鬱金香2019

作者: Hamama 发表于 2019-2-15 12:42:51
2410 12

2019年1月1日下泥,種了11球,暫時只是一枝獨秀(這一枝很厲害,有三個花冧),有兩球發霉,有四球有花冧,其餘的不是太樂觀。下年應該要早啲種。
nekotoro 發表於 2019-2-15 13:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
靚呀!我都種緊,想問問是否要太陽直曬才能有花?
B17 發表於 2019-2-15 17:06:38 來自手機 |顯示全部樓層
要唔要雪㗎?
Hamama 發表於 2019-2-15 19:00:12 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-15 13:45
靚呀!我都種緊,想問問是否要太陽直曬才能有花?

我都冇乜經驗,我屋企向東,約有4小時的陽光照射。不過我成績都不是太理想。
Hamama 發表於 2019-2-15 19:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-15 17:06
要唔要雪㗎?

我雪左兩個月先種
B17 發表於 2019-2-15 19:16:28 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-2-15 23:59:03 來自手機 |顯示全部樓層

Hamama 發表於 2019-2-16 00:01:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-15 19:16
我d都雪咗兩個月,不過全軍覆沒  http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpo ...

全軍覆沒就慘啲不過我都唔好得你幾多今年好似無乜凍過,又成日天陰陰,不利生長。
nekotoro 發表於 2019-2-16 00:21:10 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-2-15 19:00
我都冇乜經驗,我屋企向東,約有4小時的陽光照射。不過我成績都不是太理想。<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

我果邊要遲D先有太陽直曬,希望趕得切!
Pica 發表於 2019-2-16 15:35:12 來自手機 |顯示全部樓層
同一款1月頭種7粒,有一粒發唔到芽,一粒一吋高咗夠就停止生長,剩返果啲今日枯剩1棵。

就算最先落果十粒,都係得兩球有花架加埋得3朵。
Hamama 發表於 2019-2-17 00:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2019-2-16 15:35
同一款1月頭種7粒,有一粒發唔到芽,一粒一吋高咗夠就停止生長,剩返果啲今日枯剩1棵。

就算最先落果十粒 ...

我見你其他的鬱金香種得很好,唔知係咪呢款質量有問題?
B17 發表於 2019-2-17 11:49:05 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-2-16 00:01
全軍覆沒就慘啲不過我都唔好得你幾多今年好似無乜凍過,又成日 ...

我d完全冇生長過就爛咗,有人種得好好,應該唔關天氣事
http://hkplants.com/thread-422490-1-2.html
Pica 發表於 2019-2-17 15:16:44 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-2-17 00:00
我見你其他的鬱金香種得很好,唔知係咪呢款質量有問題?<span class="emoji emoji1f914"></span>

另外果款8粒話就話發晒牙,但都係得一半球有花…