出雀斑的蕾絲

作者: violet_bb 发表于 2019-1-26 16:36:27
2359 27

十月分享自小麗大大的蕾絲公主苗,有三棵大苗,當時一棵留在家放窗邊,一棵在公司半露養,一棵送朋友在露台養。
而家報告一下狀況。
公司半露養的,晒得深紅,並已出斑,最近陽光猛烈,連泥上小苗都出埋斑。

violet_bb 發表於 2019-1-26 16:39:01 來自手機 |顯示全部樓層

在陽光下看,蕾絲花邊是鮮紅色的!
蕾絲bb都有紅花邊裙子!

BB種到有紅邊,好可愛呀 我嗰D種到綠色,冇乜紅邊  發表於 2019-1-27 09:11
violet_bb 發表於 2019-1-26 16:44:55 來自手機 |顯示全部樓層

在家中種的,沒有那麼挺身,亦沒有那麼多紅斑,但同一位置已生了第二胎。
violet_bb 發表於 2019-1-27 00:52:47 來自手機 |顯示全部樓層
不過,要種到好似黑面王子的鮑魚咁就難了。
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 08:08:10 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 00:52

哈哈,bb提到我都要出嚟講幾句!
在公司養嗰棵都唔錯吖,起晒班紋應該好快變紅邊鮑,至於家中嗰棵周邊有咁多蕾絲bb是很康復現象,只要多曬要澆水,一樣可以做出紅邊鮑鮑!

violet_bb 發表於 2019-1-27 08:28:16 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 08:08
在公司養嗰棵都唔錯吖,起晒班紋應該好快變紅邊鮑,至於家中嗰棵周邊有咁 ...

謝謝王子光臨並俾貼士!
終極目標就係養出紅邊鮑!
violet_bb 發表於 2019-1-27 08:40:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 08:08
在公司養嗰棵都唔錯吖,起晒班紋應該好快變紅邊鮑,至於家中嗰棵周邊有咁 ...

咁我刻薄d直情一滴水都唔俾佢啦!
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 09:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 08:40

哈哈,要呀要呀要殘忍的虐待佢,滿清十大酷刑用埋都唔怕
violet_bb 發表於 2019-1-27 09:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
所以多肉真係幾犯賤,一於用第十一大酷刑:烘晒!!!
violet_bb 發表於 2019-1-27 09:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 09:22
哈哈,要呀要呀要殘忍的虐待佢,滿清十大酷刑用埋都唔怕<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

不嬲間唔中俾水,而家直情把心一橫,一於學王子咁:天生天養!!!反正佢係死唔去嘅!!!
哈哈,時晨到啦!人黎!!拖出去!!
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 10:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 09:27
所以多肉真係幾犯賤,一於用第十一大酷刑:烘晒!!!

bb這個烘晒我知道是什麼意思,諗了好耐先想起原來是指控曬,控養咁曬嘅意思, 爭啲畀你考起
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 10:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 09:34
不嬲間唔中俾水,而家直情把心一橫,一於學王子咁:天生天養!!!反正佢係死唔去嘅!!!
哈哈,時晨到 ...

拖出去斬,這樣我可以代勞的, 自從種起多肉來, 我以練了一身好刀法,這樣我可以代bb公主做的,等我呢嗰劊子手來, 就交給我去做的,
powergun 發表於 2019-1-27 10:57:43 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 08:40

一滴水都唔俾公主飲? 你好大膽呀, 刻薄公主係滅族大罪來的
violet_bb 發表於 2019-1-27 10:59:35 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 10:56
拖出去斬,這樣我可以代勞的, 自從種起多肉來, 我以練了一身好刀法,這樣我可以代bb公主做的,等我呢嗰 ...

王子真係勝任有餘!
我呢個新手從來未執行過刑法,好彩有你咋!全部交俾你啦!
人黎!!!
violet_bb 發表於 2019-1-27 12:07:35 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-27 10:57
一滴水都唔俾公主飲? 你好大膽呀, 刻薄公主係滅族大罪來的

落難公主係咁架啦,但一旦發圍,重回皇宮,就會回復華麗真身!
violet_bb 發表於 2019-1-27 16:43:39 |顯示全部樓層

“新手小麗

BB種到有紅邊,好可愛呀 我嗰D種到綠色,冇乜紅邊 ”

謝謝小麗大大欣賞功課!我在家種果d無乜陽光,都係紅唔起!回想起初出斑,我仲以為係黑腐添,真係笑C人!

我都係,第一次見時嚇咗一跳xp  發表於 2019-2-26 23:34
violet_bb 發表於 2019-1-27 16:47:01 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-27 10:44
<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>bb這個烘晒我知道是什麼意思,諗了好耐先想起原來是指控曬,控 ...

我廢up架咋,唔使咁認真!我都無諗到咁複雜
violet_bb 發表於 2019-2-26 23:14:44 來自手機 |顯示全部樓層
家中養的公主,最近因無乜陽光,常常照燈,背脊照出了浪漫的粉紅色,好嬌肖!
little_stone 發表於 2019-2-26 23:38:17 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-27 00:52

都話直情唔好俾泥佢囉
少泥=少肥&少水
可以攞啲BB苗去試下
violet_bb 發表於 2019-2-26 23:58:17 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-26 23:38
都話直情唔好俾泥佢囉
少泥=少肥&少水
可以攞啲BB苗去試下

無為意連泥都唔好俾添。多謝女神提醒!
落難公主,對唔住呀!而家要即刻攞走晒你所有嘅野,仲要無飯你食無水你飲!都係為你好架咋!將來你變得更堅強、更美麗,就會明白我今日的一番苦心架啦!
12下一頁