MUE-Train的仔仔女女 (2019)

作者: MUE-Train 发表于 2019-1-23 14:43:33
13284 102
sammiesiu 發表於 2019-3-28 18:29:09 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-28 17:05
因為呢棵係超迷你/迷你型,呢個種生得超慢,但花都可以開好耐都唔謝。
新花愈黎愈淺色,希望下次開得到對 ...

原來係咁,真係好勁呀,要照顧同行既小童真係小啲心機都唔得 繼續開枝散葉
sammiesiu 發表於 2019-3-28 19:03:22 來自手機 |顯示全部樓層
如果係室內冇陽光入到可唔可以種到開花? 因為想搬幾盆返公司
MUE-Train 發表於 2019-3-28 19:27:22 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-3-28 19:03
如果係室內冇陽光入到可唔可以種到開花? 因為想搬幾盆返公司<span class="emoji emoji1f61b"></span> ...

如果公司啲燈夠光都OK.
我屋企因為唔夠光,所以以往種任何植物都搞唔掂⋯
但發場last day, 都留左兩盆大野響屋企試試

咁我拎啲返公司試下先  發表於 2019-3-28 19:35
MUE-Train 發表於 2019-3-28 19:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
開花喇,開花喇!
無記載(不知名)的發場#508開花喇,好靚。
暫時開到4.5cm大,睇情況有機會開到5~5.5cm
係呢兩次發場入貨,第一棵開花。
暫時佢同#257 Feather一齊擺屋企,希望響屋企都可以生活得好好。
sammiesiu 發表於 2019-3-28 19:34:43 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-28 19:31
開花喇,開花喇!
無記載(不知名)的發場#508開花喇,好靚。
暫時開到4.5cm大,睇情況有機會開到5~5.5cm[em ...

咁快既,我都有買呀,不過好多小朋友
唔知幾耐先開花
MUE-Train 發表於 2019-4-9 16:30:45 來自手機 |顯示全部樓層
上星期全個禮拜都唔響office做野、又加上假期,足足10日無見佢地。一返到office就不停收屍,以下係遇難名單
包括元祖級媽媽:Optimara Little Pawnee, 幾棵Tiyuan’s Glitter 中苗、
仲有2月中響發場買的First Prize, Allegro Pink Pistachio,兩棵本身已經花蕾⋯ 無一幸免⋯
出去之前,已經大部分搬返入枱、離開窗邊玻璃,但部分真係頂唔住就頂唔住⋯

但都有驚喜:
重病後,自我復原仲開埋對色花:
Tiyuan’s Dawn

Cathy’s Fireworks & Senk’s Vaspe Verde開左花
Cathy可能焗親/缺水,等緊復原。

仲有自育種小苗,呢十日突然大左好多,考慮分苗了。
發芽至今暫時淘汰左60-70%左右,剩下有大約20-30株小苗
chestnut007 發表於 2019-4-9 18:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-4-9 16:30
上星期全個禮拜都唔響office做野、又加上假期,足足10日無見佢地。一返到office就不停收屍,以下係遇難名單 ...

真的心痛。我已經試用懶人盆,預備定放長假。試了一個多星期,暫時都可以。
MUE-Train 發表於 2019-4-9 18:51:59 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-9 18:48
真的心痛。我已經試用懶人盆,預備定放長假。試了一個多星期,暫時都可以。 ...

試轉用懶人吸水法,就係以免自己放假前淋太多水 / 放完假後缺水
Ison 發表於 2019-4-9 21:07:28 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-4-9 16:30
上星期全個禮拜都唔響office做野、又加上假期,足足10日無見佢地。一返到office就不停收屍,以下係遇難名單 ...

太遲入來, 原來師兄咁多好野, 欣賞了!!
MUE-Train 發表於 2019-4-11 15:23:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-4-9 21:07
太遲入來, 原來師兄咁多好野, 欣賞了!!

失禮哂就真
我果啲俾我種到老弱殘兵咁款⋯
死既死、病既病
MUE-Train 發表於 2019-4-11 15:26:06 來自手機 |顯示全部樓層

No ID斑葉小苗
之前送左俾同事,但繼續擺響我度暫托住先⋯
可能我無理佢,佢發皮氣開左幾朵大大花引我注意

最後仲有今朝屋企影底,開到爆的超大花獨苗#508
足足有6cm咁大好跨張,開足兩個幾星期。
Ison 發表於 2019-4-11 16:00:12 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-4-11 15:23
失禮哂就真
我果啲俾我種到老弱殘兵咁款⋯
死既死、病既病

你的某些品種我都有,現在有目標了,希望種得有你一半咁靚就滿足了
Fionatam 發表於 2019-4-12 15:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
好多品種。好靚呀

歡迎新花友 多謝賞花!  發表於 2019-4-12 17:44
powergun 發表於 2019-4-12 15:59:14 |顯示全部樓層
Fionatam 發表於 2019-4-12 15:46
好多品種。好靚呀

歡迎新花友, 你有無種苦科植物, 如有請開post share比大家睇下你種左乜野
Fionatam 發表於 2019-4-12 16:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-12 15:59
歡迎新花友, 你有無種苦科植物, 如有請開post share比大家睇下你種左乜野

紫羅蘭算苦科嗎? 我新來對版面不是太熟悉,又不太懂操作。現在到處逛逛有時也會迷失
powergun 發表於 2019-4-12 16:06:52 |顯示全部樓層
Fionatam 發表於 2019-4-12 16:04
紫羅蘭算苦科嗎? 我新來對版面不是太熟悉,又不太懂操作。現在到處逛逛有時也會迷失{:emoj ...

係呀, 係呢個版見到的都係苦科
MUE-Train 發表於 2019-4-12 17:47:15 來自手機 |顯示全部樓層
我決定以後唔再玩種子苗喇
見啲小苗呢兩個星期突然大得好快,決定俾獨立屋佢地住
小苗啲根繞埋一齊,分苗分到眼都盲
小雷子 發表於 2019-4-13 00:16:23 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-4-12 17:47
我決定以後唔再玩種子苗喇<span class="emoji emoji1f635"></span>
見啲小苗呢兩個星期突然大得好快,決定俾獨立屋佢地住
小苗 ...

哈哈!非常同意,我仲有3盆未分苗,明天又要攪下佢!
MUE-Train 發表於 2019-4-13 13:43:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-13 00:16
哈哈!非常同意,我仲有3盆未分苗,明天又要攪下佢!<span class="emoji emoji1f605"></span>

重點係,分完仲要搵地方安置佢地一排,睇下有邊幾棵可以成功長大。
依家要開始響其他同事度搵定地方
MUE-Train 發表於 2019-5-2 14:07:44 來自手機 |顯示全部樓層
BB苗分完盆大半個月,有啲大左好多,亦有啲唔識大。
最強&最弱 留低左,反而部分中間大小就頂唔順,分完盆無耐就GG左。
迷你種仲要種子苗真係長大得好慢⋯ 耐性的考驗。