我的粉紅喜蔭(2021)

作者: Ison 发表于 2019-1-22 17:08:26
10992 118
Ison 發表於 2019-1-26 23:43:48 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2019-1-26 16:47
想知插葉要出粉紅係純粹睇運氣,定系睇環境因素

過往見到很多以前很多post 連一些粉紅色也沒有, 成功例子其實未見過 但新手的我一定乜都試下, 今次出到少少粉紅色覺得已經贏了
小雷子 發表於 2019-1-26 23:46:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-26 23:43
過往見到很多以前很多post 連一些粉紅色也沒有, 成功例子其實未見過 但新手的我一定乜都試下, 今次出到 ...

真係好靚,你要發揚光大!
Ison 發表於 2019-1-26 23:52:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 23:46
真係好靚,你要發揚光大!

收到, 完全明白晒
Ison 發表於 2019-2-14 16:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
雖然新年時整盆喜蔭飛左落地下,好彩無死到新葉比一下好似綠色仲明顯左
Ison 發表於 2019-2-14 16:09:09 來自手機 |顯示全部樓層
也是地下拾回的妖后,佢傷啲得番幾片葉
Ison 發表於 2019-6-11 18:20:05 來自手機 |顯示全部樓層
不知是不是夏天關係,插葉Helen 很金屬很紅

好cyber 好 metallic feel!  發表於 2019-6-11 18:22
Ison 發表於 2019-6-11 18:24:17 來自手機 |顯示全部樓層
真正Helen
Ison 發表於 2019-6-11 18:24:56 來自手機 |顯示全部樓層
妖后好閃啊
Ison 發表於 2019-6-11 18:27:01 來自手機 |顯示全部樓層
栗子小姐真實見到仲金屬feel ^_^
小雷子 發表於 2019-6-11 20:22:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-6-11 18:27
栗子小姐真實見到仲金屬feel ^_^

金屬feel好靚喎!
插葉都出到粉紅,有咩心得呢?
Ison 發表於 2019-6-11 20:37:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-11 20:22
金屬feel好靚喎!<span class="emoji emoji1f631"></span>
插葉都出到粉紅,有咩心得呢?<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

雷大那裡有心得,原先比你看過我的Helen 有兩種基因,一邊是綠葉粉紅點,一邊是正常,今次插葉其實只遺傳到另一半
Ison 發表於 2019-8-19 20:35:38 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下狀況Episcia Unpredictable Helen
Ison 發表於 2019-8-19 20:36:40 來自手機 |顯示全部樓層

妖后
Ison 發表於 2019-8-19 20:37:50 來自手機 |顯示全部樓層
有新成員Episcia Pink Dreams 希望開到粉紅花啦
小雷子 發表於 2019-8-19 20:50:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-8-19 20:37
有新成員Episcia Pink Dreams 希望開到粉紅花啦

全部都好靚呀!又落毒呀!
Ison 發表於 2019-8-19 21:03:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-19 20:50
全部都好靚呀!又落毒呀!<span class="emoji emoji1f631"></span>

謝謝雷大賞葉,現在真是不知可以在那裡再找到粉紅喜蔭
小雷子 發表於 2019-8-19 21:05:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-8-19 21:03
謝謝雷大賞葉,現在真是不知可以在那裡再找到粉紅喜蔭

我捰泰蔭可唔可跟你粉紅喜蔭方法種呢?
Ison 發表於 2019-8-19 21:16:30 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-19 21:05
我捰泰蔭可唔可跟你粉紅喜蔭方法種呢?

我看過泰蔭葉的結構好像不同粉蔭,如果覺得現時方法不理想,你可以試試喎
小雷子 發表於 2019-8-19 21:18:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-8-19 21:16
我看過泰蔭葉的結構好像不同粉蔭,如果覺得現時方法不理想,你可以試試喎  ...

你係點種架?等我參考下!
Ison 發表於 2019-8-19 21:22:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-19 21:18
你係點種架?等我參考下!

悶養兩至三星期先淋一次水,完全沒理他 我種法其實好簡單