五月的温哥華

作者: Chin 发表于 2019-5-23 13:52:39
3449 21

沿途所見 CYMERA_20190522_170116.jpg

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2019-5-23 15:06:03 |顯示全部樓層
好美呀最鐘意淺紫色小花花, 好浪漫呀。

chestnut007 發表於 2019-5-23 16:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
我見到D花咁靚,D葉咁綠,空氣一定很清新。
Chin 發表於 2019-5-24 00:27:01 |顯示全部樓層
謝B大賞分。
五月的天氣很好,18度一件裇衫就夠。清新的空氣加上輕風送爽,在馬路旁等巴士,也是種享受。

小雷子 發表於 2019-5-24 23:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-5-24 00:27
謝B大賞分。
五月的天氣很好,18度一件裇衫就夠。清新的空氣加上輕風送爽,在馬路旁等巴士,也是種享受。

好好享受一下寧靜的環境,自由嘅空氣!
Chin 發表於 2019-5-25 00:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-24 23:37
好好享受一下寧靜的環境,自由嘅空氣!
<span class="emoji emoji1f60a"></span>

謝謝,
看了佻皮菜妹的靚葉盆栽,我也到處欣賞葉。買了這盆prayer plant,初時只看到葉纹可愛,後上網才知,晚上葉片会垂下,好有趣,現要想偷偷带回港
下图是葉開始瞓覺。
Chin 發表於 2019-5-25 01:07:39 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子,知你喜歡梵高,我以前是選讀印象主義美術史,也十分喜歡梵高。今次在路旁看到一大篷鳶尾,就想到三人,梵高,小雷子和以鳶尾花作頭像的Aking.
IMG_20190518_130619.jpg CYMERA_20190523_163640.jpg
violet_bb 發表於 2019-5-25 09:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-5-25 00:51
謝謝,
看了佻皮菜妹的靚葉盆栽,我也到處欣賞葉。買了這盆prayer plant,初時只看到葉纹可愛,後上網才 ...

前幾日見花墟有得賣呀
Chin 發表於 2019-5-25 09:57:55 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-25 09:41
前幾日見花墟有得賣呀

真的,貴嗎?這兒約港紙26元,我若偷運失敗,也可在HK買番。

呢款美國同加拿大極受喜迎,所以先咁平。  發表於 2019-5-31 05:52
果間冇一二百都唔使諗。  發表於 2019-5-31 05:49
violet_bb 發表於 2019-5-25 11:32:43 來自手機 |顯示全部樓層
佢無標價錢,當時我找不到價錢牌的
violet_bb 發表於 2019-5-25 11:34:58 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝,
看了佻皮菜妹的靚葉盆栽,我也到處欣賞葉。買了這盆prayer plant,初時只看到葉纹可愛,後上網才 ...

咁大盆打算點樣偷運?
Chin 發表於 2019-5-25 11:57:23 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-25 11:34
咁大盆打算點樣偷運?

要委屈下,去泥,逐棵分開, 放進大膠瓶。跟行李入倉。希望一切順利。

祝一切順利!  發表於 2019-5-25 12:56
violet_bb 發表於 2019-5-25 13:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-5-25 09:57
真的,貴嗎?這兒約港紙26元,我若偷運失敗,也可在HK買番。

呢間d野偏貴的,應該唔平!
小雷子 發表於 2019-5-25 13:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-5-25 11:57
要委屈下,去泥,逐棵分開, 放進大膠瓶。跟行李入倉。希望一切順利。 ...

哈哈! 屈原出馬!屈得就屈!
祝屈蛇成功!

成你貴言[emoji]270c[/emoji][emoji]1f3fb[/emoji]  發表於 2019-5-25 14:08
菜妹 發表於 2019-5-31 05:47:04 |顯示全部樓層
謝謝,

Chin大記得炎夏千萬唔好直曬太陽,天熱好易曬傷。泥土亦要用較疏水植料,泥宜乾不宜濕,空氣濕度愈高愈好。

我又整死左 ,太大意枝條未浸好根就落盆

謝謝提示。  發表於 2019-5-31 09:42
菜妹 發表於 2019-5-31 06:03:49 |顯示全部樓層
Chin大運左回港未? 如果未既建議分兩份,一份手提,一份寄倉,兩份都寫名。清洗下d泥浸返一兩個鐘水之後用微濕紙巾包裹,就算查到都可以入境,因為唔係咩特別品種,冇泥就冇問題。加拿大出境冇問題,香港入境都唔使擔心,我過往手提植物,光明正大俾海關查過幾次冇問題。
Chin 發表於 2019-5-31 10:06:49 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-31 06:03
Chin大運左回港未? 如果未既建議分兩份,一份手提,一份寄倉,兩份都寫名。清洗下d泥浸返一兩個鐘水之後用 ...

未呀, 今日30/5去了Edmonton探病,下星期二4/6才回香港。我前日已清洗泥,但沒有浸水,它頭都耷曬,軟弱不堪。已立即浸水,不知救吾救到。幸好親友已另購一盆。手提我驚過加拿大海關時會被沒收,寄倉Edmonton-Vancouver-Hk,低溫時間咁長,真係好擔心。

包裹根部既紙巾唔好太濕ok既。  發表於 2019-5-31 19:00
Chin 發表於 2019-6-5 01:20:04 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-31 06:03
Chin大運左回港未? 如果未既建議分兩份,一份手提,一份寄倉,兩份都寫名。清洗下d泥浸返一兩個鐘水之後用 ...

佻皮女神,謝謝你的建議,除了由溫哥華帶的prayer plant,可能離土太久及入倉,得一成生機。另在Edmonton新買的,6月3號才離泥,濕水浸後索乾,兵分兩路,2枝prayer plant 及一棵pepper face入倉,2枝p p,一棵pepperface face手提。出境時,等呀,等呀,它在X光小隧道遲遲未出,擔心得很,幸好終於放行。回家後的狀態不錯,明早把它們安頓。
菜妹 發表於 2019-6-5 06:13:22 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-6-5 01:20
佻皮女神,謝謝你的建議,除了由溫哥華帶的prayer plant,可能離土太久及入倉,得一成生機。另在Edmonton ...

我通常係坐飛機前半日/前一晚脫泥,浸水,打包,坐完長途機植物都完好無損。
大大吸收今次經驗,以後去旅行就可以安心帶植物出入境,唔使偷渡。澳洲同新西蘭入境就一定唔合法,其餘先進國家大部分只要唔係特別品種都冇問題。歐洲地區往來直頭連盆帶泥都可以係出入境,英國去歐洲都係可連泥。
小雷子 發表於 2019-6-5 13:38:23 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-6-5 01:20
佻皮女神,謝謝你的建議,除了由溫哥華帶的prayer plant,可能離土太久及入倉,得一成生機。另在Edmonton ...

歡迎你返嚟!
12下一頁