富貴竹種類問題

作者: hugh 發表于 2019-2-3 20:15:24
8476 13

我剛剛買了一枝富貴竹,葉和莖都很大,後來我在另一店看到富貴竹塔,那些富貴竹很迷你.

其實我想買那些迷你的富貴竹,因為家裡空間有限,請問那些迷你富貴竹跟我買的有什麼分別?

Aking 發表於 2019-2-3 21:35:19 |顯示全部樓層
富貴竹塔(開運竹)和轉運竹(彎竹)的竹跟普通富貴竹是同一品種,分別只是開運竹切成一截一截,轉運竹是用温度變形,第三和第五張照片是荷花竹(觀音竹)。

長知識liked  發表於 2019-2-5 22:20

評分

查看全部評分

回復

hugh 發表於 2019-2-4 01:22:03 |顯示全部樓層
圖一和圖二是相同品種嗎?
我買的富貴竹像圖一和圖五,
如何變成圖二那種迷你竹?
回復

Aking 發表於 2019-2-4 22:04:12 |顯示全部樓層
hugh 發表於 2019-2-4 01:22
圖一和圖二是相同品種嗎?
我買的富貴竹像圖一和圖五,
如何變成圖二那種迷你竹? ...

是的,不過一盆開運竹(圖二)要用很多富貴竹
的,不一定成功,而且要一些時間才做到,不如
去花店選自己喜歡的造型比較化算
回復

hugh 發表於 2019-2-5 20:19:52 |顯示全部樓層
我想要一支迷你富貴竹,但係花店買的通常很大,我想要富貴竹塔的那些迷你竹,有散買嗎?
回復

B17 發表於 2019-2-5 21:23:54 來自手機 |顯示全部樓層
hugh 發表於 2019-2-5 20:19
我想要一支迷你富貴竹,但係花店買的通常很大,我想要富貴竹塔的那些迷你竹,有散買嗎? ...

見過,行多幾檔會有
回復

hugh 發表於 2019-2-6 17:22:08 |顯示全部樓層

我家那棵算是很小,但是已經超過20cm高,葉片超大,不過成長很慢,根部也發展很慢,如何種才能生長健康?

另外,知不知道如何繁殖出那些迷你竹?
回復

tarepanda817 發表於 2019-2-8 08:09:57 來自手機 |顯示全部樓層
開運竹D折位若果跌斷左,是否就唔會再有分支生長呢?
回復

B17 發表於 2019-2-8 11:29:32 |顯示全部樓層
hugh 發表於 2019-2-6 17:22
我家那棵算是很小,但是已經超過20cm高,葉片超大,不過成長很慢,根部也發展很慢,如何種才能生長健康?

另外, ...

如果係問某人就用回覆,系統會提醒對方,否則對方唔知,唔會有回應

富貴竹要健康就種落泥,放夠光,唔曝曬位置,會越生越多

點繁殖迷你竹?我都想知!

斷估係剪兩三節浸水,由於營養不良,所唔生得粗壯,咁咪迷你囉
回復

B17 發表於 2019-2-8 12:53:50 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2019-2-8 08:09
開運竹D折位若果跌斷左,是否就唔會再有分支生長呢?

開運竹斷咗

同一位置唔會,再發芽要睇下枝竹仲有冇養份,種住先,話唔定有驚喜
回復

hugh 發表於 2019-2-8 14:05:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-8 11:29
如果係問某人就用回覆,系統會提醒對方,否則對方唔知,唔會有回應

富貴竹要健康就種落泥,放夠光,唔曝 ...

那就是說圖一和圖二是同一種富貴竹,只是外表和尺寸不同嗎? 長大後是不是都一樣會超過兩米,很佔地方? 富貴竹商品化才變成很迷你的盆栽,其實富貴竹一點都不迷你,只是花店在誤導,對嗎?

另外,我是用水種富貴竹,是不是要每星期換水和加液肥就可以? 是不是要放鐵釘在水裡增加鐵元素?
回復

B17 發表於 2019-2-8 17:53:38 |顯示全部樓層
hugh 發表於 2019-2-8 14:05
那就是說圖一和圖二是同一種富貴竹,只是外表和尺寸不同嗎? 長大後是不是都一樣會超過兩米,很佔地方? 富貴 ...

唔算誤導,祇係回應市場需求!

下圖一盆,本來插在花樽嘅兩小枝,種落盆後幾年就變成咁

水種一向種到黃就換,冇研究過點樣水種得靚,或者上網search下,應該有方法!
回復

hugh 發表於 2019-2-8 21:13:14 |顯示全部樓層

看呆了,我無地方種到支富貴竹上天花板。有無辦法令到支富貴竹保持迷你,但又唔會枯萎?
回復

B17 發表於 2019-2-9 10:07:51 |顯示全部樓層
hugh 發表於 2019-2-8 21:13
看呆了,我無地方種到支富貴竹上天花板。有無辦法令到支富貴竹保持迷你,但又唔會枯萎? ...

種到唔靚就換,點樣keep住靚,真係唔知,可能係落肥啩,少少好,多會生青苔,唔夠光會生得幼,變黃,你試咗,話大家聽
回復