返回列表 發新帖

救命呀!

作者: 小雷子 发表于 2019-5-29 09:38:19
6115 57
violet_bb 發表於 2019-5-30 00:53:35 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 00:47
其實我都唔係太清楚, 一般都係寫住紫蘿蘭植料, 但紫蘿蘭係需要肥料的, 如果買黎種AV, 會唔會令棵AV唔夠肥 ...

係寫住泥炭土的,裡面真係純泥炭土,無溝其他金泥之類嘅。其他同店賣嘅紫羅蘭泥係有溝的。 20190530_005051.jpg
小雷子 發表於 2019-5-30 00:53:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 00:47
其實我都唔係太清楚, 一般都係寫住紫蘿蘭植料, 但紫蘿蘭係需要肥料的, 如果買黎種AV, 會唔會令棵AV唔夠肥 ...

係泥炭土,就唔洗諗得咁複習!
小雷子 發表於 2019-5-30 00:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-30 00:53
係寫住泥炭土的,裡面真係純泥炭土,無溝其他金泥之類嘅。其他同店賣嘅紫羅蘭泥係有溝的。
...

我都係用花寶,泥炭土,冇錯的話,再溝其他珠石,想問,可以加多肉雜粒泥嗎?
我唔識分辨,咩泥打咩泥!

BB 對呀  發表於 2019-5-30 01:06
其實我有時會加多肉石、蘭石,總之千方百計作令佢疏水。根爺對嗎?  發表於 2019-5-30 01:01
violet_bb 發表於 2019-5-30 01:04:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-30 00:58
我都係用花寶,泥炭土,冇錯的話,再溝其他珠石,想問,可以加多肉雜粒泥嗎?
我唔識分辨,咩泥打咩泥![ ...

我覺得泥炭土比例要少d, 怕容易up爛d根。
powergun 發表於 2019-5-30 01:04:01 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-30 00:53
係寫住泥炭土的,裡面真係純泥炭土,無溝其他金泥之類嘅。其他同店賣嘅紫羅蘭泥係有溝的。
...

咪寫住囉, 除左發泥, 三合一泥外, 幾乎所有都係咁的
violet_bb 發表於 2019-5-30 01:06:40 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 01:04
咪寫住囉, 除左發泥, 三合一泥外, 幾乎所有都係咁的

唔同架,紫羅蘭泥右下角唔會特別貼住個白label寫住泥炭土架。所以花x係用白label分辨開泥炭土架。種AV就用無白label果隻。入面成份係唔同架。
powergun 發表於 2019-5-30 01:11:41 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-30 01:06
唔同架,紫羅蘭泥右下角唔會特別貼住個白label寫住泥炭土架。所以花x係用白label分辨開泥炭土架。種AV就 ...

我係問用呢隻泥種AV, 會唔會唔夠營養?
小雷子 發表於 2019-5-30 01:20:18 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 01:11
我係問用呢隻泥種AV, 會唔會唔夠營養?

AV用薄肥,所以呢隻係OK!多肥好易傷根!

唔夠肥佢又唔開花架  發表於 2019-5-30 11:41
小雷子 發表於 2019-5-30 01:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-30 01:06
唔同架,紫羅蘭泥右下角唔會特別貼住個白label寫住泥炭土架。所以花x係用白label分辨開泥炭土架。種AV就 ...

根爺可能太眼瞓,唔知自己講緊咩!
我都要zzz,早抖啦!兩位!

早抖!  發表於 2019-5-30 01:40
powergun 發表於 2019-5-30 09:22:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-30 01:20
AV用薄肥,所以呢隻係OK!多肥好易傷根!

即係唔好用其他 av 泥? 呢隻無肥的重好過三合一個隻?
小雷子 發表於 2019-5-30 09:26:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 09:22
即係唔好用其他 av 泥? 呢隻無肥的重好過三合一個隻?

之前買3合一,都要再溝,所以最近冇買3合1!
powergun 發表於 2019-5-30 09:42:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-30 09:26
之前買3合一,都要再溝,所以最近冇買3合1!

三合一應有肥, 有珠石的, 用三合一就唔使比咁多肥同珠石, 反觀用無肥泥就乜都要再溝過, 不過無肥呢隻係平過三合一的
小雷子 發表於 2019-5-30 12:32:51 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-30 09:42
三合一應有肥, 有珠石的, 用三合一就唔使比咁多肥同珠石, 反觀用無肥泥就乜都要再溝過, 不過無肥呢隻係平 ...

各有各好,睇下你需要!我都成日變架,三心兩意,冇定向!
cgi0117 發表於 2019-6-6 23:13:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-29 10:58
女仔乜蟲都驚的, 我就唔係大隻如大曱甴咁大的我都唔驚架, 照捉黎玩的

成盆都都白色一條條蟲/蛇/定魚...........雖然細個曱甴, 但我諗無人會唔驚掛..會唔會好似寄生蟲游左入身體...諗起都驚= =
小雷子 發表於 2019-6-6 23:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-6-6 23:13
成盆都都白色一條條蟲/蛇/定魚...........雖然細個曱甴, 但我諗無人會唔驚掛..會唔會好似寄生蟲游左入身 ...

太恐怖啦!全部食蟲一齊換晒泥!
Victor9394 發表於 2019-6-6 23:42:30 |顯示全部樓層
好似係線蟲呀,拿拿臨起左棵蝕蝕出黎,D泥叮兩分鐘先好扔

我會用水加兩滴洗潔精,搞到起泡,沉蝕蝕一陣,洗走佢地身上既油
然後用苦煉油浸一陣,辣死佢
清水洗返乾淨,再RO清水浸一個鐘,確保冇野游來游去先至上盆

小雷子 發表於 2019-6-6 23:53:25 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2019-6-6 23:42
好似係線蟲呀,拿拿臨起左棵蝕蝕出黎,D泥叮兩分鐘先好扔

我會用水加兩滴洗潔精,搞到起泡,沉蝕蝕一陣, ...

我就咁洗下,冇落到洗潔精,怕蝕蝕會死!
依加已經換晒,洗唔洗再落殺蟲水?
Victor9394 發表於 2019-6-22 00:37:46 |顯示全部樓層
視乎情況有冇再出現