萬春園今年結業

作者: nekotoro 发表于 2019-1-28 08:51:27
5107 55
從精華貼得知萬春園這家為培育本地蘭花盡心盡力的蘭園,雖對蘭園結業感到惋惜,但希望黃太退休生活美滿喜樂!

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190128&s=10829391&a=59183900
【迎豬年】蘭苑光榮結業 義賣蘭花續亡夫心願
raykoo 發表於 2019-1-28 08:58:30 來自手機 |顯示全部樓層
好可惜,不過一定支持
小雷子 發表於 2019-1-28 11:00:13 來自手機 |顯示全部樓層
好感動!希望黃太可以開開心心,可以日日弄孫為樂!
powergun 發表於 2019-1-28 11:11:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-28 11:00
好感動!希望黃太可以開開心心,可以日日弄孫為樂!

火星人去掃貨?
小雷子 發表於 2019-1-28 11:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-28 11:11
火星人去掃貨?

唔啦!我呢D殺手,怕浪費黃太心血!
powergun 發表於 2019-1-28 11:17:47 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-28 11:14
唔啦!我呢D殺手,怕浪費黃太心血!

咁去年霄市場掃啦, 年三十晚過左12點可掃平貨
Ming36 發表於 2019-1-28 14:48:06 來自手機 |顯示全部樓層
對花的愛,觸動心靈,希望能入去走一轉,識花、賞花、買花。對我來講,由東向北,去一個從未去過嘅地方,值得的!

等你分享!  發表於 2019-1-28 15:09
Ming36 發表於 2019-1-28 15:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
今朝分別打咗手提同園內的電話,都打唔通作預約
Elsa3284 發表於 2019-1-28 15:54:30 |顯示全部樓層
要預約?
Ming36 發表於 2019-1-28 20:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa3284 發表於 2019-1-28 15:54
要預約?

要的。到訪蘭場或花場,預約好,比較妥當,起碼唔會摸門釘。
萬一場主不在,工人姐姐冇辦法招呼到一衆顧客或花友
Elsa3284 發表於 2019-1-28 22:14:03 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-28 20:53
要的。到訪蘭場或花場,預約好,比較妥當,起碼唔會摸門釘。
萬一場主不在,工人姐姐冇辦法招呼到一種顧 ...

知道,thx
leoex2 發表於 2019-1-29 14:28:34 來自手機 |顯示全部樓層
有無人打得通預約到
nightscrawler 發表於 2019-1-29 17:02:27 |顯示全部樓層
噢, 上個月底先入過去一次, 當時去到已經晚了, 天黑黑用電筒照吓照吓甘睇花買花. 估唔到, 當時聽佢講冇時間打理, 估唔到甘快就要結業了...
Ming36 發表於 2019-1-29 17:12:46 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-1-29 14:28
有無人打得通預約到<span class="emoji emoji1f60a"></span>

今天風和日麗已購入一些迷你種。夜啲分享。
明天起王太去旅行,剛才忘了問她幾時回來。
你可以夜啲打去問一問

等你揭曉小美人的真身!  發表於 2019-1-29 17:35
Ming36 發表於 2019-1-29 17:38:08 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2019-1-29 17:02
噢, 上個月底先入過去一次, 當時去到已經晚了, 天黑黑用電筒照吓照吓甘睇花買花. 估唔到, 當時聽佢講冇時間 ...

真係要日頭去先睇得清楚
Ming36 發表於 2019-1-29 19:45:26 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-1-29 14:28
有無人打得通預約到<span class="emoji emoji1f60a"></span>

啱啱問咗,園主明天去旅行,2月4號先返。
一切講緣份,抓緊時機,與花有緣,一定會買到心頭好
nekotoro 發表於 2019-1-29 20:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-29 19:45
啱啱問咗,園主明天去旅行,2月4號先返。
一齊講緣份,抓緊時機,與花有緣,一定會買到心頭好 ...

園內有什麼蘭花?
Ming36 發表於 2019-1-29 21:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-29 20:59
園內有什麼蘭花?<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

主要是蘭花,唔係市場蘭,沒有蝴蝶蘭,其他我識或者我唔識嘅蘭花有好多。
我依家整理緊啲花,好似小孩子拆玩具咁,超開心,仲要為兩迷株換盤,忙碌中,比啲相你睇先
nekotoro 發表於 2019-1-29 21:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-29 21:04
主要是蘭花,唔係市場蘭,沒有蝴蝶蘭,其他我識或者我唔識嘅蘭花有好多。
我依家整理緊啲花,好似小孩子 ...

就咁睇好似比較多嘉多利,仲諗住睇下有無原種蝴蝶蘭添!
Ming36 發表於 2019-1-29 22:13:27 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-29 21:06
就咁睇好似比較多嘉多利,仲諗住睇下有無原種蝴蝶蘭添!

我入咗幾株迷你Laelia 來利亞,Love knot, Beanfort, Maxillaria 嘉多利亞.......
123下一頁