怪風吹襲過後…

作者: nekotoro 發表于 2019-4-20 21:08:07
1085 8

兩盆開得最靚的大花蝴蝶蘭飛咗落地,一盆成支花一共九朵斷開,一盆剛剛開相都未影就殘左…
迷你澳洲石斛同叉唇石斛扯風扯到飛咗落街,好彩無整親人又執得返。

盆新的紫掌成棵扯走咗,剩返個盆,屍都搵唔返…

心情極差⋯⋯
Penwong 發表於 2019-4-20 21:22:15 |顯示全部樓層
N年前新丁試過買盆蝴蝶蘭苖,返來手多多扒開D根睇下,跟著放在窗口,明天再看時只剩盆一個,苗唔知去左邊,只好再買一盆,同自己講「無事發生」盆苖係$56唔係$28
回復

chestnut007 發表於 2019-4-20 23:01:34 |顯示全部樓層

蝴蝶蘭真是開得很靚,不過唔緊要,下年又會再開過。
回復

Ming36 發表於 2019-4-21 00:17:06 來自手機 |顯示全部樓層
大花蝴蝶蘭真係開得好靚,做插花都好㩒擺。
唔好咁傷心,雨後會長出更健康更靚嘅植物
回復

nekotoro 發表於 2019-4-21 00:32:08 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家,好在只損失了一盆,其餘的仍在,跌散左的仍然救到,不幸中之大幸無傷到人…

慢慢地接受了,原本好多花變無曬花…
回復

nekotoro 發表於 2019-4-21 00:32:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-21 00:17
大花蝴蝶蘭真係開得好靚<span class="emoji emoji1f60d"></span>,做插花都好㩒擺。
唔好咁傷心,雨後會長出更健康更靚嘅植物 ...

巨花,我未試過!
回復

Ming36 發表於 2019-4-21 00:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-21 00:32
巨花,我未試過!

真係好大朵
花色又柔和,放在室內擺設令人感到好舒服
回復

W88 發表於 2019-4-21 06:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
天有不測之風雲,唔巧太傷心呀!
花傷事小,傷人事大。
執得返再種,執唔返再買。
近年氣候反常,要多加留意!
回復

nekotoro 發表於 2019-4-21 13:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-4-21 06:37
天有不測之風雲,唔巧太傷心呀!
花傷事小,傷人事大。
執得返再種,執唔返再買。

W大說的對,幸好不是向大街,沒有傷及途人實屬幸運,已經將植物放在安全位置,以後也要注意刮大風的日子。
回復