Neko Neko 迷岩新嘗試

作者: nekotoro 发表于 2019-1-20 23:22:51
5234 53
多謝小雷子分享的Sinn. HCY‘s Taurus頂芽,終於第一次嘗試種迷岩!

開貼純綷為記錄小芽的成長過程,話曬都係第一棵迷岩點都要留返D回憶第時回顧下 ,順便用來交下功課!

剛收到的樣子 - 11 Jan 2019

浸水個零星期 - 20 Jan 2019

根生多了一點點,頂芽的葉枯了一塊 ,不過新生的小葉子好像有長大了一點,感覺不錯,希望可以繼續順順利利咁長大開花啦!
小雷子 發表於 2019-1-20 23:44:21 |顯示全部樓層
依加可以落泥種啦!小苗會大得更快!
nekotoro 發表於 2019-1-21 12:19:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-20 23:44
依加可以落泥種啦!小苗會大得更快!

咁係咪小葉對落先入泥?咁咪頭重腳輕?定D小葉都可以用泥覆住?
小雷子 發表於 2019-1-21 13:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-21 12:19
咁係咪小葉對落先入泥?咁咪頭重腳輕?定D小葉都可以用泥覆住?<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

小葉可以用泥覆住,慢慢佢會破土而出的!
nekotoro 發表於 2019-1-22 15:40:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-21 13:40
小葉可以用泥覆住,慢慢佢會破土而出的!

呢幾日比較懶,今晚先幫佢上盆!
小雷子 發表於 2019-1-22 15:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-22 15:40
呢幾日比較懶,今晚先幫佢上盆!

哈哈!我都唔好得好多!
一日推一日!最后變成水種!
nekotoro 發表於 2019-1-22 16:05:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-22 15:58
哈哈!我都唔好得好多!<span class="emoji emoji1f605"></span>
一日推一日!最后變成水種!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

我又淘咗堆花返來,要拿拿聲搞曬依家D先,唔係好快要大掃除真係唔知點算!

hkclive 發表於 2019-1-22 22:47:55 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-22 16:05
我又淘咗堆花返來,要拿拿聲搞曬依家D先,唔係好快要大掃除真係唔知點算! 唔信問小雷子
小雷子 發表於 2019-1-22 22:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-22 22:47
我相信妳大掃除大把人舉手 唔信問小雷子

咁要問清楚,掃灰塵定掃花走先,後者的話,大家就要及實分享版!
nekotoro 發表於 2019-1-23 02:21:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-22 22:59
咁要問清楚,掃灰塵定掃花走先,後者的話,大家就要及實分享版!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

大掃除就梗係抹塵啦! 花嘅話未有咁快,等遲啲啲小苗生到咁上下先啦!
小雷子 發表於 2019-1-23 12:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-23 02:21
大掃除就梗係抹塵啦! 花嘅話未有咁快,等遲啲啲小苗生到咁上下先啦!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

有靚花分享,等唔係問題!
nekotoro 發表於 2019-1-31 01:37:21 來自手機 |顯示全部樓層
今日終於的起心肝幫佢上盆,要快高長大哦! 127EBD5B-E866-4F18-BBD2-682494B87AF0.jpeg
小雷子 發表於 2019-1-31 12:53:52 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-31 01:37
今日終於的起心肝幫佢上盆,要快高長大哦!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

終於上盆拉!
係咪照燈中!
nekotoro 發表於 2019-1-31 14:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-31 12:53
終於上盆拉!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
係咪照燈中!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

係呀!照開薰衣草咪順便一齊照埋!上盆上得比較樣衰,應該可以掛?
小雷子 發表於 2019-1-31 14:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-31 14:04
係呀!照開薰衣草咪順便一齊照埋!上盆上得比較樣衰,應該可以掛? ...

呢隻粉紅光,刺唔刺眼架?
見淘x用家影相出來好淡色,你呢隻深色嗎?
nekotoro 發表於 2019-1-31 14:35:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-31 14:28
呢隻粉紅光,刺唔刺眼架?<span class="emoji emoji1f914"></span>
見淘x用家影相出來好淡色,你呢隻深色嗎? ...

肉眼睇係帶少少粉紅,手機影出來係比眼睇再深少少的。
小雷子 發表於 2019-1-31 15:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-31 14:35
肉眼睇係帶少少粉紅,手機影出來係比眼睇再深少少的。

唔該你!
nekotoro 發表於 2019-1-31 15:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-31 15:00
唔該你!<span class="emoji emoji1f618"></span><span class="emoji emoji1f618"></span><span class="emoji emoji1f618"></span>

上淘X買支幾十蚊用住先喇,夠watt 數其實唔需要買太了lung的都有效防止徒長。
nekotoro 發表於 2019-2-9 11:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
9/2 更新

小葉子長大了一點,頂芽無乜變,老葉又枯了兩塊,狀況應該ok?
小雷子 發表於 2019-2-9 11:06:49 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-9 11:01
9/2 更新

小葉子長大了一點,頂芽無乜變,老葉又枯了兩塊<span class="emoji emoji1f605"></span>,狀況應該ok? {:emoji_027: ...

你將老枝剪走,將營養留畀bb !老枝又可以浸水,出根又插多盆!
123下一頁