經過元朗某一花店

作者: Capoppy 发表于 2019-2-24 13:05:04
3755 20
D花相當靚
sugarcane 發表於 2019-2-24 22:15:37 來自手機 |顯示全部樓層
靚呀!!!!
Capoppy 發表於 2019-3-4 19:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
係呀!我種過foxglove成年,外貌似生菜,冇開花,後尾放棄佐,之後一見有(連埋花展)就會影下相。
yunge0 發表於 2019-3-4 21:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
我都覺得靚花不常見, 遇到靚花要馬上拍下來,回家再慢慢欣賞。
yunge0 發表於 2019-3-4 21:05:18 來自手機 |顯示全部樓層
望多d靚野, 心境自然開朗。
B17 發表於 2019-3-5 16:32:53 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2019-3-4 19:46
係呀!我種過foxglove成年,外貌似生菜,冇開花,後尾放棄佐,之後一見有(連埋花展)就會影下相。 ...

我都種過,種子發到芽,生生吓變咗棵生菜
香港熱,唔開花,除非半山,環境比較涼快,或有機會成功
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-5 16:32
我都種過,種子發到芽,生生吓變咗棵生菜
香港熱,唔開花,除非半山,環境比較涼快,或有機會成功 ...

我都係種子種起,睇佐幾個月生菜狀況後,就放棄佐。之後冇再種。D花店又種到,係有佢技巧,該花店位置相當通風。
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:30:54 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-4 21:05
望多d靚野, 心境自然開朗。

係,同意。
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:38:19 來自手機 |顯示全部樓層
當日係去揀開心菊(紫色),聽講可以一年四季常開, 但冇乜選擇。
B17 發表於 2019-3-10 11:48:39 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:19
我都係種子種起,睇佐幾個月生菜狀況後,就放棄佐。之後冇再種。D花店又種到,係有佢技巧,該花店位置相 ...

http://blog.igarden.com.tw/2005/06/5M50604.html
yunge0 發表於 2019-3-10 13:13:53 來自手機 |顯示全部樓層
原來佢地叫地毛黄,有咁多顏色,好美!間中路過現場望下都好,通常自己種無咁靚。
yunge0 發表於 2019-3-10 13:14:45 來自手機 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:38
當日係去揀開心菊(紫色),聽講可以一年四季常開, 但冇乜選擇。

開心菊都耐看,不錯!
GardenerA 發表於 2019-3-18 13:22:10 來自手機 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2019-3-9 15:38

请问开心菊是最后那张中的花吗,上周买了一盆,连花色都一样,有花有花苞,2-3天浇水,结果不到一星期全部枯死。。。原因不明
GardenerA 發表於 2019-3-18 22:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
请问细长的花叫什么名字
Capoppy 發表於 2019-3-18 23:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
GardenerA 發表於 2019-3-18 22:11
请问细长的花叫什么名字

飛燕草
Capoppy 發表於 2019-3-18 23:28:51 來自手機 |顯示全部樓層
GardenerA 發表於 2019-3-18 13:22
请问开心菊是最后那张中的花吗,上周买了一盆,连花色都一样,有花有花苞,2-3天浇水,结果不到一星期全 ...

似太陽花,圖中似花的一種。其實花店D花買返屋企,多數會死,所以通常會由種子種起D花。
GardenerA 發表於 2019-3-19 19:44:01 來自手機 |顯示全部樓層
好的,学习了~ 之前买了种子发芽的好少。。唉 好难呀,我再试试谢谢
Capoppy 發表於 2019-3-30 14:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
GardenerA 發表於 2019-3-19 19:44
好的,学习了~ 之前买了种子发芽的好少。。唉 好难呀,我再试试<span class="emoji emoji1f62d"></span>谢谢
GardenerA 發表於 2019-3-30 23:23:29 來自手機 |顯示全部樓層
Capoppy 發表於 2019-3-30 14:39
初種花者:長壽花,扦插只需一片葉或1小枝段就可以;
马齒牧丹,每朵謝完,有數十粒種子,扦插也只用一小枝段 ...

哇 万分感谢!!好贴心详细的解答。我居住有朝北的露台,周边全有高楼遮蔽物,所以只有散射光。种子种了一点点香芹和花,好像光不够的关系都徒长(细长不矮壮)。目前有栀子,玫瑰,绣球,玛格丽特这些的小盆,都有施肥,有的买来带花和苞,打理一下都开了。不知道谢掉后还会不会再开。。。请问光不够施肥有用吗?

如果可以,请帮忙推荐一下室外有遮挡处(露台遮雨棚)可以种植的植物,最好可以带花。谢谢!
Capoppy 發表於 2019-3-31 20:35:17 來自手機 |顯示全部樓層
GardenerA 發表於 2019-3-30 23:23
哇 万分感谢!!好贴心详细的解答。我居住有朝北的露台,周边全有高楼遮蔽物,所以只有散射光。种子种了 ...

光唔夠,植物就抽高(向住太陽方向生長),瑪格麗特應該似極需要陽光,先開花吧。
冬菇草,碧玉,少量光都ok,不能曝曬。彩葉草少量光也ok。冬菇草開花係極細,白色花。彩葉草都有花,碧玉開花似一支香,白色的。
玫瑰極需要陽光,先開花。
12下一頁