Neko Neko 新手種肉肉

作者: nekotoro 發表于 2019-4-25 12:22:55
6751 83
yunge0 發表於 2019-4-28 17:06:08 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-28 15:49
我冇用呀,底部有孔

就咁乾哂再倒水落去

唔駛自己開洞,又可以防止積水,幾好喎!

謝謝大大欣賞^^  發表於 2019-4-28 22:59
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-28 18:22:40 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-28 15:49
我冇用呀,底部有孔

就咁乾哂再倒水落去

即係黑色的物體墊高 d 陶粒? 咁水會放幾多? 一半陶粒的高度嗎?
回復

cgi0117 發表於 2019-4-28 19:40:00 |顯示全部樓層
點解你盆玉露禁風SO...我見平時D玉露都係肥肥的...
回復

little_stone 發表於 2019-4-28 22:58:13 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-28 18:22
即係黑色的物體墊高 d 蘭石? 咁水會放幾多? 一半蘭石的高度嗎?

Er... 可能係我表達得唔清晰
黑色嘢喺呢樣:
倒水落去基本大部分會流走,個杯接水,跟手我就倒咗去啦。陶粒會hold啲水,就似泥土咁,室內種都夠保水,都3-4日先乾透
(留意杯內冇水)
初時試過用杯裝滿水,咁浸住陶粒,但發現水份過多,陶粒有少少發毛,但用而家呢個方法種就唔會

虎尾蘭較喜水,我就會直接倒半杯水浸住:
用咗兩層杯,浸一星期左右可以再水倒走,換新水落去

雖然我都係叫水培,但兩個其實係唔同種法
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-28 23:59:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-28 22:58
黑色嘢喺呢樣:

原來係咁, 你呢個 idea 唔錯喎, 又乾淨又容易睇, 一眼就知道幾時要淋水, 我成日都水種唔到紅掌, 等我今次試用你呢個方法先
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-28 23:59:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-28 22:58
黑色嘢喺呢樣:

原來係咁, 你呢個 idea 唔錯喎, 又乾淨又容易睇, 一眼就知道幾時要淋水, 我成日都水種唔到紅掌, 等我今次試用你呢個方法先

好呀,謝謝欣賞^^  發表於 2019-4-29 13:31
回復

nekotoro 發表於 2019-4-29 15:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-26 20:32
我無野教你的, 一切都要自己試架

回復

violet_bb 發表於 2019-4-29 20:01:41 來自手機 |顯示全部樓層
黑色嘢喺呢樣:

好似乾浮企理,又唔惹蟲!
回復

taxitang 發表於 2019-4-29 22:37:57 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-28 23:59
原來係咁, 你呢個 idea 唔錯喎, 又乾淨又容易睇, 一眼就知道幾時要淋水, 我成日都水種唔到紅掌, 等 ...

我呢盆水栽紅掌已有四、五年,咁耐只得兩芽,花開不停,但通常開一朵,或就殘時開多一朵接力。

回復

小蘑菇 發表於 2019-4-30 00:22:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-29 22:37
我呢盆水栽紅掌已有四、五年,咁耐只得兩芽,花開不停,但通常開一朵,或就殘時開多一朵接力。

...

睇落都好健康, 係疏左 d, 係咪水太多, 不利生長? 我試過水種兩次, 但都係越種越弱, 之後發霉爛根莖, 未試過成功
回復

taxitang 發表於 2019-4-30 06:49:39 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-30 00:22
睇落都好健康, 係疏左 d, 係咪水太多, 不利生長? 我試過水種兩次, 但都係越種越弱, 之後發霉爛根莖 ...

無考究原因,最要是唔死又有花開,冇施肥可能是原因之一。
回復

nekotoro 發表於 2019-4-30 11:33:04 來自手機 |顯示全部樓層
睇落都好健康, 係疏左 d, 係咪水太多, 不利生長? 我試過水種兩次, 但都係越種越弱, 之後發霉爛根莖 ...

撘嗲,我盆新的掌,也是水種,不過我加了白色石仔鋪底,水位只去到莖底。剛轉水種暫時未有新葉,不過見根部有生長,其他情況暫時不錯。

回復

小蘑菇 發表於 2019-4-30 13:31:53 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-30 06:49
無考究原因,最要是唔死又有花開,冇施肥可能是原因之一。

哈哈, 唔係師兄杯茶, 對待都唔同 d 呢   
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-30 13:34:25 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-30 11:33
撘嗲,我盆新的掌,也是水種,不過我加了白色石仔鋪底,水位只去到莖底。剛轉水種暫時未有新葉,不過見根 ...

莫非係因為我嗰時無放石仔 / 陶粒
回復

nekotoro 發表於 2019-4-30 14:19:45 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-30 13:34
莫非係因為我嗰時無放石仔 / 陶粒 <span class="emoji emoji1f914"></span>

我有段時間乜都冇放,都冇嘢,不過long 高少少係好D。你放乜嘢位種?掌不用太多太陽,我放浴室的!
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-30 18:21:54 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-30 14:19
我有段時間乜都冇放,都冇嘢,不過long 高少少係好D。你放乜嘢位種?掌不用太多太陽,我放浴室的! ...

我放係茶几咋, 我覺得可能太陰, 又唔多通風
回復

Dollarschan 發表於 2019-5-2 15:25:13 |顯示全部樓層

水栽要水位到根2/3就夠,浸晒會容易有爛根,我會1~2星期幫佢冲吓涼順便洗下D老根,佢會開心D又靚D~
回復

小蘑菇 發表於 2019-5-2 18:11:41 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2019-5-2 15:25
水栽要水位到根2/3就夠,浸晒會容易有爛根,我會1~2星期幫佢冲吓涼順便洗下D老根,佢會開心D又靚D~ ...

公司都有水種植物, 平時無乜時間理佢, 反而生得唔錯, 但屋企就種得麻麻地, 咁睇來除左水位 / 環境之外,仲要唔多理佢先得呢
回復

Dollarschan 發表於 2019-5-2 18:41:13 |顯示全部樓層
係呀,如果佢放嗰位住得開心,基本上唔使點打理都OK~
回復

小蘑菇 發表於 2019-5-2 20:17:58 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2019-5-2 18:41
係呀,如果佢放嗰位住得開心,基本上唔使點打理都OK~

都係的, 越係攪佢, 越係種得唔好
回復