返回列表 發新帖

第一次種8種多肉植物 (31/5/2019updated)

作者: Ming36 发表于 2019-2-19 22:31:05
2285 33
Ming36 發表於 2019-2-20 15:28:05 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 13:28
顏色呢家嘢,唔同光照、溫差下都會有唔同嘅
形態就幾似啦,可參考:
https://www.drlmeng.com/qiaokeli.h ...

就係佢了!
你哋真係好犀利,我對照咗好耐,都充滿疑惑。
無論你哋提供的相片或link, 一對就正確了

我已在1樓更正多肉的名字,有助正確栽種
little_stone 發表於 2019-2-20 15:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 14:33
<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>石子真識揾位入,爆十幾盆都可以嘅!

都好呀!
little_stone 發表於 2019-2-21 18:11:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-20 15:28
就係佢了!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
你哋真係好犀利,我對照咗好耐,都充滿疑惑。
無論你哋提供的相片或link ...

係喎,睇返先見到,有棵小苗應該係 “玉蝶”,唔係月蝶,可能係我之前講唔正
https://www.drlmeng.com/yangyudie.html
Ming36 發表於 2019-2-21 20:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-21 18:11
係喎,睇返先見到,有棵小苗應該係 “玉蝶”,唔係月蝶,可能係我之前講唔正
https://www.d ...

多謝妳提醒。多數係我聽錯
Ming36 發表於 2019-2-24 21:26:16 來自手機 |顯示全部樓層
又手粗粗,分盆分株時碰跌左一大節,非常心痛
分盆之後,唔好咁擠迫,比較容易打理,灑水也比較容易
yunge0 發表於 2019-3-2 07:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-24 21:26
又手粗粗,分盆分株時碰跌左一大節,非常心痛
分盆之後,唔好咁擠迫,比較容易打理,灑水也比 ...

碰跌了一大節不用心痛, 插在土裡又多一棵。我明白在沒有心理準備下,碰斷那一刻確實是嚇了一跳。

赤鬼城對陽光的需求很大, 否則會徒長,葉會變青。
Ming36 發表於 2019-3-2 10:26:26 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-2 07:45
碰跌了一大節不用心痛, 插在土裡又多一棵。我明白在沒有心理準備下,碰斷那一刻確實是嚇了一跳。

赤鬼 ...

多謝大大安慰我,撞斷嗰一刻真係
我已經好輕手,用工具㗎啦!
我看這株唔係好夠陽光,徙長中,可能需要照燈?
菜妹 發表於 2019-5-31 08:35:44 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-2 10:26
多謝大大安慰我,撞斷嗰一刻真係
我已經好輕手,用工具㗎啦!
我看這株唔係好夠陽光,徙長 ...

Ming大呢棵葉、色都唔似係赤鬼城,應該係火祭或紅葉祭。

http://hkplants.com/thread-203037-10-1.html
可以參考下我棵赤鬼城在185樓
菜妹 發表於 2019-5-31 09:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-20 13:19
隨便說說,樓主要太在意,開心玩肉說說笑好快咁就過一天,這 ...

108多肉不是夢,話說上年1月份我嚮Claim 師姐度拎左份萬年草枝條,落泥時同Ming大果盆同size, 一年半間分享超過50份,計埋2019下半年去交換活動,過110都話唔埋。

Ming大盡可能用大盆種萬年草,仲要經常淋水,超級多水果種+暴曬。
Ming36 發表於 2019-5-31 11:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-31 08:35
Ming大呢棵葉、色都唔似係赤鬼城,應該係火祭或紅葉祭。

http://hkplants.com/thread-203037-10-1.html ...

多謝指正。
我在家栽種的那棵已經
唯有寄望送給妹妹放在辦公室那棵生生性性啦!
得閒會叫佢影啲相俾我睇
Ming36 發表於 2019-5-31 11:39:37 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-31 09:17
108多肉不是夢,話說上年1月份我嚮Claim 師姐度拎左份萬年草枝條,落泥時同Ming大果盆同size, 一年半間分 ...

原來萬年花要勁多水,唔怪得之前有黃葉枯葉。
謝謝妳的提點
Ming36 發表於 2019-5-31 14:02:17 來自手機 |顯示全部樓層

諗住容易啲打理,學人整倂盆瓶栽,唔知會唔會有問題,例如萬年草需要多水,這循環系統,不知是否適合,觀察當中

萬年草要獨立一盆,我當一般植物咁種。  發表於 2019-5-31 19:03
Ming36 發表於 2019-5-31 14:18:00 來自手機 |顯示全部樓層

石子大大送贈的BB肉肉,日漸長大
其中一棵,好似叫玉蝶。
比較下三個月前,
真係大咗好多
little_stone 發表於 2019-6-1 11:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-31 14:18
石子大大送贈的BB肉肉,日漸長大<span class="emoji emoji1f60a"></span>
其中一棵,好似叫玉蝶。
比較下三個月前,

恭喜恭喜
肉苗喜水,不過都要注意通風