舊泥重用

作者: violet_bb 發表于 2019-4-2 19:11:53
5846 50
mkpetpet 發表於 2019-4-3 08:52:05 來自手機 |顯示全部樓層
我都係直接換新,泥炭土+仙肉土1:1,效果不錯。
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-4-3 09:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 01:06
根大同Ken 大都係大戶,自然唔在乎果少少泥,可以買過新既。環保戶而言,當然係想舊物重用,放下戶外曬吓太 ...

不是大戶啊

以上只是轉述種肉人建議。泥炭據聞跟髮菜一樣有環保問題,有人建議要用其他化替品或盡量少用。

太陽矖當然是最好選項,但有場地限制,住市區蝸居的花友未必做得到(其實叮或蒸亦因衞生問題可能做不到)。

控蟲控菌,小Ken還在學習中....
回復

violet_bb 發表於 2019-4-3 11:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-3 08:33
當肥用。聽說叮完的泥内沒有任何機質,反正我那枝環保酵素浸了整年,平時少用,便拿少許淋在泥上試試看。 ...

好喎!
回復

little_stone 發表於 2019-4-3 14:25:16 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2019-4-3 09:23
不是大戶啊

以上只是轉述種肉人建議。泥炭據聞跟髮菜一樣有環保問題,有人建議要用其他化 ...

我用椰糠代替泥炭呀。種肉初期爬文話椰糠比較環保
用落個人都覺得蟲害都較少,不過就一定冇泥炭肥囉
但肥呢樣可以自己加。咖啡渣真係唔錯
回復

taxitang 發表於 2019-4-3 16:10:04 |顯示全部樓層
呢排冇入車太場買泥,直接淘啲多肉土,除笨有精,將入場的時間來搵食,有賺。
回復

powergun 發表於 2019-4-3 16:22:15 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-3 16:10
呢排冇入車太場買泥,直接淘啲多肉土,除笨有精,將入場的時間來搵食,有賺。 ...

淘泥好重架喎
回復

taxitang 發表於 2019-4-3 17:09:23 |顯示全部樓層

國內滿28元免郵費,上次國內5斤約3公斤,如果冇其他物件,轉運到香港20元人仔,一共50元人仔,都算好大包。有次急用,在上水花店買了一包手掌咁大的赤玉土,話是日本來的,40元港紙。嚇死我。
回復

powergun 發表於 2019-4-3 17:14:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-3 17:09
國內滿28元免郵費,上次國內5斤約3公斤,如果冇其他物件,轉運到香港20元人仔,一共50元人仔,都算好大包 ...

我用花寶多肉泥8蚊包, 赤玉土10蚊包, 要至買都得
回復

taxitang 發表於 2019-4-3 18:35:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-3 17:14
我用花寶多肉泥8蚊包, 赤玉土10蚊包, 要至買都得

赤玉土在上水想買都難,只有去車大場買才化算,但又浪費時間,都係淘方便。

缸記都有呀  發表於 2019-4-3 20:13
回復

Forumdata 發表於 2019-4-3 19:53:34 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-3 18:35
赤玉土在上水想買都難,只有去車大場買才化算,但又浪費時間,都係淘方便。 ...

同意淘更抵
但國內賣家質素良莠不齊
遇上間好既就keep 住買個間
回復

little_stone 發表於 2019-4-3 20:21:08 來自手機 |顯示全部樓層
赤玉土在上水想買都難,只有去車大場買才化算,但又浪費時間,都係淘方便。 ...

我仲記得有次淘石仔淘得太high, 要喺自提點拖返屋企 以後都唔敢一次淘太多
火山炭、沸石嗰啲真係超級重
回復

taxitang 發表於 2019-4-3 20:47:06 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-3 19:53
同意淘更抵
但國內賣家質素良莠不齊
遇上間好既就keep 住買個間

我就因為上次淘了鹿沼土,覺得質量唔錯,唔太多粉碎,所以今次繼續淘赤玉土,再看看質素如何。

回復

taxitang 發表於 2019-4-3 20:51:34 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-3 20:21
我仲記得有次淘石仔淘得太high, 要喺自提點拖返屋企 以後都唔敢一次淘太多
回復

violet_bb 發表於 2019-4-4 06:25:55 來自手機 |顯示全部樓層

請問大大多次提到的車大場即係乜?
回復

taxitang 發表於 2019-4-4 09:34:03 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-4 06:25
請問大大多次提到的車大場即係乜?

唔好意思,打錯字,應該是車太場,粉嶺軒X蘭場,場主姓車,內裡除了蘭花售賣外,有很多週邊產品,所以以前有花棚時,較多入場買蘭石、水苔,現在較少了。
回復

violet_bb 發表於 2019-4-4 15:34:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-4 09:34
唔好意思,打錯字,應該是車太場,粉嶺軒X蘭場,場主姓車,內裡除了蘭花售賣外,有很多週邊產品,所以以 ...

哦,謝謝回覆,我未去過。
回復

taxitang 發表於 2019-4-4 16:20:01 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-4 15:34
哦,謝謝回覆,我未去過。

山長水遠到打鼓嶺,確係遠啲,落咗小巴還要步行三十分鐘左右,應該興趣唔大。
回復

cgi0117 發表於 2019-4-5 10:52:52 |顯示全部樓層
種菜戈D泥好貴....重用化算D~

想問科學泥...種種下, 一舊舊可以點搞?
同埋有時會見到盆邊D泥有D白白點....都唔知係唔係菌來的...定係D酸鹼度唔平衡, 所以有白點..
回復

cgi0117 發表於 2019-4-5 10:55:35 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-3 00:54
我試過拿一盤3吋舊泥入微波爐叮10分鐘,叮完後,打開微波爐充滿泥味。-_-
我打那盤泥閒加了少許環保酵素, ...

當D泥發現有虫虫....都唔敢放落去微波爐
回復

yunge0 發表於 2019-4-6 07:57:44 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-4-5 10:52
種菜戈D泥好貴....重用化算D~

想問科學泥...種種下, 一舊舊可以點搞?

泥變硬拿去打碎,然後拿去曬太陽。要猛烈太陽。我會等盛夏才進行,曬足一季。種植前,舊泥會混入沙,及去衣的蛋殼碎或粒肥。
回復