一堆冇根鼻屎苗 (更新在12樓)

作者: taxitang 发表于 2019-4-15 23:46:57
2979 22

只買一粒萬象錦冇錦小小苗,因可能已向店主購買了多次,今次竟然送了共七粒別系錦和塑料皮錦的冇錦苗,另加一粒全錦苗,雖然在好多人眼中唔值錢,但我就覺得又多幾粒小苗練練手,咁又唔錯。
先上盆,遲兩日才圍邊淋少少水,求穩陣,新上盆水少永遠好過水多

店主大方送

店主大方送

冇根鼻屎小苗,比香港一毫還小

冇根鼻屎小苗,比香港一毫還小

只買這粒萬象錦冇錦小苗

只買這粒萬象錦冇錦小苗

與香港一毫合照的全錦小苗

與香港一毫合照的全錦小苗

上盆後,差小小睇唔到

上盆後,差小小睇唔到

七星合照

七星合照
little_stone 發表於 2019-4-16 00:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜大大又添一堆BB...苗
大大有全錦練手,我地就又可以收到新資訊,學到新嘢啦!店主真係造福人群!
菜妹 發表於 2019-4-16 04:22:18 |顯示全部樓層
Tang 大已貴為店家大客,自然有VIP禮品苗收。
taxitang 發表於 2019-4-16 08:05:47 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-16 00:02
恭喜大大又添一堆BB...苗
大大有全錦練手,我地就又可以收到新資訊,學到新嘢啦!店主真係造 ...

確係意想不到又多了一堆苗,應該可以停止入貨,已再無位置,現在是照顧期。
taxitang 發表於 2019-4-16 08:09:39 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-16 04:22
Tang 大已貴為店家大客,自然有VIP禮品苗收。

其實好少在同一店舖買東西,因短時間未必有不同產品而又合心意,現在首要養好手上的小苗,希望健康長大。
Forumdata 發表於 2019-4-16 08:11:36 來自手機 |顯示全部樓層
都是萬象?tang 大好有耐性,佩服!
想像幾顆同時成長,咪話唔爽yy
taxitang 發表於 2019-4-16 09:58:34 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-16 08:11
都是萬象?tang 大好有耐性,佩服!
想像幾顆同時成長,咪話唔爽yy

我只是買了萬象錦無錦苗一粒,其餘是店舖送的別系和塑料皮冇錦苗
小蘑菇 發表於 2019-4-17 13:57:07 |顯示全部樓層
好彩佢哋大得算慢, 唔係的話, 揾地方都頭大
taxitang 發表於 2019-4-17 19:15:24 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-17 13:57
好彩佢哋大得算慢, 唔係的話, 揾地方都頭大

上次答應大大送粒玉露給你玩,現在有現成,如喜歡,隨便選兩粒,店主話是別系和塑料皮玉露錦冇錦苗,本身及砍頭和葉插都有機會出錦,如沒興趣,就留待下次吧!
小蘑菇 發表於 2019-4-18 08:59:23 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-17 19:15
上次答應大大送粒玉露給你玩,現在有現成,如喜歡,隨便選兩粒,店主話是別系和塑料皮玉露錦冇錦苗,本身 ...

多謝的士師兄割愛, 但我現在還是初哥一名, 會否風險太大呢?
taxitang 發表於 2019-4-18 12:19:03 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-18 08:59
多謝的士師兄割愛, 但我現在還是初哥一名, 會否風險太大呢?

我也是初哥,一路養、一路交流,而且未有錦的錦苗好養好多,養大砍頭、葉插有保險,隨大大喜歡,你見我有些小苗比烏蠅還小,一樣養到現在,緊記小水,問題唔大,如果喜歡就隨意揀兩粒,,PM地址給我。
taxitang 發表於 2019-5-24 13:42:40 |顯示全部樓層
不經不覺已40日,今早拍照更新,果然冇錦十二卷較有錦易養好多,七粒都好像長根展葉,點解知長根,因早前整粒玉露升離土面,偷看底部有根尖頂起,是長根的表現。
但不幸的是萬象小苗融化了,估計都係因水多,要認真留意。
另一株全錦小苗,拍照時, 疏忽了它的存在,暫時健康正常,稍後補拍。

好Q呀!  發表於 2019-5-25 16:27
小蘑菇 發表於 2019-5-24 18:06:17 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-24 13:42
不經不覺已40日,今早拍照更新,果然冇錦十二卷較有錦易養好多,七粒都好像長根展葉,點解知長根,因早前整 ...

明顯大左喎
taxitang 發表於 2019-5-24 18:21:01 |顯示全部樓層

有進展,有錦基因的冇錦苗,養大後砍頭博錦苗。
Ming36 發表於 2019-5-24 21:34:30 來自手機 |顯示全部樓層
Taxi 大大,原來對多肉植物咁有研究,仲咁有耐性。
我,就唔好提啦!我上個禮拜,將所有多肉植物放晒入玻璃瓶做瓶栽,諗住可以方便管理
taxitang 發表於 2019-5-24 22:18:57 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-24 21:34
Taxi 大大,原來對多肉植物咁有研究,仲咁有耐性。
我,就唔好提啦!我上個禮拜,將所有多肉植物放晒入玻璃 ...

多肉來說,特別喜好十二卷錦,大大的多肉放入玻璃瓶,會不會焗?如有陽光直射,更不利。
Ming36 發表於 2019-5-24 22:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-24 22:18
多肉來說,特別喜好十二卷錦,大大的多肉放入玻璃瓶,會不會焗?如有陽光直射,更不利。 ...

都係試吓咋,噴咗水,觀察當中。
光合作用,呼吸作用,希望在這密閉的空間能夠作出適當的水份及空氣循環。
放在有散光的地方,沒有強光照到的。
石子女神送給我的BB苗也放在這裡
小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:31:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-24 18:21
有進展,有錦基因的冇錦苗,養大後砍頭博錦苗。

博到的話就真係有賺, 兼且可以由出苖開始種起呢
taxitang 發表於 2019-5-25 08:46:20 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-24 22:34
都係試吓咋,噴咗水,觀察當中。
光合作用,呼吸作用,希望在這密閉的空間能夠作出適當的水份及空氣循環 ...

十二卷會有悶養,但首要條件是溫度不能太高,其次無根也不利悶養,至於大大的玻璃試養,要請大大繼續分享成果。
taxitang 發表於 2019-5-25 09:05:49 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:31
博到的話就真係有賺, 兼且可以由出苖開始種起呢

待秋天後,也有一兩棵要砍頭保命
12下一頁