新手報到-Neko 食蟲花花

作者: nekotoro 发表于 2019-1-26 18:55:22
10230 122
violet_bb 發表於 2019-2-11 21:27:51 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-11 21:09
佢哋嚟嗰陣已經是肥仔! 希望佢哋繼續肥肥白白,多啲生仔,大家可以一齊玩!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

大家齊齊加油!
nekotoro 發表於 2019-2-13 10:22:54 來自手機 |顯示全部樓層
今朝發現圓切捕蟲堇出花冧!

愛絲的花冧也大了一點,不過花梗還是短短的!
小雷子 發表於 2019-2-13 11:33:18 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 10:22
今朝發現圓切捕蟲堇出花冧!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

你種得好肥美!好靚呀!我棵菜好似有病,新葉越來越細,又黃,呢兩日發現佢比蚊滋仔蝦,踐踏完仲要陰陰嘴笑,飛舞一輪先肯走!

再睇清楚,原來毛毛冇晒膠水珠!
我打算幫佢轉泥種,你有咩泥架?佢D根洗唔洗修剪下?
nekotoro 發表於 2019-2-13 12:12:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-13 11:33
你種得好肥美!好靚呀!我棵菜好似有病,新葉越來越細,又黃,呢兩日發現佢比蚊滋仔蝦,踐踏完仲要陰陰嘴 ...

可能我放佢哋响露台喺個大盆栽隔離,陰陰涼涼但又夠散光,啱佢哋口味,得閒又有小飛蟲加餐,好食好住掛!

註:佢哋買返來就係肥仔!
nekotoro 發表於 2019-2-13 12:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-13 11:33
你種得好肥美!好靚呀!我棵菜好似有病,新葉越來越細,又黃,呢兩日發現佢比蚊滋仔蝦,踐踏完仲要陰陰嘴 ...

我用返賣家送的泥,應該主要係泥炭混珍珠岩,無肥料的。我用3M 濾水器過濾後的水淋在底盆等佢自己吸上去,一路都保持住泥面少少濕。我估呢輪已經服盆,葉面見到有少少的水珠。

啲根我無搞過佢,買的時候係裸根帶好少量的泥,我見咁少根就咁隊入泥種。
小雷子 發表於 2019-2-13 14:05:19 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 12:37
我用返賣家送的泥,應該主要係泥炭混珍珠岩,無肥料的。我用3M 濾水器過濾後的水淋在底盆等佢自己吸上去 ...

唔該你!分享非常仔細!
我要加油啦!如果種死左,就比人鬧爆!

希望你棵毛毛快啲恢復完氣喇!(^_-)  發表於 2019-2-13 14:19
powergun 發表於 2019-2-13 16:23:21 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 12:37
我用返賣家送的泥,應該主要係泥炭混珍珠岩,無肥料的。我用3M 濾水器過濾後的水淋在底盆等佢自己吸上去 ...

用濾水器的要留意啦, 除非你係用RO級數的濾水器, 否則用來養蝕蝕仍有問題的, 但RO濾水器係淘寶買都過千蚊的, 你的是嗎?
nekotoro 發表於 2019-2-13 16:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-13 16:23
用濾水器的要留意啦, 除非你係用RO級數的濾水器, 否則用來養蝕蝕仍有問題的, 但RO濾水器係淘寶買都過千蚊 ...

我用3M complete 濾芯,聲稱可過濾大部分氯、苯之類雜質,不過都係用住先,會响公司用幾百ml的水樽裝屈人寺水回家種食食!
powergun 發表於 2019-2-13 16:52:22 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 16:46
我用3M complete 濾芯,聲稱可過濾大部分氯、苯之類雜質,不過都係用住先,會响公司用幾百ml的水樽裝屈人 ...

相信係家居用濾水器, 並不適合種蝕的, 我都係用公司的蒸餾水的, 用一中細的樽就可以了, 你都係種一兩棵, 唔使太多的

係呀,所以我會響office 囉!(*¯︶¯*)  發表於 2019-2-13 18:18
Dtwfung 發表於 2019-2-13 20:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-13 16:52
相信係家居用濾水器, 並不適合種蝕的, 我都係用公司的蒸餾水的, 用一中細的樽就可以了, 你都係種一兩棵,  ...

係吖,一般家用濾水器, 都係除下氯氣! 我用TDS 筆度過濾水前/後,TDS 都係冇變過. 所以我都係用蒸餾水或者 抽濕機嘅水!
小雷子 發表於 2019-2-13 20:14:22 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-2-13 20:01
係吖,一般家用濾水器, 都係除下氯氣! 我用TDS 筆度過濾水前/後,TDS 都係冇變過. 所以我都係用蒸餾水或 ...

抽濕機水真係可以用嗎?如果係就正啦!唔洗浪費D水!
powergun 發表於 2019-2-13 20:35:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-13 20:14
抽濕機水真係可以用嗎?如果係就正啦!唔洗浪費D水!

冷氣機同抽濕機抽出既水理論上係得的, 但d 水預左當廢水用的, 所以應較污糟的, 所以都係唔好用啦
小雷子 發表於 2019-2-13 20:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-13 20:35
冷氣機同抽濕機抽出既水理論上係得的, 但d 水預左當廢水用的, 所以應較污糟的, 所以都係唔好用啦 ...

係咩?仲諗住環保嘛!
powergun 發表於 2019-2-13 20:40:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-13 20:38
係咩?仲諗住環保嘛!

係版主話的, 唔信你問下版主啦
Dtwfung 發表於 2019-2-14 13:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
冷氣機同抽濕機抽出既水理論上係得的, 但d 水預左當廢水用的, 所以應較污糟的, 所以都係唔好用啦 ...

視乎 个抽濕机 功能 同新淨情况。我度過 我部抽濕机d水 TDS 5~6. ( p.s. 蒸餾水/ro水接近 0, 過濾水喉水 60~70) 但我在 潮濕日子先用,其他日子用惠x牌 蒸餾水!
nekotoro 發表於 2019-2-14 14:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱見到愛絲出多咗一個冧,太興奮了所以又po下相!

另外上次影唔到小水珠,今次補返!可以見到啲小絨毛上有啲令令地的小水珠!
295E6B17-3BD0-4304-8627-C2B452477587.jpeg E9B2F97B-CB3A-4301-A4D9-8A9CA2AB8B65.jpeg

最後來張大合照!
小雷子 發表於 2019-2-14 17:09:04 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-14 14:42
啱啱見到愛絲出多咗一個冧,太興奮了所以又po下相!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

有花冧真係令人好興奮,唔知係咩色呢?

我估紫色  發表於 2019-2-15 14:08
nekotoro 發表於 2019-2-14 18:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-14 17:09
有花冧真係令人好興奮,唔知係咩色呢?

我估粉紅系列色
Victor9394 發表於 2019-2-15 14:01:50 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-13 16:23
用濾水器的要留意啦, 除非你係用RO級數的濾水器, 否則用來養蝕蝕仍有問題的, 但RO濾水器係淘寶買都過千蚊 ...

唔使過千蚊咁貴,我買個大型既,全家飲水用 + 淋花,都係大約 300人仔,TDS < 10
過千蚊係香港舖租所致
Victor9394 發表於 2019-2-15 14:08:15 |顯示全部樓層

我以前有相同既諗法,
分別響唔同年份試過兩次,兩部唔同既抽濕機
兩次都淋兩個月左右,效果都係越種越差,失敗

為左種靚D,健康D,我就開始上淘寶搵RO水機喇
講真,我地買兩棵等於部RO水機既價錢,我有十幾廿棵,為左幾百蚊而陣亡就唔抵啦~