ET的植物2019

作者: ET0404 发表于 2019-1-16 13:55:25
12397 108
ET0404 發表於 2019-5-13 13:32:25 |顯示全部樓層
呢排冇咩花開,影來影去得呢啲

B17 發表於 2019-5-13 18:12:42 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-13 13:32

係咪白色鉸剪蘭冇哂啦?剛收集了一些種子,有興趣試下嗎?
ET0404 發表於 2019-5-13 19:35:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-13 18:12

要呀!十分感謝你! 轉頭入郵費俾你。
bettyfly 發表於 2019-5-16 08:53:34 來自手機 |顯示全部樓層
Hoya Bella 好壯觀
bettyfly 發表於 2019-5-16 08:53:34 來自手機 |顯示全部樓層
咁多花都話無咩花開
ET0404 發表於 2019-5-16 12:37:49 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-16 08:53
咁多花都話無咩花開

錯覺來嘅,同一棵花影幾張,感覺好似好多

Bella 真係好大棵,花後要剪一剪,如果唔係冇位種其他嘢。
ET0404 發表於 2019-5-16 21:05:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-13 18:12

Episcia Jim's Specialty 開咗花呀

仲有Engaging Ring

B17 發表於 2019-5-16 21:43:50 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-16 21:05
Episcia Jim's Specialty 開咗花呀

很好啊,美中不足,花瓣有點後反
ET0404 發表於 2019-5-16 22:09:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-16 21:43
很好啊,美中不足,花瓣有點後反

唔知咩原因呢?太乾?太曬?
B17 發表於 2019-5-16 22:27:21 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-16 22:09
唔知咩原因呢?太乾?太曬?

唔知,或者同濕度有關,又或者下一朵就冇事

再觀察下,唔該!:)  發表於 2019-5-17 06:41
pekklewin 發表於 2019-5-16 23:52:03 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-13 13:32

Bella 爆花 !! 種得好大棵
ET0404 發表於 2019-5-17 06:42:41 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2019-5-16 23:52
Bella 爆花 !! 種得好大棵

係巨無霸
winnieling 發表於 2019-5-26 21:30:28 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-16 12:37
錯覺來嘅,同一棵花影幾張,感覺好似好多

Bella 真係好大棵,花後要剪一剪,如果唔係冇位種其他嘢。

咁排隊等樓主分享可以嗎?
ET0404 發表於 2019-5-27 12:55:54 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-5-26 21:30
咁排隊等樓主分享可以嗎?

哈哈哈...多謝賞面!到時通知你
Ming36 發表於 2019-5-27 22:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
Hoya bella 好多花,勁呀!
希望明年我的毬蘭(B大的饋贈枝條)也可以開花。今年燒左兩次小花蕾了 唔知係咪嘅時候碰倒佢
winnieling 發表於 2019-5-27 22:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-27 12:55
哈哈哈...多謝賞面!到時通知你

多謝樓主!
ET0404 發表於 2019-5-28 10:21:25 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-27 22:21
Hoya bella 好多花,勁呀!
希望明年我的毬蘭(B大的饋贈枝條)也可以開花。今年燒左兩次小花蕾了
Ming36 發表於 2019-5-28 10:32:37 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-28 10:21
加油呀!我舊年都係開得兩三球,今年先咁順利開到。

如果見到有花蕾初長,有咩要注意?剛剛第三次也燒了
ET0404 發表於 2019-5-28 12:58:53 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 10:32
如果見到有花蕾初長,有咩要注意?剛剛第三次也燒了

我冇特別做啲咩呀,都係平時咁淋水。

我覺得天氣影響較大,如果花蕾未夠大而氣溫大變,好多時都燒。
Ming36 發表於 2019-5-28 15:02:54 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-28 12:58
我冇特別做啲咩呀,都係平時咁淋水。

我覺得天氣影響較大,如果花蕾未夠大而氣溫大變,好多時都燒。 ...

係咪風扇都唔可以吹到佢?每次見到由青變黃漲漲哋的花蕾仔,轉眼就變啡色、燒了!
我估計可能風扇吹到佢都唔得,可能有將佢調位