耐曬粗生嘅香草:羅勒

作者: little_stone 发表于 2019-3-22 15:49:41
3544 14

第一次種羅勒,係買日本嗰啲水培膠樽套裝。放窗台,好快就發芽,就算西斜、室內比較悶熱,佢都依然生得好好。以小小嘅樽仔黎水培,收成都算唔錯,攞去炒意粉食,兩個人份量都煮咗好幾次。後來慢慢生長放緩,唔夠食,就冇再種。

上年去花展,買咗幾盆香草,羅勒係其中一盆。呢次想佢生得快啲,特意攞去娘家天台泥種。之後果然不負所望,換盆後生得又高又壯,一次又一次開花。

因為唔識收集種子,夏天時種子隨風四散,竟然可以炎炎夏日喺八、九成顆粒土嘅多肉盆中扎根生長
幾乎每盆都有佢哋嘅身影,繁殖能力可同落地生根相比
要湊囡囡冇時間炒意粉,就唯有將小苗分俾花友。

雖然夏季天台好曬好熱,水份流失快,但羅勒都頂得住,唔會好似百里香咁未到秋天就成一堆乾草。
一直到秋天,羅勒仲第三次開花,可惜花未開完,就糟人惡意破壞,連根抆起,三株唔見兩株。我媽發現後即種回盆中,但後來連最後一棵都唔見埋,好傷心....

但冬後.......

盆中又生小苗啦!

雖然而家知佢係一年生植物,但都冇理由咁抆人地種緊嘅嘢架,好彩羅勒算粗生
little_stone 發表於 2019-3-22 15:59:36 來自手機 |顯示全部樓層
而且又耐曬
如果比較曬/水唔夠多,葉會較尖長,植株會較細,仲會開花,可能覺得呢度生得唔好,想走佬
andyman 發表於 2019-3-22 16:13:57 |顯示全部樓層
前年冬天買左4棵香草, 一到夏天全軍覆沒, 唔會再買了。你種得十分好, 整個牌叫啲人手下留情, 植物都有生命的。
yunge0 發表於 2019-3-22 18:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-3-22 16:13
前年冬天買左4棵香草, 一到夏天全軍覆沒, 唔會再買了。你種得十分好, 整個牌叫啲人手下留情, 植物都有生命 ...

羅勒喜熱, 不怕曬(曬得多越快開花), 真是很好種。不妨試下啦!
little_stone 發表於 2019-3-22 18:55:51 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-3-22 16:13
前年冬天買左4棵香草, 一到夏天全軍覆沒, 唔會再買了。你種得十分好, 整個牌叫啲人手下留情, 植物都有生命 ...

謝謝大大賞草!
羅勒耐曬耐熱,渡夏容易,有機會不仿一試
至於嗰啲冇公德冇良知嘅人,用荊棘或鐵支會比較有效

或者裝個Cam , 睇下邊個咁衰。  發表於 2019-3-22 20:18
yunge0 發表於 2019-3-22 18:57:27 來自手機 |顯示全部樓層
樓主的紫蘇沒有被鳥吃真是好。
我種的紫蘇十足超市大減價一樣, 在沒有下網保護下成為大自然的搶手熱貨。不消半天, 被鳥取去半盤葉。雖然之後有下網圍住種, 但鳥兒總是在附近徘徊。結果我不敢再種紫蘇了。
little_stone 發表於 2019-3-22 20:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 18:57
樓主的紫蘇沒有被鳥吃真是好。
我種的紫蘇十足超市大減價一樣, 在沒有下網保護下成為大自然的搶手熱貨。不 ...

所以我覺得天台真係冇咩雀仔光臨
但根大話只係人係度時雀仔先唔黎,人一走雀仔會出晒黎
但我上年三棵母株(同羅勒一樣俾人抆晒)都冇俾雀仔食
andyman 發表於 2019-3-22 20:17:16 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 18:46
羅勒喜熱, 不怕曬(曬得多越快開花), 真是很好種。不妨試下啦!

預備種桂花, 無位了。
yunge0 發表於 2019-3-22 21:58:54 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-22 20:09
所以我覺得天台真係冇咩雀仔光臨
但根大話只係人係度時雀仔先唔黎,人一走雀仔會出晒黎
但 ...

起初有一兩片葉缺了, 我沒有為意原因。後來我躲在一角觀察, 親眼見到鳥兒一隻又一隻輪着把紫蘇葉摘走。
那些紫蘇葉真的很香, 鳥兒真的識貨。
little_stone 發表於 2019-3-22 22:56:46 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 21:58
起初有一兩片葉缺了, 我沒有為意原因。後來我躲在一角觀察, 親眼見到鳥兒一隻又一隻輪着把紫蘇葉摘走。
...

咁可能係大大嘅紫蘇特別香
yunge0 發表於 2019-3-22 23:04:58 來自手機 |顯示全部樓層
我的紫蘇外表跟樓主的一模一樣。那時是冬天, 我時常把紫蘇葉加薑加紅糖泡茶, 真是一流。
yunge0 發表於 2019-3-22 23:08:06 來自手機 |顯示全部樓層
據說紫蘇茶可以防感冒, 新鮮紫蘇的香味令人懷念。
little_stone 發表於 2019-3-22 23:14:23 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-22 23:04
我的紫蘇外表跟樓主的一模一樣。那時是冬天, 我時常把紫蘇葉加薑加紅糖泡茶, 真是一流。 ...

哇!等佢大棵啲我又試試先!謝謝資訊!
yunge0 發表於 2019-3-23 00:24:09 來自手機 |顯示全部樓層
紫蘇夏天飲不加薑, 糖可以轉冰糖都得, 四季都可以飲的。
little_stone 發表於 2019-3-23 09:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-23 00:24
紫蘇夏天飲不加薑, 糖可以轉冰糖都得, 四季都可以飲的。

好啊!通常一杯要幾多葉?我只得細細一棵