多謝各位的贈送(開花了#28,29)

作者: andyman 发表于 2019-2-9 17:07:42
3262 35

得到雙魚座師姐送出5款喜蔭及2種迷岩,經過冬天,  珼存4棵喜蔭及一棵迷岩

新手小麗的橙貓 IMG_20190209_164938.jpg

B17大 的橙迷岩被我溶化了

雙魚座 發表於 2019-2-9 17:19:54 來自手機 |顯示全部樓層
你好。你少咗邊隻迷岩啊!如果是Sinn.Cindy x self 我有很多(有根有球的),其他要找一找。
時間得星期六下午4:20沙田火車站。
B17 發表於 2019-2-9 18:36:12 |顯示全部樓層
超級橙沒了
andyman 發表於 2019-2-9 19:46:10 |顯示全部樓層

紅顏薄命
andyman 發表於 2019-2-9 19:58:45 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-9 17:19
你好。你少咗邊隻迷岩啊!如果是Sinn.Cindy x self 我有很多(有根有球的),其他要找一找。
時間得星期六 ...

係呀,sinn.  cindyxself  種死左呀, 上次比我果棵都係有球的,  可能太勤力澆水了 ,

再比我, 太好了, 下個星期六或下下個星期六睇下你邊日方便, 謝謝_

而棵yulia我見佢生大棵左但係好長, 頭重腳輕咁, 就將莖壓入泥土,等佢生根後剪開, 而家變左二棵

andyman 發表於 2019-2-9 20:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-9 17:19
時間得星期六 ...

請問葉下的是小芽嗎?應如何處理呢??
hkclive 發表於 2019-2-9 21:52:21 |顯示全部樓層
我覺可以大d先分株,因為重係細,點解落咁多雞蛋殻,小心出蚊之,而且唔埋入土入面,作用唔大
andyman 發表於 2019-2-10 09:26:40 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-9 21:52
我覺可以大d先分株,因為重係細,點解落咁多雞蛋殻,小心出蚊之,而且唔埋入土入面,作用唔大 ...

不會有蚊仔, 因為係熟蛋殼,已高溫處理.
andyman 發表於 2019-2-10 09:28:08 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-2-10 09:26

nekotoro 發表於 2019-2-10 09:43:47 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-2-10 09:26

你有沒有清走殼內的那一層膜?我有看過用蛋殼做肥料的文章,有寫要清除掉避免腐化
andyman 發表於 2019-2-10 10:51:38 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-10 09:43
你有沒有清走殼內的那一層膜?我有看過用蛋殼做肥料的文章,有寫要清除掉避免腐化 ...

我係洗走蛋清蛋衣, 曬幾日, 跟住微波6分鐘, 趁熱敲碎。
nekotoro 發表於 2019-2-10 11:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-2-10 10:51
我係洗走蛋清蛋衣, 曬幾日, 跟住微波6分鐘, 趁熱敲碎。

好仔細! 加咗蛋殼其實有什麼功效?你有發現有蟲蟲嗎?
andyman 發表於 2019-2-10 12:48:09 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-10 11:13
好仔細! 加咗蛋殼 ...

沒有虫呀, 對我棵柑最明顯, 一落左肥勁生嫩葉, 不過無結過果
nekotoro 發表於 2019-2-10 13:10:30 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-2-10 12:48
沒有虫呀, 對我棵柑最明顯, 一落左肥勁生嫩葉, 不過無結過果

咁等我得閒又試下先!
hkclive 發表於 2019-2-10 13:20:04 來自手機 |顯示全部樓層
蛋殼粉中含有花卉生長所必需的一些營養素,磷、鈣、鐵、鋅、鎂、矽等,其中最主要的是磷和鈣,磷是組成植物細胞核的重要元素,鈣是植物細胞壁中膠層的組成部分,它們能促進細胞的分裂,促進根系的發育,還能提高植物抗旱、耐寒性。碎蛋殼滲入土中後,在根部分泌的有機酸和微生物的作用下,緩慢地降解,釋放出磷、鈣等元素,又被根系吸收供植物生長所用。
hkclive 發表於 2019-2-10 13:20:36 來自手機 |顯示全部樓層
主力磷鈣肥
andyman 發表於 2019-2-10 13:21:06 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-10 13:20
蛋殼粉中含有花卉生長所必需的一些營養素,磷、鈣、鐵、鋅、鎂、矽等,其中最主要的是磷和鈣,磷是組成植物 ...

謝謝資訊。
雙魚座 發表於 2019-2-10 15:29:55 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-2-9 19:58
係呀,sinn.  cindyxself  種死左呀, 上次比我果棵都係有球的,  可能太勤力澆水了 ,

再比 ...

應該下星期六得,15/2星期四再補相,pm作實。
除了Cindy, 有無興趣 lisa 和 cailtin 呢?這兩隻和yulia 差不多需光性強,我應該很難種到開花的。希望去到他人家能開花。
Mark twain x self 和snow white x self 有花冧。如想要可找下有無花冧側芽。
andyman 發表於 2019-2-10 20:41:57 |顯示全部樓層
cailtin十分有興趣
等你pm 謝謝。
nekotoro 發表於 2019-2-10 22:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-10 13:20
蛋殼粉中含有花卉生長所必需的一些營養素,磷、鈣、鐵、鋅、鎂、矽等,其中最主要的是磷和鈣,磷是組成植物 ...

咁蘭花用唔用得?
12下一頁