多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 发表于 2019-3-2 20:58:45
14849 197
taxitang 發表於 2019-3-3 19:32:28 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 17:42
不過知道時已太遲了, 啞色或徒長左已不能時光倒流了

徒長要等新葉或砍頭。錦色就真的千變萬化。
powergun 發表於 2019-3-3 19:35:26 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 19:32
徒長要等新葉或砍頭。錦色就真的千變萬化。

玉露, 壽個類點斬頭?
taxitang 發表於 2019-3-3 20:09:38 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 19:35
玉露, 壽個類點斬頭?

十二卷四類,最難萬象,壽也不易,玉扇網上睇唔太難,但以上三品都未試過,玉露較易,討論區學的,一條線就攪掂,花火玉露錦實踐了,小心找底層葉,圍一圈,左右一 扯,上下分家,當然我那株細小,易落手,大棵的要等我試試才能答覆。

好呀  發表於 2019-3-3 20:13
kings5 發表於 2019-3-4 15:41:47 |顯示全部樓層
看多了樓主的漂亮錦苗後突然對自己目前所養的普通12有點貪新忘舊感了。。
taxitang 發表於 2019-3-4 16:34:17 |顯示全部樓層
kings5 發表於 2019-3-4 15:41
看多了樓主的漂亮錦苗後突然對自己目前所養的普通12有點貪新忘舊感了。。 ...

個人覺得十二卷錦唔太難養,應該可以嘗試吓,啲錦受陽光照射,有不同變化,不過在未深入認識之前,避免買入組培苗,受黑腐化水之危機而 打擊養肉之樂趣。
kings5 發表於 2019-3-4 18:32:57 |顯示全部樓層
除花墟運動場道一小店和太子道南X生偶有普通錦12外稀見其他花店有好貨源出售。貴精不貴多。樓主能收集到這麼多好錦真是不簡單,應該下了不少努力吧!羨慕加佩服!!!
taxitang 發表於 2019-3-4 19:11:53 |顯示全部樓層
kings5 發表於 2019-3-4 18:32
除花墟運動場道一小店和太子道南X生偶有普通錦12外稀見其他花店有好貨源出售。貴精不貴多。樓主能收集到這 ...

其實香港買十二卷錦真的唔太多,就算有,價錢也不低,而且品種選擇也極其少,所以我的十二卷是淘回來的,暫時都算滿意。
powergun 發表於 2019-3-5 11:19:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-4 19:11
其實香港買十二卷錦真的唔太多,就算有,價錢也不低,而且品種選擇也極其少,所以我的十二卷是淘回來的, ...

傢俬舖可買到的七八蚊盆玉露, 應係最平的了
taxitang 發表於 2019-3-5 12:05:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-5 11:19
傢俬舖可買到的七八蚊盆玉露, 應係最平的了

Kings5大是話難找十二卷"錦",有小名的十二卷錦的確不常見, 見到價錢也不平宜。
powergun 發表於 2019-3-5 12:13:00 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-5 12:05
Kings5大是話難找十二卷"錦",有小名的十二卷錦的確不常見, 見到價錢也不平宜。 ...

有錦的係香港係天價了, 花墟有的
taxitang 發表於 2019-3-5 12:43:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-5 12:13
有錦的係香港係天價了, 花墟有的

早前發仔有棵冇手指公咁大的萬象錦一千六百幾,認真貴。
powergun 發表於 2019-3-5 12:46:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-5 12:43
早前發仔有棵冇手指公咁大的萬象錦一千六百幾,認真貴。

應該唔會有人買
taxitang 發表於 2019-3-5 12:58:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-5 12:46
應該唔會有人買

咁又未必,有啲發燒友喜歡的話,貴貴都有人買,好似喜歡釣魚,每次出海租船雜費都要過千銀,一樣大把人去玩。
powergun 發表於 2019-3-5 13:01:08 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-5 12:58
咁又未必,有啲發燒友喜歡的話,貴貴都有人買,好似喜歡釣魚,每次出海租船雜費都要過千銀,一樣大把人去 ...

錢多到幣少爺咁就係囉
taxitang 發表於 2019-3-5 13:04:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-5 13:01
錢多到幣少爺咁就係囉

所謂發燒友,不能用錢衡量,一條喇叭線,千幾蚊呎,都 有人 買
powergun 發表於 2019-3-5 13:13:44 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-5 13:04
所謂發燒友,不能用錢衡量,一條喇叭線,千幾蚊呎,都 有人 買

都要有$至燒得的,  我唔想發燒嗎? 比唔到$點燒
taxitang 發表於 2019-3-5 13:44:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-5 13:13
都要有$至燒得的,  我唔想發燒嗎? 比唔到$點燒

啱喇,所以重點唔係會冇人買,而係有冇人喜歡,而又買唔買得起的
taxitang 發表於 2019-3-5 22:40:57 |顯示全部樓層
組培苗確冇經驗,幾日時間,就有兩塊葉軟腐,以往非組培未試過,對組培苗要有心理準備,應該不易栽種,現在還有一組培萬象錦、一組培OM玉露錦同日返,幸好暫時未有轉差。

霓虹燈

霓虹燈

組培OM玉露錦

組培OM玉露錦

組培瑞雲萬象錦

組培瑞雲萬象錦
taxitang 發表於 2019-3-7 23:34:57 |顯示全部樓層
經驗之談,未有能力應付之前,組培苗唔易玩。

powergun 發表於 2019-3-8 00:06:07 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-7 23:34
經驗之談,未有能力應付之前,組培苗唔易玩。

有無根的?