美紋萬象錦(更新在14樓)

作者: taxitang 發表于 2019-3-23 20:44:11
5858 61

一個月前入,諗住服盆穩根才分享,但今日看來唔知是否有問題,錦斑由微黃轉微紅,這點可能光線過強,應該問題唔大,但咁快萎縮了一塊葉,多少都有啲擔憂。

今日轉微紅,最驚萎縮了塊老葉

今日轉微紅,最驚萎縮了塊老葉

上盆都算靚仔

上盆都算靚仔

2月24日新鮮到

2月24日新鮮到
powergun 發表於 2019-3-23 22:02:33 |顯示全部樓層
呢棵靚呀
回復

taxitang 發表於 2019-3-23 22:12:08 |顯示全部樓層

還要等等,看看能否成活,如再有枯葉,那就心驚驚,真係要等養定才顯出狀態。

應該得既  發表於 2019-3-23 22:28
回復

Forumdata 發表於 2019-3-24 01:09:45 來自手機 |顯示全部樓層
只用顆粒養?
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 08:59:26 |顯示全部樓層

其實我對配土唔多認識,不時改變,最初用純赤玉土,後來兩隻唔同顆粒,到現在,在玉露配土中,再加上少少泥炭土,所以配土方面較隨便,反而光照影響較大,上兩星期連續下雨,收入屋內,幾日之間就徒長晒。
回復

powergun 發表於 2019-3-24 09:57:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-24 08:59
其實我對配土唔多認識,不時改變,最初用純赤玉土,後來兩隻唔同顆粒,到現在,在玉露配土中,再加上少少 ...

原來可用純赤玉土的, 種左如何? 我恐怕純赤玉土保唔到水和養份, 植物唔夠水和養份會唔掂的, 你日日都淋d 水比佢或者得, 我一個或兩個星期至淋一次肉的
回復

Forumdata 發表於 2019-3-24 11:29:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-24 08:59
其實我對配土唔多認識,不時改變,最初用純赤玉土,後來兩隻唔同顆粒,到現在,在玉露配土中,再加上少少 ...

蛭石易生根
顆粒(赤玉/麥飯)易控根

以上是爬文所得
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 13:10:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-24 09:57
原來可用純赤玉土的, 種左如何? 我恐怕純赤玉土保唔到水和養份, 植物唔夠水和養份會唔掂的, 你日日都淋d  ...

初時用純赤玉土冇問題,廣瀨、別系、霓虹燈等就是純赤玉土,但後來在不同的資料來源顯示,用兩種不同顆粒,因膨脹係數不同,配土黏結的情況比較不易,對根有利。
我不論在生長期或休眠期都不會日日淋水,生長期我會在配土表面乾了兩三日後才淋水,休眠期會再多幾日才淋水。
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 13:12:54 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-3-24 11:29
蛭石易生根
顆粒(赤玉/麥飯)易控根

請問何謂控根,時常提及控根盆,倒三角形那款,控根有何作用,謝謝!
回復

little_stone 發表於 2019-3-24 14:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
個人覺得赤玉已經算好保水
都係嗰句,個人意見,保水性:
泥炭 > 椰糠 > 蛭石 > 赤玉、鹿沼、火山岩 > 輕石/浮石、沸石、陶粒、蘭石
顆粒越粗越透氣,保水性越底,顆粒越幼保水性越高

我自己往年天台種玉露,輕石+陶粒比重多,搞到日日淋水都會缺水 而家學taxi大大,增加幼顆粒赤玉比例,今年會觀察效果~

有關控根,可參考:
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/zh-hk/agriculture/p4zpjm8.amp

手機版整唔到超連結,有勞taxi大大
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 15:52:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-24 14:33
個人覺得赤玉已經算好保水
都係嗰句,個人意見,保水性:
泥炭 > 椰糠 > 蛭石 > 赤玉、鹿沼、火山岩 > 輕石 ...

謝謝師姐提供資料

https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/p4zpjm8.amp
回復

Forumdata 發表於 2019-3-25 19:06:42 來自手機 |顯示全部樓層
For. Reference...
回復

taxitang 發表於 2019-3-25 22:34:05 |顯示全部樓層
好怪,個人覺得舖面石難以觀察配土乾濕程度,所以棄之不用。
回復

taxitang 發表於 2019-4-4 22:11:07 |顯示全部樓層
真錦的吸引,是會随著光照的程度而有所變化,之前是微黃,受到近日較強光,漸變到今天的胭脂紅。

靚呀!  發表於 2019-4-5 12:54
回復

mksiaw 發表於 2019-4-5 00:41:00 |顯示全部樓層
very beauty
回復

taxitang 發表於 2019-4-5 06:53:11 |顯示全部樓層

謝謝賞肉,如能養得大,應該會更美麗。
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 16:02:14 |顯示全部樓層
可惡,不知什麼蟲咁識食,咬了我的萬象錦葉,本來買了的蟲藥不打算落,但也迫不得已要毒剎這些惡蟲,夏天將至,各位大大要留意蟲害了。

回復

taxitang 發表於 2019-4-13 16:02:51 |顯示全部樓層

可惡,不知什麼蟲咁識食,咬了我的萬象錦葉,本來買了的蟲藥不打算落,但也迫不得已要毒剎這些惡蟲,夏天將至,各位大大要留意蟲害了。

回復

Forumdata 發表於 2019-4-13 16:30:34 來自手機 |顯示全部樓層
好彩食係綠色個條,再生長應不難

咁樣杜蟲,不如换過批植料?!
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 16:42:45 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-13 16:30
好彩食係綠色個條,再生長應不難

咁樣杜蟲,不如换過批植料?!

蟲也會四圍走,雖然見唔到,附近也有機會匿藏,一次過幾盆落少少,杜絕後患。
回復

1234下一頁