今次到佢 (唔知係ascocentrum garayi 定係 miniatum)

作者: maniwong0402 发表于 2019-5-16 19:48:42
1852 13
今年3月頭買的開花株,大約3月中已開完落花... F860784A-8178-4D19-B15A-9009AF008DEE.jpeg

最近發現原來佢都努力準備緊...雖然今次得1支,但咁快又有好開心

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-5-16 21:50:06 |顯示全部樓層
點解開完又開咁利害?
maniwong0402 發表於 2019-5-17 13:12:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-16 21:50
點解開完又開咁利害?

我都唔知點解,前排開完花佢好似完全唔識郁咁,係早兩個星期先見佢開始出根..
B17 發表於 2019-5-17 13:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-17 13:12
我都唔知點解,前排開完花佢好似完全唔識郁咁,係早兩個星期先見佢開始出根..  ...

會唔會今年時熱時涼影響?
我有盆蝴蝶蘭,枝花明明開盡,突然再出冧,變成殘花新花並存
maniwong0402 發表於 2019-5-17 19:11:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-17 13:58
我有盆蝴蝶蘭,枝花明明開盡,突然再出冧,變成殘花新花並存 ...

可能吧,都唔好話花,啲天氣連人都有啲頂唔住
Ming36 發表於 2019-5-17 21:31:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-17 13:58
我有盆蝴蝶蘭,枝花明明開盡,突然再出冧,變成殘花新花並存 ...

好喎!
我都唔剪枝全開花梗浸水養住,睇吓會唔會再有花蕾
Ming36 發表於 2019-5-17 21:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-17 19:11
可能吧,都唔好話花,啲天氣連人都有啲頂唔住<span class="emoji emoji1f605"></span>

呢兩日又真係又熱又焗
我哋打凍咗個廳後的,就盡開風扇,比啲植物嘆吓,佢哋屈埋係屋企都辛苦㗎
nekotoro 發表於 2019-5-20 19:58:04 來自手機 |顯示全部樓層
樓主你個露台幾大,點解可以放咁多咁大隻的蘭花?
maniwong0402 發表於 2019-5-20 20:54:27 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-20 19:58
樓主你個露台幾大,點解可以放咁多咁大隻的蘭花?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

佢地都唔算大隻啊,都只係大手掌多少少啫
nekotoro 發表於 2019-5-20 21:54:45 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-20 20:54
佢地都唔算大隻啊,都只係大手掌多少少啫<span class="emoji emoji1f602"></span>

我見花墟果D成尺幾兩尺長!
maniwong0402 發表於 2019-5-21 11:56:41 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-20 21:54
我見花墟果D成尺幾兩尺長!

我都好想種果d,但真係唔夠位喇,一棵頂咗幾棵quota啊,我寧願留位擺多幾棵
maniwong0402 發表於 2019-5-25 14:39:25 來自手機 |顯示全部樓層
開喇
maniwong0402 發表於 2019-5-26 11:52:17 來自手機 |顯示全部樓層
同另一棵都正在開花的鳥舌蘭來張合照
maniwong0402 發表於 2019-6-1 10:04:59 來自手機 |顯示全部樓層

好靚啊  發表於 2019-6-1 15:24

評分

查看全部評分