雜交胭脂玉露錦(更新在22樓)

作者: taxitang 發表于 2019-4-4 22:51:49
5439 44

養了一段時間,開始服盆跡象。

lamkaicheung 發表於 2019-4-4 23:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
有冇都多謝taxi 師兄先,想排圖1一粒!
回復

mksiaw 發表於 2019-4-5 00:39:06 |顯示全部樓層
有興趣, 謝謝taxi 師兄
回復

taxitang 發表於 2019-4-5 06:55:31 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-4 23:49
有冇都多謝taxi 師兄先,想排圖1一粒!

唔好意思,截圖是賣家的,原來引起誤會,即改。
回復

taxitang 發表於 2019-4-5 06:55:54 |顯示全部樓層
mksiaw 發表於 2019-4-5 00:39
有興趣, 謝謝taxi 師兄

回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-5 07:37:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-5 06:55

冇所謂冇所謂只要能在大大手上得到任何一粒都是宝的,任何一粒都已經超越我所養緊的玉露,今次大大能割愛分享,我已流晒口水!
回復

taxitang 發表於 2019-4-5 10:16:14 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-5 07:37
冇所謂冇所謂只要能在大大手上得到任何一粒都是宝的,任何一粒都已經超越我所養緊的玉露,今次大大能割愛 ...

還要多多向大大學習,如大大發現小弟在養殖上有不妥之處,請多多提點,謝謝!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-5 12:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-5 10:16
還要多多向大大學習,如大大發現小弟在養殖上有不妥之處,請多多提點,謝謝! ...

自從在上年看了taxi 大大post 的蘭花帖開始,已認為taxi 是大師級別隱世高人,現在都一直有留意大大的所post 的玉露帖,但就很小在帖中談論,因自知對養露還是初期接觸, 所以不敢高談闊論,希望taxi 大大繼續post多啲相照,講解多啲養殖心得,等我啲晚輩能多多學習!

回復

taxitang 發表於 2019-4-5 15:03:26 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-5 12:05
自從在上年看了taxi 大大post 的蘭花帖開始,已認為taxi 是大師級別隱世高人,現在都一直有留意大大的所p ...

大大太誇張了,小弟也只不過一路學,一路分享,所以錯覺上以為我是高手,其實還需各位大大提點。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-14 09:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
近日看到taxi 大大出現两種雙同名字的胭脂玉露錦帖,有雜交的胭脂玉露錦外形色澤紋路窗透度看似差別不大,會不會是葉子上長短毛刺之分,好奇心想問一問?
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 10:14:32 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-14 09:17
近日看到taxi 大大出現两種雙同名字的胭脂玉露錦帖,有雜交的胭脂玉露錦外形色澤紋路窗透度看似差別不大, ...

以我所知,十二卷以母本名稱行先,父本較不著重,而同株不能受粉結籽,所以有可能兩株都出自同一母本,但未必出自同一果筴,因一枝花梗有多個花朵,有可能來自不同父本。而店主將以不同名稱吸引買家。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-14 12:02:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 10:14
以我所知,十二卷以母本名稱行先,父本較不著重,而同株不能受粉結籽,所以有可能兩株都出自同一母本,但 ...

吖好嘢好嘢俾taxi 師兄點一點竅門又開咗少少,的確一枝花梗能開出多朵花,在同一時間也可以接受唔同雄株花粉授粉,能成功授粉取下種籽,再進行播種培苗,苗長大後就可以篩選有錦苗養殖,就形成雜交品種出售!
哈哈,又增長了知識,多謝taxi 師兄!
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 12:12:11 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-14 12:02
吖好嘢好嘢俾taxi 師兄點一點竅門又開咗少少,的確一枝花梗能開出多朵花,在同一時間也可以接受唔同雄株 ...

所以呢段階段,我入了多少玉露錦,有朝一日自已也幫玉露授粉,希望長大可以選苗,有好的留自已玩,因國內有個道理感覺幾啱,就係好的苗,一係天價,一係留作自己玩,市場難以合理價錢買到好苗。
暫時感覺呢品都幾喜歡,實物較吸引。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-14 18:33:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 12:12
所以呢段階段,我入了多少玉露錦,有朝一日自已也幫玉露授粉,希望長大可以選苗,有好的留自已玩,因國內 ...

師兄玩授粉繁殖應該唔難,有咁多唔同玉露錦品種係手,應該好快成事,能培倒苗再挑選與別不同玉露錦,當中定能升價十倍。
講翻轉頭能成功授粉繁殖已邁向第一步,在將她的隱性特點留下改良,再遺傳下一代已是特破,所以只有越玩越靚,越種越特別,引發更多不同品種!
師兄唔冇覺得我係齋講,其實我都進行緊另一種植物授粉,呢倒唔方便講太多,因為呢倒係師兄玉露錦主場,我只係偷下雞扮下嘢咋!
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 19:00:09 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-14 18:33
師兄玩授粉繁殖應該唔難,有咁多唔同玉露錦品種係手,應該好快成事,能培倒苗再挑選與別不同玉露錦,當中 ...

其實大大已有豐富經驗,要嘗試就已有策略,祝大大早日成功,早日分享。

承你貴言ヾ(@^▽^@)ノ  發表於 2019-4-14 19:30
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 13:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 12:12
所以呢段階段,我入了多少玉露錦,有朝一日自已也幫玉露授粉,希望長大可以選苗,有好的留自已玩,因國內 ...

我都好期待大大教授粉、收集種子~
姬玉露同寶草錦都開過花,但因時期唔同,又唔識保留花粉,都冇得授粉
而景天就係授咗粉都唔識收種子
回復

taxitang 發表於 2019-4-15 13:50:02 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-15 13:25
我都好期待大大教授粉、收集種子~
姬玉露同寶草錦都開過花,但因時期唔同,又唔識保留花粉,都冇得授粉
...

我從不同渠道吸納一些方法,但到目前為止,未有開花株實踐,從youtube十二卷授粉,到國內網站教的花對花粗暴授粉,也領悟多少。至於收種子,以前花棚的鄰棚多肉達人有提過,用什麼台灣珍珠奶茶的粗飲管套住塑果,成熟爆裂,也不致於四散,覺得不妨一試。
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 19:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-15 13:50
我從不同渠道吸納一些方法,但到目前為止,未有開花株實踐,從youtube十二卷授粉,到國內網站教的花對花 ...

我都係網上學用支毛筆就咁掃掃掃,都唔知係唔係成功授粉
收種子都有前輩提過用珍珠奶茶飲管,下次有機會一定會試下
回復

taxitang 發表於 2019-4-15 20:25:55 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-15 19:38
我都係網上學用支毛筆就咁掃掃掃,都唔知係唔係成功授粉
收種子都有前輩提過用珍珠奶茶飲管 ...

努力,我距離玩授粉還需一段時間,在這段時間待師姐累積多啲經驗,分享出來,到時小弟可以唔駛行咁多冤枉路,靠師姐妳。
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 21:01:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-15 20:25
努力,我距離玩授粉還需一段時間,在這段時間待師姐累積多啲經驗,分享出來,到時小弟可以唔駛行咁多冤枉 ...

我搞半日都冇料到,仲諗住靠大大分享,因為大大嘅教學同分享都較詳細嘛!
咁我而家儲定啲飲管先,有花再試
回復

123下一頁