毬蘭 (2019-2020)

作者: B17 發表于 2019-1-24 11:57:44
16902 202
B17 發表於 2020-10-17 10:33:52 |顯示全部樓層
深秋,花量漸少

hoya carnosa
Hoya Carnosa -2020-015.jpg
Hoya Carnosa -2020-014.jpg

Hoya Mindorensis Yellow Corona
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2020-018.jpg
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2020-017.jpg

紅花Hoya Mindorensis,只開過一次,花芽尚新,活力強,左邊果實快要成熟
Hoya Mindorensis-2020-008.jpg
回復

B17 發表於 2020-10-23 11:48:39 |顯示全部樓層

Hoya Mindorensis毛毛亂,花球較大,花形不及Yellow Corona齊整
Hoya Mindorensis-2020-009.jpg
Hoya Mindorensis-2020-011.jpg
Hoya Mindorensis-2020-010.jpg
Hoya Mindorensis-2020-012.jpg
回復

yunge0 發表於 2020-10-26 07:27:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-23 11:48
Hoya Mindorensis毛毛亂,花球較大,花形不及Yellow Corona齊整

我第一次見有紅色有毛毛的裘蘭,花很大球啊!

B17
比carnosa細!  發表於 2020-10-26 11:41
回復

B17 發表於 2020-11-1 12:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 17:40
B大的子孫,在我家的生長情況如下。
種子苗好似冇大過,除咗淋吓水,我唔知可以做啲乜幫助它成長? ...

快兩年,小苗開花未?
回復

Ming36 發表於 2020-11-2 00:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-1 12:53
快兩年,小苗開花未?

由種子總共發咗三盆小苗,分別送給三位有露天種植環境的花友、朋友,其中一位在八月尾已開花。
另外嗰兩位,等我問吓先,再回覆你
回復

lamkaicheung 發表於 2020-11-2 08:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-2 00:07
由種子總共發咗三盆小苗,分別送給三位有露天種植環境的花友、朋友,其中一位在八月尾已開花。
另外嗰兩 ...

ming 大,我應該是其中一位,等我都係匯報
Hoya Mindorensis Yellow Corona近況先!

係7月份結咗花蕾,可惜終於都係消苞開唔成!

呢張係喺10月份時拍,其實都諗住係自己帖倒匯報佢嘅近況,但未度好份草稿點寫,所以遲遲未…出街係两位大大睇!
回復

B17 發表於 2020-11-2 10:46:23 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-2 08:17
Hoya Mindorensis Yellow Corona近況先!

很好!兩年工夫有成果!或許炎夏太熱,現在深秋,花芽應該再出冧!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-11-2 12:01:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-2 10:46
很好!兩年工夫有成果!或許炎夏太熱,現在深秋,花芽應該再出冧!

呢時候有就正,等我回去細心 (目及)(目及)先,唔該晒17大!
回復

Polly888 發表於 2020-11-2 13:56:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-17 10:33
深秋,花量漸少

hoya carnosa

啲花又靚又大,但葉子有些黃,是正常嗎?
回復

B17 發表於 2020-11-2 15:55:21 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-11-2 13:56
啲花又靚又大,但葉子有些黃,是正常嗎?

唔正常,可能太熱,希望冬春會綠返,又或者會枯黃掉下!

OIC, thanks (◠‿◕)  發表於 2020-11-2 22:40
回復

Ming36 發表於 2020-11-2 16:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-2 08:17

多謝王子的滙報,它們是B大的子孫呀!
其中一個花友也與你的情況相同,第一第二次也燒苞,打苞期,我叫佢唔好移動佢。
第三次打苞,在八月尾左右成功了!
你上次分享給我的,密葉及心形毬蘭,我也分享了一些給有露天種植環境的花友,第一次也燒苞,等我再搵吓佢, 問問近況再回覆你。
我家的也燒苞了一次,近來沒有什麼動靜

一切隨緣*\(^o^)/*  發表於 2020-11-2 22:58
回復

B17 發表於 2020-11-23 12:50:41 |顯示全部樓層
天氣漸凍,應是今年最後一球
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2020-019.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-24 10:58:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-23 12:50
天氣漸凍,應是今年最後一球

黃色花又幾鬼靚啵!
回復

B17 發表於 2020-11-26 18:07:48 |顯示全部樓層
歷時兩個月,Hoya Mindorensis果實終於成熟,爆開
Hoya Mindorensis-2020-014.jpg
回復

yunge0 發表於 2020-11-27 12:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
果莢一絲絲,連帶著許多種子啊!
回復

B17 發表於 2020-12-4 18:13:02 |顯示全部樓層
露台傳來一陣濃香,出外一看,原來愛開花的Hoya lacunosa又開花
Hoya lacunosa-2020-011.jpg
回復

B17 發表於 2021-1-12 23:01:56 |顯示全部樓層
Hoya Mindorensis不耐寒,葉片變紅
Hoya Mindorensis-2021-001.jpg

甚至局部燶掉
Hoya Mindorensis-2021-002.jpg
回復

zoka 發表於 2021-1-13 11:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-12-4 18:13
露台傳來一陣濃香,出外一看,原來愛開花的Hoya lacunosa又開花

b大,花上嘅係蜜糖嗎?

B17
係呀!唔知食唔食得,未試過有幾甜!  發表於 2021-1-13 17:41
回復

yunge0 發表於 2021-1-13 22:32:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-1-12 23:01
Hoya Mindorensis不耐寒,葉片變紅

紅得好犀利啊!請問現在葉凍到紅要怎樣處理? 把它移到室內? 用透明袋包住?  

回復

B17 發表於 2021-1-13 23:01:25 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-13 22:32
紅得好犀利啊!請問現在葉凍到紅要怎樣處理? 把它移到室內? 用透明袋包住?  

已經太遲,由得佢,希望遲下綠返
回復