葉面有好似塵的黑色點,請問是不是有病?

作者: leelooyuki 发表于 2019-1-31 12:28:53
4966 48
這棵蘭花買回來兩個多月後,終於開始適應,根開始停止爛,但葉面就出現了黑㸃,真係吾知點攪。
B17 發表於 2019-1-31 12:52:41 |顯示全部樓層
我都想知,我有棵蝴蝶都有類似情況,細心睇,唔係黑色,係棕色,唔覺影響生長
Ming36 發表於 2019-1-31 13:56:36 來自手機 |顯示全部樓層

我有一棵嘉多利亞都係咁,唔知關唔關淋左水之後曬太陽事,所以形成這些黑點?
請各高手大大指教
leelooyuki 發表於 2019-1-31 20:54:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-31 12:52
我都想知,我有棵蝴蝶都有類似情況,細心睇,唔係黑色,係棕色,唔覺影響生長 ...

我都覺得好似吾影響生長,因為我見到有條根生長左,不過d黑點越來越多。有d擔心
leelooyuki 發表於 2019-1-31 20:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-31 13:56
我有一棵嘉多利亞都係咁,唔知關唔關淋左水之後曬太陽事,所以形成這些黑點?
請各高手大大指教 ...

我盆花的點跟你的有些不一樣,我的點是多而細,真係好似塵
powergun 發表於 2019-1-31 22:02:52 |顯示全部樓層
唔理係乜, 噴下殺蟲水先啦
leelooyuki 發表於 2019-1-31 22:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
殺蟲水會吾會傷到棵蘭花?我棵花剛剛才從爛根及葉黃穩定下來
小雷子 發表於 2019-1-31 22:28:58 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-1-31 22:10
殺蟲水會吾會傷到棵蘭花?我棵花剛剛才從爛根及葉黃穩定下來<span class="emoji emoji1f641"></span> ...

先用清水抹下底面啲葉,再睇情況,冇擴散或嚴重,唔洗理!
B17 發表於 2019-1-31 22:41:10 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-1-31 20:54
我都覺得好似吾影響生長,因為我見到有條根生長左,不過d黑點越來越多。有d擔心 ...

買返來冇咁多,葉越老越多點,個底仲花
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2019-001.jpg

較新葉片,點較少
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2019-002.jpg
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2019-003.jpg

覺得係菌,殺唔死棵花就唔理佢
B17 發表於 2019-1-31 22:44:05 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-31 13:56
請各高手大大指教 ...

睇樣呢隻菌殺傷力勁過我隻
nekotoro 發表於 2019-1-31 22:51:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-31 22:41
買返來冇咁多,葉越老越多點,個底仲花

落左多菌靈或其他殺菌藥先安心啲!有菌殺菌無菌強身!
B17 發表於 2019-1-31 22:55:56 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-31 22:51

俾你講一講,聽日噴噴佢先
B17 發表於 2019-1-31 22:58:25 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-1-31 22:10
殺蟲水會吾會傷到棵蘭花?我棵花剛剛才從爛根及葉黃穩定下來 ...

唔係蟲,殺唔到
Ming36 發表於 2019-1-31 23:00:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-31 22:44
睇樣呢隻菌殺傷力勁過我隻

之前有一盆我剪走晒有黑點葉的部份,呢盆無理佢,黑點冇擴大或阻礙生長,仲有新芽長出,只係外觀唔好睇,我冇理佢
Ming36 發表於 2019-1-31 23:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-31 22:51

其實我之前用過,用後冇變化,佢又冇擴大或者阻礙生長,所以我冇理佢了
Calico 發表於 2019-2-1 01:15:40 來自手機 |顯示全部樓層

葉面有黑點,是炭疽病呀,會傳染共它葉子,令植株枯委的,如剛受感染,可用百菌清噴晒於葉面,一星期噴一次,待情況改善後,平時澆水注意勿噴濕葉子,以免復發,如感染的葉子嚴重,就要立即把葉子剪掉,以免其它葉子受感染。
leelooyuki 發表於 2019-2-1 08:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
塊塊葉都有點,剪掉的話就全棵無曬葉,得番兩條花梗同d根
有點的地方葉面仍好平滑光亮的,如噴殺蟲劑,用邊隻好?
Calico 發表於 2019-2-1 08:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
炭疽病起初是一點點啡色小点,會以這小点為中心點,向四週蔓延,病發速度快,你用百菌清開釋,—星期噴晒一次於葉片,底面都要噴。
sarshk2014 發表於 2019-2-1 08:41:46 來自手機 |顯示全部樓層
都話唔系蟲洛!,噴乜鬼殺蟲劑啫!,噴殺蟲劑唔可以亂咁噴架!除非你有個大花園啦!如果係露台或室內噴除時會自己受番架!你受唔受得起先?
Calico 發表於 2019-2-1 08:47:03 來自手機 |顯示全部樓層

炭疽病發初期是一点点啡色的,以這小點為中心點,內四週蔓延,形成—撻撻深啡色,最终令植株枯委,感染速度快,可以蔓延到一個蘭園,你剛剛發病,可以用百菌清,希釋,—星期噴一次於葉子,底面都要噴,再看看恢復期況。

記得要穿齊董太防毒套裝至好噴啊!  發表於 2019-2-1 09:04
123下一頁