肉肉BB

作者: cgi0117 发表于 2019-3-29 15:45:44
1506 7

昨天跟朋友說已種肉肉半年...她的肉肉沒有長B...
我的肉肉有的長了很多小B, 有的沒有長B...卻生的高高的...
請問點先有多D BB肉? 而唔係狂長高呢?

紅色都是BB...
little_stone 發表於 2019-3-29 15:49:52 來自手機 |顯示全部樓層
要唔狂長高,就要加強日照。不過種玻璃盆好易蒸熟,擺去曬太陽之前最好換個膠盆仔。
cgi0117 發表於 2019-3-29 15:52:46 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-29 15:49
要唔狂長高,就要加強日照。不過種玻璃盆好易蒸熟,擺去曬太陽之前最好換個膠盆仔。 ...

加強日照...是要直曬的嗎? 家的...沒有直曬時光.....
little_stone 發表於 2019-3-29 17:29:51 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-29 15:52
加強日照...是要直曬的嗎? 家的...沒有直曬時光.....

盡量擺喺光啲嘅環境、加下燈照咁
sarshk2014 發表於 2019-3-30 08:09:12 來自手機 |顯示全部樓層
果尐點算係BB!只係自然分枝,BB應該由地下鑽出來,有根嘅!
little_stone 發表於 2019-3-30 21:08:00 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-3-30 08:09
果尐點算係BB!只係自然分枝,BB應該由地下鑽出來,有根嘅!<span class="emoji emoji1f615"></span> ...

都可以算嘅,抆出黎放泥中就會生根麻 就睇大家點定義 “BB" ~ 可以唔駛咁嚴謹,大家開心~~
cgi0117 發表於 2019-3-30 21:25:47 |顯示全部樓層
原來會有d bb係地下鑽出來,有根嫁的..........
little_stone 發表於 2019-3-30 22:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-30 21:25
原來會有d bb係地下鑽出來,有根嫁的..........{:e ...

樓主相中嘅BB係分支,s大大講嘅BB係群生/叢生,大家講嘅都可繁殖成一棵單獨嘅植株,不仿參考下:
https://tw.lifestyle.appledaily.com/daily/20091023/32035422