ET的植物2019

作者: ET0404 發表于 2019-1-16 13:55:25
12445 108
ET0404 發表於 2019-3-30 13:24:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-29 18:33
可能有菌入咗莖,過唔到水,葉就軟
菌向上移,葉柄變黑,腐爛

再黑一葉,今日斬頭水種。
回復

ET0404 發表於 2019-3-30 13:25:34 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-29 19:11
斬頭斬深啲,消毒要做足,睇下得唔得!

謝謝小雷子!今日轉水種,希望留到條命仔。
回復

ET0404 發表於 2019-3-30 13:31:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-29 19:11
斬頭斬深啲,消毒要做足,睇下得唔得!

小雷子喺發場搵唔搵到呢隻花?我兩塊插葉仲未有動靜
回復

小雷子 發表於 2019-3-30 14:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-3-30 13:31
小雷子喺發場搵唔搵到呢隻花?我兩塊插葉仲未有動靜

我係賓賓揾到!希望唔會再錯!
等佢大D,再分比你!
回復

ET0404 發表於 2019-3-31 17:40:44 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-30 14:53
我係賓賓揾到!希望唔會再錯!
等佢大D,再分比你!

多謝你先!如果嗰兩塊葉最後唔得,再問你啦!

之前仲話俾你
回復

小雷子 發表於 2019-3-31 18:16:40 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-3-31 17:40
多謝你先!如果嗰兩塊葉最後唔得,再問你啦!

之前仲話俾你

紫羅蘭一出事,想救都未必次次成功,幸好大家都係愛花之人,互相分享,就能把花花保存下來,不至於絕種!

完全同意!^^  發表於 2019-4-1 10:42
回復

ET0404 發表於 2019-4-7 18:11:23 |顯示全部樓層
水種小黃鳥

Sinn. Country Tiger

Hoya Bella

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2019-4-8 20:49:10 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-4-7 18:11
水種小黃鳥

Bella有咁多花好靚!我仍然等緊我棵草,成日迫我食白果,依加飽到嘔!
回復

ET0404 發表於 2019-4-8 21:40:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 20:49
Bella有咁多花好靚!我仍然等緊我棵草,成日迫我食白果,依加飽到嘔! ...

今年Bella 好多花冧,仲冇乜燒苞,我都好滿意。

小雷子你咁有愛,又細心,一定會種到佢開靚花嘅!
回復

小雷子 發表於 2019-4-8 21:47:43 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-4-8 21:40
今年Bella 好多花冧,仲冇乜燒苞,我都好滿意。

小雷子你咁有愛,又細心,一定會種到佢開 ...

ET大大!其實佢都要啲咩環境呢?我已經掛佢係有陽光晒嘅位置,佢有好多花冧,但開唔大,全部燒苞,係咪要落重肥先得?
回復

ET0404 發表於 2019-4-9 06:23:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-8 21:47
ET大大!其實佢都要啲咩環境呢?我已經掛佢係有陽光晒嘅位置,佢有好多花冧,但開唔大,全部燒苞,係咪要 ...

我都唔係好肯定,因為我同舊年同一位置種,淋水都係泥乾先淋。

我有加緩釋肥,水肥都唔係好有規律咁落。

我諗天氣有影響,記得舊年一出冧就落雨,之後好快燒,全年開得兩三球,今年暫時唔多雨,可能係咁,冇燒咁多冧。

我覺得其實係佢長大咗,成熟咗,所以定性咁開。
回復

ET0404 發表於 2019-4-15 12:54:06 |顯示全部樓層
Hoya Bella

開花無望的鐵炮百合

喜出望外的美花石斛

氣溫下降,麗花酢仲有花開

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2019-4-15 15:44:27 |顯示全部樓層

美花不年每年開嗎?為何喜出望外?花後把枝條屈回盆中,讓高芽生根入水苔,長出強壯枝條,開花更有保證

麗花真利害,我嘅多數收工,有3盆出現爛根,影響收成
回復

ET0404 發表於 2019-4-15 16:20:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-15 15:44
美花不年每年開嗎?為何喜出望外?花後把枝條屈回盆中,讓高芽生根入水苔,長出強壯枝條,開花更有保證 ...

美花之前因換水苔,搞到甩晒葉,又瘦猛猛,以為今年冇花睇
不過暫時都係得一千零一朵,搵唔到第二個冧
回復

B17 發表於 2019-4-15 16:50:56 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-4-15 16:20
美花之前因換水苔,搞到甩晒葉,又瘦猛猛,以為今年冇花睇
不過暫時都係得一千零一朵,搵 ...

咁就只有一千零一朵!唔會分批出!
回復

ET0404 發表於 2019-4-15 19:29:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-15 16:50
咁就只有一千零一朵!唔會分批出!

希望在明年.....
回復

ET0404 發表於 2019-4-22 18:53:14 |顯示全部樓層
Hoya Bella 真係多花到我都有啲驚 為免出年無以為繼,影多幾張相先

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2019-5-1 11:05:30 |顯示全部樓層
感謝chestnut007大大分享嘅 婚禮捧花Свадебный Букет 和 Optimara Little Moonstone

上盆時粗手笨腳整斷小月石塊葉,即管插下葉

回復

小雷子 發表於 2019-5-1 11:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-4-22 18:53
Hoya Bella 真係多花到我都有啲驚 為免出年無以為繼,影多幾張相先

可以用火山爆發嘅形容!
太利害啦!
回復

ET0404 發表於 2019-5-1 12:25:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-1 11:37
可以用火山爆發嘅形容!
太利害啦!

多謝小雷子賞花賞分!
我覺得太大棵同埋有啲亂,但又唔捨得修剪,由得佢亂下先

都多謝17大賞分!
回復