一葉蓮

作者: lamkaicheung 发表于 2019-5-19 11:17:47
10911 17

印度莕菜又稱一葉蓮,在上年十月份朋友在花墟用上40元買回來給我養殖,於是找來一個2呎高2呎寬的大膠桶,底床放置黃泥鋪底1至2吋厚,用意是莕菜鬚根能達到泥底時就可以助長找緊底床!
回來時莕菜帶有多個花苞,但還未有長根的,於是乎只有放在水面養殖,膠桶位置每天都有二三個小時能見陽光,養殖的第一天已開出形似海星羽毛狀小白花,非常可愛迷人,到了黃昏時分就會凋謝,經過一段時間母葉因多次開花長新葉,母葉也開始慢慢消耗大概一两個月的壽命就會變軟沉於水裡消失!
一個月後朋友帶了幾片連根在一起的小葉莕菜,上網查閱得知名字應該是龍潭莕菜,當然也是同印度杏菜一齊養殖,龍潭莕菜帶有根葉放在水面,點整理都凌亂堆疊一起,直覺上應該不會這樣生長,於是找了個膠花盆,將龍潭杏菜鬚根放在盆中裡,用一些小石粒鞏固,一個星後龍潭杏菜葉片開始長出水面,還越來越多的小葉生出水面來,繼而採用同樣方法,試將两片浮在水面帶有短鬚根的初生印度杏菜葉沉於水底,很快印度杏菜同樣長出新葉蒲出水面。
在這個時候揀選一種能粗生又粗養也不需要經常靠打氧氣維持生命的小魚(米奇)有十多條放下去,一來可以幫手食蚊蟲,二來魚兒的便便也可以提供足夠營養莕菜吸收,觀看一葉蓮同時也可以觀看魚兒在葉下往來穿梭, 優哉悠哉之下生活,也是一大樂事!
两種莕菜分別,印度莕菜葉大, 表面平滑有光澤,開小白花花瓣帶有羽毛狀,龍潭莕菜細葉有花班紋路在葉面上,同樣開出海星形小白花羽毛狀,两種莕菜開花時都會偶然吸引烏蠅,不明原因可能花是有帶臭味的,從未見過引來蜜蜂,在冬季的時候葉比較生長緩慢細片,可能是休眠期關係, 到了春下是它的生長季節,水底長出來的新葉吸收了底部營養長得比較大而厚,花苞同樣也比較多,到了這個時候就會經常有花看!
經過一段時間母葉也開始繁衍下一代長新葉生鬚根,這時根部也未能到達底床吸收營養,幼葉當然也是比較細片,這個時候我就會折斷葉莖,將莕菜纏上鐵線鞏固石子上,易於沉在泥底等幼根能快點到達底牀吸收養分,當然池塘或魚池生長的莕菜不需要這樣做,道理上母葉主莖會傳送養分給幼葉生長,根也自自然地伸延到池底攝取養分!
家居養殖一葉蓮其實不是太難,一也不需刻意照顧打理,二也不需要經常換水,只要提供大些器皿,例如發泡膠箱、大龍缸、水桶、魚缸、做法越簡單就越方便管理,只要幾點定能也有成功的一日,定能爆箱又爆桶,花也自然看不完!
順帶一提買回去的一葉蓮最好是清理好後先養殖, 尤其是葉底要看清楚有沒有啫喱狀物體,這些都是蝸牛卵, 繁殖率非常高,雖然是吸啜水藻維生,但同時也會吸啜葉片的!
川流不息 發表於 2019-5-19 11:58:28 |顯示全部樓層
白毛毛小花很可愛

謝川大大來訪*\(^o^)/*  發表於 2019-5-19 12:53
violet_bb 發表於 2019-5-19 12:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
殿下呢個種法好成功呀!睇嚟真係要放埋魚落去先得!我之前將一葉蓮同大薸一齊放水種,過一段時間就生左水藻同惹左蝸牛咬爛哂d葉!
lamkaicheung 發表於 2019-5-19 13:30:31 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-19 12:48
殿下呢個種法好成功呀!睇嚟真係要放埋魚落去先得!我之前將一葉蓮同大薸一齊放水種,過一段時間就生左水藻 ...

bb下次有機會見攞幾片龍潭莕菜連根再試試,葉較細片冇咁阻地方,用隻大湯碗應該得,回去後揾鹽水試下殺咗啲蝸牛先!
violet_bb 發表於 2019-5-19 13:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-19 13:30
bb下次有機會見攞幾片龍潭莕菜連根再試試,葉較細片冇咁阻地方,用隻大湯碗應該得,回去後揾鹽水試下殺咗 ...

我一早掉左了
violet_bb 發表於 2019-5-19 14:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-19 13:30
bb下次有機會見攞幾片龍潭莕菜連根再試試,葉較細片冇咁阻地方,用隻大湯碗應該得,回去後揾鹽水試下殺咗 ...

