. 如有照片可以看清楚一點.
ic3b34r 發表於 2020-4-5 18:15:49 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-4 12:54
多謝賞花. 繡球特別在於她的顏色和花型會不斷變化 - 由淡藍紫到深藍紫, 之後愈熱會愈變粉紅, 開耐了就變 ...

咁你要多點貼出來同大家分享下喎

Ok! 遲下開花再貼!  發表於 2020-4-5 21:47
sis819 發表於 2020-4-6 19:55:09 |顯示全部樓層
你種d花好靚好成功牙,我尋日係花墟買左盤荷蘭繡球,第一次種好緊張,好驚佢會死牙。我係新手,第一次種野,所以有d問題想請教下。
我想換個大小小既盆,但係佢原本泥唔夠,如何分便泥係酸性定鹼性?我屋企個果係藍色。

同埋比肥料,係一星期一次?肥料有無分邊種架?定可以買液體肥料直接施肥?

我放係窗邊,可能無得太陽直接照,係咪都夠陽光?
gita 發表於 2020-4-6 22:42:39 |顯示全部樓層
sis819 發表於 2020-4-6 19:55
你種d花好靚好成功牙,我尋日係花墟買左盤荷蘭繡球,第一次種好緊張,好驚佢會死牙。我係新手,第一次種野 ...

多謝賞花. 如果你岩岩開始種, 買回去不必急急換盆, 放佢在通風位, 等佢適應左環境先.

通常唔會分辨泥的酸鹼度. 但會加 例如 有機肥 (變酸) 或 石灰 (變鹼).

唔駛咁急落肥. 等佢穩定再落 . 可以用 液肥 或 有機粒肥.  

放係窗邊, 最好有半日光照, 先至健康!
sis819 發表於 2020-4-7 00:48:42 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你解答。咁我等佢識認左環境先再搞佢啦!
想問下泥係我可以隨便買一包,之後再溝d有機肥,就會變酸性?
gita 發表於 2020-4-7 16:00:22 |顯示全部樓層
sis819 發表於 2020-4-7 00:48
多謝你解答。咁我等佢識認左環境先再搞佢啦!
想問下泥係我可以隨便買一包,之後再溝d有機肥,就會變酸性? ...

其實繡球要用疏鬆的泥土, 要溝小石/珍珠岩/ETC, 勿用痴濕泥, 會焗爛根, 易瓜.  另外唔好淋水太多, 會令根濕爛. 夏天唔好32度以上陽光全日直晒. 晒半日, 睇情況適量補水.

可以搜尋舊貼, 好多花友貼過關於繡球的種植貼士:

https://hkplants.com/search.php? ... =%E7%B9%A1%E7%90%83

調色有好多方法, 例如用有機肥. 另外呢篇都有提到:
https://hkplants.com/thread-37900-1-1.html

祝你種植成功!
gita 發表於 2020-4-17 15:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
開始現第1粒花苞啦。暫時2粒。應該還有。要耐心繼續等。估計還要等1個月才見花。
witch_c_c 發表於 2020-6-18 11:42:25 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-4 13:01
變灰色但花梗有無斷或謝呢? 如果花梗未謝, 只是變色, 就是自然現象, 因為繡球開耐了, 會變灰綠色, 再過一 ...

謝謝你解答,最後花謝左,葉都甩晒,光禿禿,過咗一排就發左芽,而家出晒葉,有個冧。
gita 發表於 2020-6-26 21:00:09 來自手機 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2020-6-18 11:42
謝謝你解答,最後花謝左,葉都甩晒,光禿禿,過咗一排就發左芽,而家出晒葉,有個冧。 ...

恭喜你!開了花記得貼上來看看!現在是害蟲旺季,小心做好防蟲!
gita 發表於 2020-6-26 21:17:47 來自手機 |顯示全部樓層
今年促花的時間拿得唔夠準,只開了2朵,之後便是盛夏,葉子生得旺,同時害蟲更旺,所以已經全部剪光,休養一下。
gita 發表於 2020-6-26 21:25:34 來自手機 |顯示全部樓層
反而去年扦插的小枝條,今年居然長了蕾,現在開緊花。小苗生命力都幾強!
witch_c_c 發表於 2020-6-29 10:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-26 21:00
恭喜你!開了花記得貼上來看看!現在是害蟲旺季,小心做好防蟲!

呢棵就係我之前話開晒花之後落晒葉但有花芽,好快又生晒啲葉出來,二月尾買番來有十幾球花,落晒了,而家出晒葉就得一枝花,其他無動靜,唔知呢棵係乜品種?
witch_c_c 發表於 2020-6-29 11:01:35 來自手機 |顯示全部樓層
另外6月頭花墟買左兩盆,開得好好,唔知係乜品種?花簇較散,有大花細花一齊。
kaiman629 發表於 2020-7-22 10:35:36 |顯示全部樓層
我盆夏日繡球買左1個月,D葉愈黎愈黃,而家D葉邊仲開始變啡,有冇大大知道點解
WhatsApp Image 2020-07-21 at 9.31.06 PM.jpeg
WhatsApp Image 2020-07-21 at 9.31.08 PM.jpeg
cockatoo 發表於 2021-2-15 14:02:21 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-6-23 20:46
我都係室內窗台種, 不過有西斜, 夏天有2-3小時陽光.  光度為中光. 已經可以.  如果你屋企有中度直射光都 ...

你好,我剛買了一盆繡球花,之後找資料看到你家的繡球好漂亮,才知道繡球花有幾種,我的看來不是無盡夏,反正店家應該也不知道。請問可以介紹一下你家的無盡夏去哪店家買的呢?謝謝你
gita 發表於 2021-2-23 17:31:50 來自手機 |顯示全部樓層
cockatoo 發表於 2021-2-15 14:02
你好,我剛買了一盆繡球花,之後找資料看到你家的繡球好漂亮,才知道繡球花有幾種,我的看來不是無盡夏, ...

之前淘的。但近年花墟都有賣。不過要先認得係無盡夏才好!
gita 發表於 2021-5-4 13:35:41 來自手機 |顯示全部樓層
witch_c_c 發表於 2020-6-29 11:01
另外6月頭花墟買左兩盆,開得好好,唔知係乜品種?花簇較散,有大花細花一齊。 ...

品種嘅野,無論在日本或大陸,各式其式,n個名,我覺得只可分:單瓣,複瓣,單季開,3季開,尖葉,圓葉,大型,中小型..  等等。但其實,不同環境下,繡球會變種的。所以品種呢樣野,講唔定。