翠玉BB終於開花啦!

作者: W88 发表于 2019-3-4 15:12:09
1015 8

上年起分分買咗盆中苗,近日終於開花啦!

DSC_0085.JPG _20190304_150508.JPG
Ming36 發表於 2019-3-4 15:25:40 來自手機 |顯示全部樓層
花如其名,好翠呀!大大你種得好好
nekotoro 發表於 2019-3-4 16:36:03 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜又一盆開花,好似魚杆釣魚咁一串花,好得意!
W88 發表於 2019-3-4 17:55:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-4 15:25
花如其名,好翠呀!大大你種得好好

多謝Ming 大欣賞,植株算迷你,Ming 大有興趣可以試吓種。
W88 發表於 2019-3-4 17:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-4 16:36
恭喜又一盆開花,好似魚杆釣魚咁一串花<span class="emoji emoji1f33c"></span>,好得意!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
Ming36 發表於 2019-3-4 18:29:37 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-4 17:55
多謝Ming 大欣賞,植株算迷你,Ming 大有興趣可以試吓種。

我嗰啲迷你蘭花,新年前從蘭場買返嚟,仲未得閒好好照料及全部拍照放上來,希望佢哋生生性性。
而家先靜觀啲蝴蝶蘭、幾棵花貓、紫羅蘭等開花中,以後才打算再入貨
可能在花展又買啲
Ming36 發表於 2019-3-4 18:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-4 17:55

迷你品種真係好適合我這些小家庭栽種㗎
種左幾棵花面貓、喜蔭,我都嫌佢哋大隻咗啲

W88
地方真係一個問題,就算有地方,都唔係乜花都適合種.  發表於 2019-3-5 06:09
W88 發表於 2019-3-5 06:08:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-4 18:32
迷你品種真係好適合我這些小家庭栽種㗎
種左幾棵花面貓、喜蔭,我都嫌佢哋大隻咗啲 ...

大大D花十分多元化,真係非常羨慕!
禾種來種去都係個D.
Ming36 發表於 2019-3-5 12:06:29 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-5 06:08
大大D花十分多元化,真係非常羨慕!
禾種來種去都係個D. <span class="emoji emoji1f61e"></span>

唔算多元化,其他只係一些觀葉植物,例如萬年青、黃金葛,這些非常之粗生的,出差去旅行都唔使理佢哋。
但花貓、紫羅蘭、喜蔭,要多少少時間照顧,淋水要密少少,現在三心兩意取捨中

W88
多謝Ming大分享,有機會一於試吓.  發表於 2019-3-6 06:24