曬過籠

作者: taxitang 發表于 2019-5-21 22:15:27
2202 9
真錦就是變化萬千,但亦提示光照過強了。

奈良玉扇錦

奈良玉扇錦

寫樂玉扇錦

寫樂玉扇錦
Forumdata 發表於 2019-5-22 20:19:03 來自手機 |顯示全部樓層
曬不夠徒長
曬得多甩色
其實挺麻煩
回復

taxitang 發表於 2019-5-22 21:57:53 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-22 20:19
曬不夠徒長
曬得多甩色
其實挺麻煩

曬得勁,唔係甩色,而係深色左,只要唔曬傷,問題唔大,有時留意國內的赤斑錦,有些是曬紅偽做的。
回復

yunge0 發表於 2019-5-23 08:28:12 來自手機 |顯示全部樓層
請太光變灰左了日後是否變回綠呢?
回復

taxitang 發表於 2019-5-23 10:33:52 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-5-23 08:28
請太光變灰左了日後是否變回綠呢?

真錦的葉片只要唔係曬傷或曬燶,會隨著光照增減而有所變化,例如之前的美紋萬象錦。
在不同光照影響下,斑錦有不同的色斑。

回復

little_stone 發表於 2019-5-23 11:19:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-22 21:57
曬得勁,唔係甩色,而係深色左,只要唔曬傷,問題唔大,有時留意國內的赤斑錦,有些是曬紅偽做的。 ...

想請教下大大養咁多十二卷,佢哋曬紅咗係就唔通透架?
曾經網上爬文話淘佬上所謂通透嘅紅色玉露都係p圖p出黎,但就咁睇圖真係好吸引

真係好靚喎!  發表於 2019-5-23 13:21
回復

taxitang 發表於 2019-5-23 15:24:12 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-23 11:19
想請教下大大養咁多十二卷,佢哋曬紅咗係就唔通透架?
曾經網上爬文話淘佬上所謂通透嘅紅色玉露都係p圖p ...

千祈別說請教,大家交流啫,以我所知,玉露曬紅也會通透,而有好多相片除了P圖之外,最喜歡是打燈,用不同的色燈照明拍相,這點要留意免被騙。淘佬有些店舖有賣一些小型玉露,五顏六色,最深刻印象是彩虹玉露,很美麗,售價也不貴,但因沒接觸過,所以認識不深,但有一點有留意,就是我有遊覽過的多肉論壇平台,都好少有關這類玉露的帖文圖片,奇怪!
回復

little_stone 發表於 2019-5-23 22:51:26 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-23 15:24
千祈別說請教,大家交流啫,以我所知,玉露曬紅也會通透,而有好多相片除了P圖之外,最喜歡是打燈,用不 ...

係囉,好少見花友post五顏六色嘅玉露,可能真係打燈p圖,又或者比白斑玉露仲要難出狀態
等我入秋淘幾粒黎睇下,到時再報告大家
回復

paulpaul 發表於 2019-5-25 11:41:34 |顯示全部樓層
我的臥牛上星期都過度暴曬,黃左,不過無生命危險
回復

taxitang 發表於 2019-5-25 12:40:14 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2019-5-25 11:41
我的臥牛上星期都過度暴曬,黃左,不過無生命危險

度夏真的要遮一遮光較穩陣。
回復