請問我呢棵是否有蟲?

作者: cryptanthus 發表于 2019-3-25 13:56:20
5051 75
yunge0 發表於 2019-3-27 08:30:38 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-26 23:20
唔係架,唔同種類對水份要求都唔同,然後配土、環境又會影響水份幾時乾透,所以我初期都係每盆check下, ...

你真係好心機,我淨淋花都要預半小時,平時只會抽樣檢查葉有沒有異樣。如果要每盒盤檢查真是出唔到門口。
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 09:12:18 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-27 08:30
你真係好心機,我淨淋花都要預半小時,平時只會抽樣檢查葉有沒有異樣。如果要每盒盤檢查真是出唔到門口 ...

初期得好少盆先會咁做
而家只會檢查新上盆嘅,其他得閒先理
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 09:15:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-27 00:40
咁弊啦, 唔通真係日日check, 邊有可能的, 寧願乾d 至淋

咁又唔駛日日睇,就咁得閒睇下同類型嘅植物,比較下,大師好快get到幾時淋水最好啦
回復

powergun 發表於 2019-3-27 09:37:47 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 09:15
咁又唔駛日日睇,就咁得閒睇下同類型嘅植物,比較下,大師好快get到幾時淋水最好啦 ...

唔理啦, 無理由要由植物叫個天幾時落雨, 應該係植物適應嘛, 我耐少少淋就應穩陣d
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-27 10:49:35 |顯示全部樓層
樓主果棵應該係藥錦來架, D商人為左促銷落D破壞葉綠素既藥係葉頂(例如除草劑), 你諗下植物落左除草劑會點...
你盡量落少D水, 水太多掉葉會好快仲會爛根
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 11:54:53 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-27 10:49
樓主果棵應該係藥錦來架, D商人為左促銷落D破壞葉綠素既藥係葉頂(例如除草劑), 你諗下植物落左除草劑會點.. ...

樓主嗰棵係雅樂之舞黎
係一個穩定嘅錦品種,同虹之玉錦一樣咁穩定

https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/zh-hk/agriculture/86lgl.amp
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-27 12:08:09 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 11:54
樓主嗰棵係雅樂之舞黎
係一個穩定嘅錦品種,同虹之玉錦一樣咁穩定

不過佢粉紅到咁應該通常都係落藥架?
新葉應該唔會完全無綠色, 有錯請指教
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 12:59:50 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-27 12:08
新葉應該唔會完全無綠色, 有錯請指教 ...

樓主嗰棵係算白有粉紅邊,都唔算粉紅
粉紅係開花:

http://article.huadianren.com/?p=17378

大家交流下
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 13:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-25 17:34
你好叻呀!我種過雅樂之舞,半露養一個月後不斷落葉,然後 bye bye。
自此經過花店見到店裡漂亮又建健康 ...

落葉可以係因為:
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 13:06:41 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-27 12:08

分別藥錦嘅主要方法係睇頂芽無錯
不過呢,你留意佢下面每塊綠色葉都有白邊,係真錦黎,既然係真錦,就應該唔會再落藥咁多此一舉掛
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 13:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-27 09:37
唔理啦, 無理由要由植物叫個天幾時落雨, 應該係植物適應嘛, 我耐少少淋就應穩陣d  ...

都係嘅,不過多肉始終唔係適合香港咁濕熱嘅植物
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 13:09:39 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2019-3-25 17:14
如果戶外的話,有小朋友爬來爬去實在太平常了,居家的話小白藥是必須的,個人喜好... ...

小白藥好似毒性底,室內用唔錯喎!謝謝Ken大提供資料
請問如果屋企有細路用得嗎?
回復

yunge0 發表於 2019-3-27 13:10:36 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 13:00
落葉可以係因為:

謝謝你資料。當時根無爛,我估通風夠也是原因之一。
回復

powergun 發表於 2019-3-27 15:39:13 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 13:07
都係嘅,不過多肉始終唔係適合香港咁濕熱嘅植物

係呀, 所以我寧願佢缺水, 除非係天冷
回復

little_stone 發表於 2019-3-27 16:35:05 來自手機 |顯示全部樓層

我嘅雅樂之舞:
種咗兩年幾,分咗好多棵攞去買
新葉係白色粉紅邊
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-3-28 00:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 13:09
小白藥好似毒性底,室內用唔錯喎!謝謝Ken大提供資料<span class="emoji emoji1f64f"></span>
請問如果屋企有細路用得嗎? ...

使用說明只是說使用時不要讓小孩或Pet(寵物)靠近。我看盡量埋泥土內及不要讓養小孩寵物接觸到,及吃下!(估計小孩應該不會吃泥....寵物例如以前養的其中一隻笨狗就難講D...)
每盆只需溝非常少少就夠(我通常是溝半盒泥才落1g匙一至兩匙),所以要吃夠一定份量的話要吞下頗多盆.....
回復

powergun 發表於 2019-3-28 00:44:48 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-25 16:13
一定唔係葯錦!揾張相俾你睇下先,
呢張係半露養,有時勁晒,有足夠陽光,佢d白色就會轉粉紅,而且會轉紅色 ...

睇睇呢個
https://kknews.cc/other/lqx8yr9.html
回復

violet_bb 發表於 2019-3-28 01:04:40 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-28 00:44
睇睇呢個
https://kknews.cc/other/lqx8yr9.html

睇完,有此網頁解說更加確實樓主大大同這裡花友種的都係堅野!
Yeah!!!
回復

yunge0 發表於 2019-3-28 08:27:56 來自手機 |顯示全部樓層
睇睇呢個

原來有三款分別,又長見識聞了,多謝資料!

節錄重點:
1、金枝玉葉:葉片都是綠色的

2、雅樂之舞:葉片有白覆倫,邊緣泛紅

3、雅樂之華:葉片有白中斑,容易出白色全錦

4、打藥的金枝玉葉:頂部葉片為白色全錦,底部葉片仍舊綠色,新手容易養死。

原文網址:https://kknews.cc/other/lqx8yr9.html
回復

little_stone 發表於 2019-3-28 10:51:29 來自手機 |顯示全部樓層
睇睇呢個

睇下網址上綠色嗰啲葉,冇白邊架,樓主嗰啲有,係真錦黎
回復