返回列表 發新帖

小小三葉草

作者: Lavendercandy 发表于 2019-3-15 17:15:04
3114 32
Lavendercandy 發表於 2019-3-17 22:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-17 16:24
ob blush開得好靚,早幾年有兩球,唔知點解發唔到芽,可能無緣就冇再追求 ...

謝謝加分^^
等收球後想再種返可以問我取
B17 發表於 2019-3-17 23:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2019-3-17 22:23
謝謝加分^^
等收球後想再種返可以問我取

謝謝,有多先俾我,酢酢有時一棵只出一球
Lavendercandy 發表於 2019-3-18 19:28:01 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-17 23:35
謝謝,有多先俾我,酢酢有時一棵只出一球

查返落泥時一大一小,希望唔會食白果啦
菜妹 發表於 2019-3-19 10:40:12 |顯示全部樓層
咁多靚花,酢到眼花
Lavendercandy 發表於 2019-3-20 09:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 10:40
咁多靚花,酢到眼花

歡迎賞花,今早驚喜發現有新花開
Obtusa Large Form Dark

B17
好艷麗  發表於 2019-3-20 12:48

評分

查看全部評分

yunge0 發表於 2019-3-20 19:34:57 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2019-3-20 09:16
歡迎賞花,今早驚喜發現有新花開
Obtusa Large Form Dark

花色很鮮豔, 搶哂鏡!
Lavendercandy 發表於 2019-6-15 22:35:18 |顯示全部樓層
6月15日收球日
有兩隻失收,一粒都無
First Love仲好翠綠遲下先收

酢好生養,遲下又可以開枝散葉。  發表於 2019-6-15 23:51

評分

查看全部評分

Lavendercandy 發表於 2019-6-30 23:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
最後收的兩盆First Love,雖然得幾粒,但都心滿意足,應該都可以分到少少比人
B17 發表於 2019-10-12 21:52:20 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2019-3-15 17:18
Macaron 坊間稱它小橘餅嗎? 種下後個半月左右已經有花冧, 橙色小花跟青綠色的葉對比很不錯哦~

請問還有小橘餅嗎?可以用purpurea salmon交換
Lavendercandy 發表於 2019-10-14 16:57:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-12 21:52
請問還有小橘餅嗎?可以用purpurea salmon交換

好呀
B17 發表於 2019-10-18 18:21:56 |顯示全部樓層

到咗啦,6粒咁多,可以爆花啦,多謝哂!

順手google下,小橘餅叫oxalis sp. orange,形態如你的開花照。但找不到oxalix macaron,會否弄錯名牌?

Lavendercandy 發表於 2019-10-18 22:31:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-18 18:21
到咗啦,6粒咁多,可以爆花啦,多謝哂!

Yeah! 準時到達 芽有點乾希望順利長大!
買果時係咁寫我就照抄都無留意喎,剛剛search下又真係無馬卡龍個名,比人誤導左成年添
同時叫小橘餅 同 相似花照,睇黎Oxalis sp. orange無誤
B17 發表於 2019-10-25 15:06:33 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2019-10-18 22:31
Yeah! 準時到達 芽有點乾希望順利長大!
買果時係咁寫我就照抄都無留意喎,剛剛search下又 ...

小橘餅破土了 http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=775883&pid=3014751&fromuid=66917

正,好快有花  發表於 2019-10-27 13:00