毬蘭 (2019-2020)

作者: B17 發表于 2019-1-24 11:57:44
16896 203
Ming36 發表於 2019-2-11 19:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
我都借位向B大滙報一下,Hoya mindorensis yellow corona 枝條在我家的狀況,春回大地,萬物真係充滿生機,終於見到有嫩葉長出,希望繼續健康成長,遲啲會有花睇

B17
很好,今年有希望  發表於 2019-2-11 22:08
回復

B17 發表於 2019-2-11 22:04:41 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-11 19:18
由種子種到咁樣,大約要幾來時間?

win姐17年8月播種 http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=179204&page=7#pid2312517

我18年7月接手,前後一年半,不同種植環境,生長速度或有差別
回復

B17 發表於 2019-2-11 23:20:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-11 19:28
我都借位向B大滙報一下,Hoya mindorensis yellow corona 枝條在我家的狀況,春回大地,萬物真係充滿生機, ...

第二張相芽向下生,似乎反轉咗
回復

Ming36 發表於 2019-2-12 00:01:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-11 23:20

咁大件事
之前在送贈版,諮詢浸枝條的方向,原來都係搞錯咗!但又真係浸出了3cm長度的根才入泥栽種的
回復

Ming36 發表於 2019-2-12 00:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-11 23:20

依家需唔需要掘開啲泥,重新搞搞佢?
入咗泥嗰邊,長滿根,點搞好
回復

吉祥 發表於 2019-2-12 10:19:46 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-11 19:24
選中過年開花, 花兒又香又靚, 真是抵錫!

多謝賞花 ...係呀, 過年開花真係好應景.
回復

B17 發表於 2019-2-12 15:54:56 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-12 00:01
咁大件事
之前在送贈版,諮詢浸枝條的方向,原來都係搞錯咗!但又真係浸出了3cm長度的根才 ...

放另一隻盆係隔籬,屈佢落去,將來有根就合並轉大盆
回復

Ming36 發表於 2019-2-12 16:07:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-12 15:54
放另一隻盆係隔籬,屈佢落去,將來有根就合並轉大盆

有創意、好鍾意
試吓攪隻半空懸浮盆在旁,幫助佢生根。
我唔識現在已入泥生根果一邊,將來點樣搞?冇理由剪走佢㗎
回復

B17 發表於 2019-2-12 16:15:26 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-12 16:07
有創意、好鍾意
試吓攪隻半空懸浮盆在旁,幫助佢生根。
我唔識現在已入泥生根果一邊,將來 ...

兩邊入哂泥,拱橋咁樣,多d根,強壯d
回復

Ming36 發表於 2019-2-12 16:39:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-12 16:15

淨係想像,都好high一於返去整
回復

Ming36 發表於 2019-2-13 15:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-12 16:15

B大大,係咪咁樣?唔使加盆都得喎!
這個拱橋是否永遠?
將來轉大盆,使唔使起晒啲根,全部換新泥?
回復

B17 發表於 2019-2-13 16:09:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-13 15:38
這個拱橋是否永遠?
將來轉大盆,使唔使起晒啲根,全部換新泥? ...

係呀,將來成盆移種,唔使拆個拱橋
回復

小雷子 發表於 2019-2-13 21:00:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-13 15:38
這個拱橋是否永遠?
將來轉大盆,使唔使起晒啲根,全部換新泥? ...

呢造型好正呀!
我諗唔到之后會係點!你記得多D更新情況!
回復

Ming36 發表於 2019-2-13 23:34:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-13 21:00
呢造型好正呀!<span class="emoji emoji1f604"></span>
我諗唔到之后會係點!你記得多D更新情況!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

這毬蘭枝條,真係幾好玩,我手粗粗,差啲屈斷佢;輕手,佢又唔聽話。
而家開始要睇佢自己造化,希望唔使同佢做矯形
回復

B17 發表於 2019-2-14 15:41:57 |顯示全部樓層
Hoya Endauensis,種咗年半,終於發力,生咗條長藤
不過一到夏天就熱到傻傻地,點搞好呢
Hoya Endauensis-2019-001.jpg
回復

B17 發表於 2019-2-16 16:28:25 |顯示全部樓層

Hoya lacunosa真利害,天氣暖一暖,出緊5揪冧
Hoya lacunosa-2019-002.jpg
回復

B17 發表於 2019-2-20 15:17:35 |顯示全部樓層
Hoya lacunosa話咁快開咗花
Hoya lacunosa-2019-003.jpg
回復

B17 發表於 2019-3-2 18:01:49 |顯示全部樓層
Hoya Mindorensis Yellow Corona種子又大咗小小
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2019-A002.jpg

好壯!  發表於 2019-3-2 18:17
回復

八王爺 發表於 2019-3-5 12:06:07 |顯示全部樓層
春回大地
生長旺盛
回復

B17 發表於 2019-3-11 15:25:02 |顯示全部樓層
Hoya lacunosa陸續有來
Hoya lacunosa-2019-004.jpg

滴蜜
Hoya lacunosa-2019-005.jpg
回復