捕蠅草坑之 Jaws's smiley 有無夾夾愛好者交流一下

作者: like 發表于 2019-4-18 13:35:35
2499 7
呢隻捕既特徵 係好似識得笑,仲係奸笑
又名奸笑捕蠅草,早幾年成近幾百蚊一棵
現在價格非常親民 大家都可以入手一棵

評分

查看全部評分

Dtwfung 發表於 2019-4-18 18:49:42 來自手機 |顯示全部樓層

好血盆大口呀。。。
c hing, 可否分享用咩植料㗎?
我都有棵 大口同長嘅眼睫毛的!
IMG_20190305_210823_795.jpg !
回復

like 發表於 2019-4-18 19:38:13 來自手機 |顯示全部樓層
主水苔 上面係苔蘚類
但呢隻苔蘚唔建議用 因為長勢太強,會易令到小捕葉卡住係水苔到出唔到!  ching 暫時2棵捕?@@ 好靚! 紅卜卜
回復

Dtwfung 發表於 2019-4-18 22:33:52 來自手機 |顯示全部樓層
like 發表於 2019-4-18 19:38
主水苔 上面係苔蘚類
但呢隻苔蘚唔建議用 因為長勢太強,會易令到小捕葉卡住係水苔到出唔到!  ching 暫時2 ...

暫時有三棵。
我也是主水苔 底有d蘭石。
但我発覺 d水苔  好易 up注 d水 潰爛根部。。。
回復

kenies 發表於 2019-5-6 00:51:58 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-4-18 22:33
暫時有三棵。
我也是主水苔 底有d蘭石。
但我発覺 d水苔  好易 up注 d水 潰爛根部。。。 ...

如果用水苔 又唔係室外 唔洗日日加水 你見到D口苔差開始乾 先加水
回復

violet_bb 發表於 2019-5-6 06:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
好靚嘅奸笑!!
回復

violet_bb 發表於 2019-5-6 06:34:04 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-4-18 18:49
好血盆大口呀。。。
c hing, 可否分享用咩植料㗎?
我都有棵 大口同長嘅眼睫毛的!

呢幅相直情係笑到見牙唔見眼,仲伸埋條脷出來,好鬼馬!
回復

chuyat10 發表於 2019-5-6 08:50:12 來自手機 |顯示全部樓層
好紅啊!我嗰嗰都唔敢出鏡啦。
回復