我的粉紅喜蔭(2021)

作者: Ison 發表于 2019-1-22 17:08:26
11046 118

1,26,75 樓                    Helen 插葉
9, 24,27,32 樓         Episcia Unpredictable Helen
25,28,33 樓           Episcia Cleopatra
34 樓                      Episcia Pink Dreams
54樓                       Episcia Pink Shimmer Valley
82樓                       Episcia Pink Smoke

Episcia unpredictable helen插葉原本純粹玩下,不過還保留少許粉紅,覺得幾靚
Ison 發表於 2019-1-22 22:41:32 |顯示全部樓層

全家福
回復

小雷子 發表於 2019-1-22 23:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-22 22:41
為什麼我看不到自己的圖?

園藝館系統出現問題!電腦版可以睇到,但好慢!已經好多日!
回復

Ison 發表於 2019-1-23 10:22:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-22 23:08
園藝館系統出現問題!電腦版可以睇到,但好慢!已經好多日! ...

原來係咁, 還以為我的手機出了問題, 謝謝師姐~~
回復

小雷子 發表於 2019-1-23 12:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-23 10:22
原來係咁, 還以為我的手機出了問題, 謝謝師姐~~

唔洗客氣師兄!
回復

yunge0 發表於 2019-1-24 07:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
喜蔭葉很有光澤, 很漂亮。有3cm高嗎?
回復

Ison 發表於 2019-1-24 23:17:48 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-24 07:12
喜蔭葉很有光澤, 很漂亮。有3cm高嗎?

謝謝賞葉, 差不多8cm 了
回復

小雷子 發表於 2019-1-24 23:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-24 23:17
謝謝賞葉, 差不多8cm 了

母株咪好靚囉!放張相睇下啦,神哥!
回復

Ison 發表於 2019-1-25 01:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-24 23:53
母株咪好靚囉!放張相睇下啦,神哥!<span class="emoji emoji1f605"></span>

種了差不多兩年,仍然沒有走莖,所以剪片葉玩下

好整齊,好靚[emoji]1f60d[/emoji]  發表於 2019-1-25 10:15
回復

小雷子 發表於 2019-1-25 11:16:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-25 01:24

媽媽好靚,粉紅喜蔭對我來講,只可遠觀!其實插葉嘅BB都好靚,閃閃發光,另一種美!
回復

Ison 發表於 2019-1-25 11:24:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-25 01:24

再次謝謝啊,粉紅喜蔭特性生得慢,種佢唔死就好整齊架啦
回復

Ison 發表於 2019-1-25 11:27:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 11:16
媽媽好靚,粉紅喜蔭對我來講,只可遠觀!其實插葉嘅BB都好靚,閃閃發光,另一種美!<span class="emoji emoji1f60d"></span> ...

謝謝你!如果屋企不太凍,其實可以一時試師姐加油啊!
回復

小雷子 發表於 2019-1-25 11:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-25 11:27
謝謝你!如果屋企不太凍,其實可以一時試師姐加油啊!

我種嘅喜蔭全部好乾,捲到似 魷魚!
回復

Ison 發表於 2019-1-25 12:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 11:52
我種嘅喜蔭全部好乾,捲到似 魷魚!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

師姐你太謙虛了,好少人可以種到喜蔭瀑布,你才是高手
回復

Ison 發表於 2019-1-25 13:12:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 11:52
我種嘅喜蔭全部好乾,捲到似 魷魚!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

還有粉紅喜蔭一般都要用溫室種,我這盆一回家都未離開過溫室,所以一定唔會乾
回復

powergun 發表於 2019-1-25 13:18:12 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-1-25 13:12
還有粉紅喜蔭一般都要用溫室種,我這盆一回家都未離開過溫室,所以一定唔會乾 ...

你都得的, 唔剪佢d 走莖, 慢慢就好似瀑布啦
回復

Ison 發表於 2019-1-25 21:02:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 13:18
你都得的, 唔剪佢d 走莖, 慢慢就好似瀑布啦

收到, Thx 根兄!
回復

KatKichi 發表於 2019-1-26 01:28:58 來自手機 |顯示全部樓層
有d似chocolate soldier
回復

Ison 發表於 2019-1-26 09:37:18 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2019-1-26 01:28
有d似chocolate soldier

其實真係不知道點解啲人可以咁叻, 粉紅喜蔭好, 十字葉和花好, 一插葉種就會無左一半基因, 不得不讃第一個諗到的人
回復

KatKichi 發表於 2019-1-26 16:47:48 來自手機 |顯示全部樓層
想知插葉要出粉紅係純粹睇運氣,定系睇環境因素
回復