我家的猫(8/4更新中)(多謝B大賞金錢)

作者: rwgplant 发表于 2019-4-29 11:44:27
11394 164
rwgplant 發表於 2019-8-9 20:51:05 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-9 18:11
三個星期已過,才子盆疑似黃貓如何呢?

俾前後照你睇,話時話唔覺都3個星期,好似無乜大過
chuyat10 發表於 2019-8-10 09:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
好身材。
rwgplant 發表於 2019-8-12 11:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
Update下這3棵花猫,昨天影嘅但今天才有時間post
rwgplant 發表於 2019-8-23 11:39:12 來自手機 |顯示全部樓層
這棵花挺好看
可惜有少少偏高咗
chuyat10 發表於 2019-8-23 13:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
好靚啊!花貓每塊葉柄處都有花出,問聲才子,宜家葉柄處冇花之後會唔會再出花冧啊?
rwgplant 發表於 2019-8-23 14:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-23 13:53
好靚啊!花貓每塊葉柄處都有花出,問聲才子,宜家葉柄處冇花之後會唔會再出花冧啊? ...

如果唔係頂端,衹係中間部份,多數衹出分枝側芽,側芽長出分枝又會有花冧,但係分枝太多時會變成頭重尾輕,我一般見生長得太高太茂密時會劈頭重種
chuyat10 發表於 2019-8-23 14:12:00 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-23 14:09
如果唔係頂端,衹係中間部份,多數衹出分枝側芽,側芽長出分枝又會有花冧,但係分枝太多時會變成頭重尾輕 ...

唔該才子,真係學到唔少野。謝!
rwgplant 發表於 2019-8-23 14:19:05 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-23 14:12
唔該才子,真係學到唔少野。謝!

千祈唔好咁講互相交流心得啫
rwgplant 發表於 2019-11-9 17:11:35 來自手機 |顯示全部樓層
這盆Kohleria Ampanlang又要送出去俾人,其實還有很多花冧未開,趁依家有時間就post上來留個紀錄
rwgplant 發表於 2019-11-9 18:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
這盆係我在路邊採嘅不知名貓貓,終於由小小苗種到有花冧
rwgplant 發表於 2019-11-29 13:11:40 來自手機 |顯示全部樓層
上兩個星期送走一盆開花嘅Kohleria Ampanlang,依家另一盆留低嘅又開喇,Ampanlang真係易種易開花,花都幾大朵下添

B17
點點好靚  發表於 2019-11-29 13:55

評分

查看全部評分

rwgplant 發表於 2019-12-16 14:23:01 來自手機 |顯示全部樓層
K. Sakura Candy 頭一次有花開,紀錄在案先
rwgplant 發表於 2019-12-16 14:27:39 來自手機 |顯示全部樓層
dick大大俾我無名猫,多謝dick大大
rwgplant 發表於 2019-12-16 14:43:55 來自手機 |顯示全部樓層
路邊拾回家嘅流浪猫,有無人認得佢?
小雷子 發表於 2019-12-17 20:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-12-16 14:43

B大大掉出嚟,咁都比你拾到!
B17 發表於 2019-12-19 12:10:25 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-12-16 14:43

橘子貓係好貓,可能多過一盆,又冇位種新野,被拋棄了
rwgplant 發表於 2019-12-19 13:52:20 來自手機 |顯示全部樓層
又會咁嘅,B17大大同雷大大,一定係合力上大帽山拋棄佢,咁啱我路過拾走咗
小雷子 發表於 2019-12-19 18:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-19 12:10

花心就花心啦,無謂掩飾啦!
小雷子 發表於 2019-12-19 18:29:54 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-12-19 13:52
又會咁嘅,B17大大同雷大大,一定係合力上大帽山拋棄佢,咁啱我路過拾走咗<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

才子去大帽山會佳人嗎?哈哈!

邊有佳人會上山,我上山斬柴啫╰(*´︶`*)╯  發表於 2019-12-20 14:36
rwgplant 發表於 2019-12-20 14:26:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-19 12:10

原來流浪猫係橘子猫,唔該哂B17大