小型食蟲温室 ~ 進化版 (2.0)! (2020.05.08 更新 @71楼)

作者: Dtwfung 发表于 2019-5-23 23:14:39
8127 75
MasterTT 發表於 2020-4-26 15:59:14 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-4-26 15:37
雖然陽光一般比燈光強,但正如fung大所講,室內陽光照極都係幾個鐘。對需要較高光照時間嘅食蟲植物例如茅 ...

咁即係啲捕蟲堇齋曬太陽光係曬唔紅?
己己另 發表於 2020-4-26 17:04:02 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 15:59
咁即係啲捕蟲堇齋曬太陽光係曬唔紅?

"咁即係啲捕蟲堇齋曬太陽光係曬唔紅?"係一條好空泛嘅問題。陽光有幾強?  有無隔玻璃? 曬2個鐘定12個鐘?

當然,我地可以用不同嘅前設去估,但我地(我估)唔係學者係度討論緊一條假設而且難以用實驗/觀察去驗證嘅問題。現實上你用現有嘅setting依靠陽光去種捕蟲堇,又曬唔曬得紅? 如果係得嘅我相信2-3個月內會睇到結果。

若要為拗而拗,最簡單可以google一下"wild pinguicula"圖片,有無見到紅色嘅捕蟲堇?

其實紅唔紅又有何關係? 但如果因為唔夠光連應有嘅形態都種唔到,咁係問題,應該考慮改環境、加燈或唔好種。
Amber_Ng 發表於 2020-4-26 17:06:59 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-4-26 17:04
"咁即係啲捕蟲堇齋曬太陽光係曬唔紅?"係一條好空泛嘅問題。陽光有幾強?  有無隔玻璃? 曬2個鐘定12個鐘?  ...

佢要買LUX錶

用smartphone 嘅 lux meter app可以做個參考  發表於 2020-4-26 19:01
MasterTT 發表於 2020-4-26 17:29:14 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-4-26 17:04
"咁即係啲捕蟲堇齋曬太陽光係曬唔紅?"係一條好空泛嘅問題。陽光有幾強?  有無隔玻璃? 曬2個鐘定12個鐘?  ...

我屋企唔同季節有唔同日照時間,隔住破璃,夏天有5小時;冬天則有4小時,春季日照最少。
以前夏天沒有做過試驗曬唔囇得紅,只知道試過曬傷多肉。
請問我呢種係唔係捕蟲堇Weser?Fung大嗰棵Weser真係曬到好紅好靚。
有人唔係屋企我都可以照燈,但只係嗰啲書枱燈,唔知掂唔掂。
Dtwfung 發表於 2020-4-26 18:22:31 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 17:29
我屋企唔同季節有唔同日照時間,隔住破璃,夏天有5小時;冬天則有4小時,春季日照最少。
以前夏天沒有做 ...

我个窗台向南,同你光照時間差不多! 但光度(Lux) 低,你可用 (專業啲) Lux 表 或 電話 Apps 睇个光度, 比較吓你 盞枱燈  及 窗台的陽光。沙灘下的陽光 那種"曬", 先夠照! 所以我不能靠佢! 我聽有啲師兄講,飛利浦led檯燈胆 都夠照( 當然要視乎個W数啦!) 我自己就有兩支紅/ 效果 明顯!
其實 你先試試 用天然陽光一個夏季,睇下咩環境先! 唔红 但形態好也冇問題!
p.s. 北角"那間"地下店, 長期冇陽光,也只靠小型 (偏黃 ,低 流明) LED. 佢啲食蟲又幾色/健康!
MasterTT 發表於 2020-4-26 18:50:18 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-26 18:22
我个窗台向南,同你光照時間差不多! 但光度(Lux) 低,你可用 (專業啲) Lux 表 或 電話 Apps, 比較吓你台 ...

謝謝詳解!
而家照緊燈,唔知足唔足夠,而且download左個app,用嚟測光。 B6653B9E-045B-4A35-8E9C-7711E72EA078.jpeg FB0C76FA-490C-47A2-9AA9-2A7BFE67FC4B.png
uiamiam 發表於 2020-4-28 16:06:38 |顯示全部樓層
我的經驗, 種Dtwfung大俾的堇, 冬天有猛太陽, 會紅紅地. 入夏又變番綠色.
MasterTT 發表於 2020-4-28 16:10:26 |顯示全部樓層
uiamiam 發表於 2020-4-28 16:06
我的經驗, 種Dtwfung大俾的堇, 冬天有猛太陽, 會紅紅地. 入夏又變番綠色.   ...

你是用太陽光的?隔住玻璃?
請問要囇幾多個鐘先孌紅?
uiamiam 發表於 2020-4-29 23:17:48 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-28 16:10
你是用太陽光的?隔住玻璃?
請問要囇幾多個鐘先孌紅?

係隔住玻璃, 大約有直射陽光3,4個鐘. 但我諗加埋天氣轉涼, 先有效果.
MasterTT 發表於 2020-4-30 10:14:30 |顯示全部樓層
uiamiam 發表於 2020-4-29 23:17
係隔住玻璃, 大約有直射陽光3,4個鐘. 但我諗加埋天氣轉涼, 先有效果.

明白,我差唔多都有幾個鐘,謝謝!
Dtwfung 發表於 2020-5-8 22:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
又大咗唔少,似乎苔蘚嘅侵佔率幾高! !
20200508_224626.jpg 20200508_224619.jpg 20200508_224638.jpg 20200508_224723.jpg 20200508_224648.jpg
我幾鍾意啲苔蘚!
MasterTT 發表於 2020-5-8 23:38:01 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-5-8 22:53

我幾鍾意啲苔蘚!

好似狂出花梗喎,睇落好精神!
Amber_Ng 發表於 2020-5-9 00:35:01 |顯示全部樓層

我幾鍾意啲苔蘚!

freddywongdy 發表於 2020-5-9 08:48:30 |顯示全部樓層

我幾鍾意啲苔蘚!

間屋仔就快比青苔淹沒啦!
成缸都好靚呢!

成三萬呎。。。嘅 空中花園!  發表於 2020-5-9 16:34
MasterTT 發表於 2020-5-18 10:03:26 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-25 15:07
慢慢吧! 唔死。。。便生! 我有2款

曬紅藍燈就唔紅 呢啲(温室內的)晒遍黄LED 又紅!

fung大,呢個你嚟㗎?係youtube搵到的,同你#55嘅相一模一樣嘅? 732D5238-CB21-4C18-A104-FE622A6B4C25.png
#55嘅相 3E520E2C-BC52-4799-A0CC-D51030451132.jpeg
Dtwfung 發表於 2020-5-18 11:40:50 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-18 10:03
fung大,呢個你嚟㗎?係youtube搵到的,同你#55嘅相一模一樣嘅?
#55嘅相 ...

#55樓 下边棵堇係 (但已送了給新 c hing),上边的不是 ,我冇放上Youtube... 比條link 尼望吓,話唔定可以幫 HKplants 攞返啲版權/宣傳費 @@

Ck PM  發表於 2020-5-18 20:02