不知名蘭花(千代?)

作者: maniwong0402 发表于 2019-5-18 20:33:51
2429 12
又手痕,真係無咩事都唔好行花墟
唔知叫咩名,好似有啲啲味,今次重點係被佢顏色吸引咗
nekotoro 發表於 2019-5-19 09:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
好靚啊!樓主好似特別鍾情千代蘭一類的花呢!我都中意,不過佢地太大隻了!
maniwong0402 發表於 2019-5-19 09:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-19 09:19
好靚啊!樓主好似特別鍾情千代蘭一類的花呢!我都中意,不過佢地太大隻了!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

買第一兩板時發現環境適合佢地,就不自覺越買越多,因為一直認為蘭花不會成日開,買多幾板就多幾個機會開花看花

其實我都想試試大花的萬代喇~但萬代就真係唔夠位放,一板可頂幾板細,買咗就少咗幾個quota
nekotoro 發表於 2019-5-19 16:50:21 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-19 09:57
買第一兩板時發現環境適合佢地,就不自覺越買越多,因為一直認為蘭花不會成日開,買多幾板就多幾個機會開 ...

狐尾都靚呀!樓主可以睇下!
maniwong0402 發表於 2019-5-19 17:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-19 16:50
狐尾都靚呀!樓主可以睇下!<span class="emoji emoji1f606"></span>

其實我在上年12月已買兩盆狐狸尾小苗(1棵橙色&1棵白紫...如果無錯色的話..),希望開到花啦,不過應該都要等一段長時間喇,現在正努力成長中~
nekotoro 發表於 2019-5-19 20:04:44 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-19 17:12
其實我在上年12月已買兩盆狐狸尾小苗(1棵橙色&1棵白紫...如果無錯色的話..),希望開到花啦,不過應該都要 ...

果然中毒巳深!
psyche 發表於 2019-5-23 11:35:41 |顯示全部樓層
又係Rhrds.Bangkok Sunset, 呢隻野粗生, 生長快, 啱哂新手種, 可惜沒有香味, 有失本性。
maniwong0402 發表於 2019-8-4 12:47:48 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-5-23 11:35
又係Rhrds.Bangkok Sunset, 呢隻野粗生, 生長快, 啱哂新手種, 可惜沒有香味, 有失本性。 ...

唔係播..點解我會聞到有香味嘅?
次次去淋花時一開露台門就聞到
maniwong0402 發表於 2019-9-22 13:21:28 來自手機 |顯示全部樓層
不知不覺間又標咗花芽..
Ming36 發表於 2019-9-22 15:59:07 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-9-22 13:21
不知不覺間又標咗花芽..

又有花準備開,真係羨慕不已
maniwong0402 發表於 2019-10-6 10:53:53 來自手機 |顯示全部樓層

maniwong0402 發表於 2019-10-20 12:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
上一槍已經開完,但發現同板另一株又出一槍了!
maniwong0402 發表於 2019-11-9 08:04:07 來自手機 |顯示全部樓層
新一槍花都開了 0D668746-4ADA-4B4C-A58E-AC7D41A3F499.jpeg