咬到爛晒黑晒霉晒
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=421990&extra=page%3D1&page=2&mobile=2

見#20樓
lamkaicheung 發表於 2019-5-19 15:10:16 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-19 14:18
咬到爛晒黑晒霉晒
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=421990&extra=page%3 ...

係吖,回去最好清理好先,葉底下有啫喱狀物體就是蝸牛剷下的卵, 繁殖率非常高,蝸牛是吸啜水藻維生,同時也吸啜葉片㗎!
violet_bb 發表於 2019-5-19 16:22:42 來自手機 |顯示全部樓層

我上次其實用了漂白水加洗潔精水開稀來洗,結果都有蝸牛,驚驚唔敢再種呢d

係呀!睇王子po靚靚相上來吧!

一朝被蛇咬,十年怕草繩 (^▽^) (^▽^)  發表於 2019-5-19 16:33
菜妹 發表於 2019-5-19 21:16:24 |顯示全部樓層
王子講得咁鬼易,首先要有地方露養,冇戶外空間都幾難種活。
王宮有種其他水草嗎?
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 00:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-19 21:16
王子講得咁鬼易,首先要有地方露養,冇戶外空間都幾難種活。
王宮有種其他水草嗎?  ...

菜師姐是指用水養殖的盆栽嗎?現手上得一種綠蘿植物!
但如果是指的水草缸養殖的水草,都曾經玩過幾年仲幾瘋狂㖭㗎!
講翻一葉蓮,理論上是可行,我都有個構思,但唔見意咁做,用大湯碗加些水草營養補充劑養一葉蓮,但經濟效益唔化算,買營養液仲貴過一片葉,咁樣玩唔過!
菜妹 發表於 2019-5-20 03:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 00:50
菜師姐是指用水養殖的盆栽嗎?現手上得一種綠蘿植物!
但如果是指的水草缸養殖的水草,都曾經玩過幾年仲幾 ...

水缸水草依定冇種喇?
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 07:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 03:34
水缸水草依定冇種喇?

揼低咗已經唔會再玩,因為費用都幾乸利㗎, 添置器材一次性唔講啦,之後電費水費營養補充劑費用先襟計,還要每個星期必定要修剪一次,如果唔整理好做型變成垃圾一堆!
菜妹 發表於 2019-5-20 08:09:51 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 07:09
揼低咗已經唔會再玩,因為費用都幾乸利㗎, 添置器材一次性唔講啦,之後電費水費營養補充劑費用先襟計, ...

詢問下王子意見,如果冇器材冇加營養劑,只用礦泉水黎養一玻璃樽水草,唔加生物,只有一兩棵水草同石仔,每星期定期換水放窗台覺得可行嗎?
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 12:37:00 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 08:09
詢問下王子意見,如果冇器材冇加營養劑,只用礦泉水黎養一玻璃樽水草,唔加生物,只有一兩棵水草同石仔, ...

簡單來講一般水草生態缸,只要做到同大自然差不多,最基本幾點所需的,水温、光照、養分就已經成功一大半!
根據歐洲天氣比較冷,水草生態缸保持24-25度種植是可行,只要擺放的位置能進入光源幾少時,一般水草都能快速生根長高,至於水草缺乏鐵質同鈣質兩種元素都會變得軟弱無力彎曲慳企唔直!
菜妹 發表於 2019-5-20 12:53:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 12:37
簡單來講一般水草生態缸,只要做到同大自然差不多,最基本幾點所需的,水温、光照、養分就已經成功一大半 ...

咁我好啱養水草,家中自來水係礦泉水,查過鐵同鈣成分都好高。再請教王子,邊d係較耐陰品可種向西窗口。
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 13:09:31 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 12:53
咁我好啱養水草,家中自來水係礦泉水,查過鐵同鈣成分都好高。再請教王子,邊d係較耐陰品種種向西窗口。{ ...

莫絲水草, 鹿角水草都不錯的選擇,只要揾舊沉木或石頭綁上鞏固,好快生一大束,但我啲以前都要有一定的儀器量度 pH、co2先掂,唔知師姐啲得唔得㗎!
菜妹 發表於 2019-5-20 18:14:57 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 13:09
莫絲水草, 鹿角水草都不錯的選擇,只要揾舊沉木或石頭綁上鞏固,好快生一大束,但我啲以前都要有一定的 ...

麻煩王子! ph電子機我有,一星期換一次水可能都夠CO2.
lamkaicheung 發表於 2019-5-20 21:21:08 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-20 18:14
麻煩王子! ph電子機我有人,一星期換一次水可能都夠CO2.

唔麻煩一啲都唔覺得麻煩,等我可以係倒噏三噏四,扮下嘢幾個隱呀!