返回列表 發新帖
作者: little_stone 發表于 2019-3-13 19:37:37
2420 25
violet_bb 發表於 2019-4-14 22:30:40 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-14 21:59
我都冇諗住抆,但最終俾唔知邊位好心花友抆哂...仲打算沖茶架嘛 ...

你貼張紙寫住“有劇毒”,畫埋個骷髏頭落去,包無人敢再掂!
回復

little_stone 發表於 2019-4-14 22:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-14 22:30
你貼張紙寫住“有劇毒”,畫埋個骷髏頭落去,包無人敢再掂!

大家都係種花,蘆薈、野草嗰啲大家都識嘅
我媽話好似係有位伯伯,有時會當咗人地啲花喺自己嘅,唔知係唔係佢抆咗 不過都唔緊要啦,雜草啫,唔好搞我啲肉肉就得
回復

violet_bb 發表於 2019-4-14 22:39:02 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-14 22:34
大家都係種花,蘆薈、野草嗰啲大家都識嘅
我媽話好似係有位伯伯,有時會當咗人地啲花喺自己 ...

伯伯識貨呀,捷足先登抆左返去沖茶飲!
佢都好守行規丫,知道係野生先至抆!
就當請佢飲酸味草汁囉!難得有知音人!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-14 22:44:55 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-14 21:59
我都冇諗住抆,但最終俾唔知邊位好心花友抆哂...仲打算沖茶架嘛 ...

周街果d唔敢採來沖水飲,唔知有無農葯老鼠葯……生喺自己盆內會好似安全d。所以阿伯伯識貨呀!
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 11:30:43 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-14 22:44
周街果d唔敢採來沖水飲,唔知有無農葯老鼠葯……生喺自己盆內會好似安全d。所以阿伯伯識貨呀! ...

係呀,街嗰啲唔敢採
回復

菜妹 發表於 2019-4-29 22:51:58 |顯示全部樓層

酢醬既球深根,唔會咁易除到。
沖茶唔好飲,酢醬帶酸味,夏季口乾口渴可摘鮮葉生食,有助口水分泌。
量多亦可做沙拉葉菜,花葉均可食用。

街邊吸咁多廢氣,摘黎都唔食得。
回復