植物燈

作者: 小雷子 发表于 2019-1-7 14:40:04
19172 92
小雷子 發表於 2019-1-31 22:40:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-31 12:03
Stone's Nate過去10日都長大左,證明全黃光LED可行,最好有花友試試白光LED

可能分別唔大!
B17 發表於 2019-1-31 22:46:53 |顯示全部樓層

你d苦生得唔錯,要燈照係其他野?扮太陽要勁好多先得喎!
小雷子 發表於 2019-2-1 13:12:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-31 22:46
你d苦生得唔錯,要燈照係其他野?扮太陽要勁好多先得喎!

老師話種得唔錯,但又冇比分,唔信你呀!
冬天有太陽入屋,但夏天只有散光,貓貓,長筒唔夠光,又會變長頸鹿!令外想試下,植物燈係咪真係,可以起死回生效果!
你想我試白光Ied嘛,都可以!我送枝粉紅比你,一齊玩囉!

B17
唔要架步光  發表於 2019-2-1 15:20
菜妹 發表於 2019-2-1 15:29:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 13:12
老師話種得唔錯,但又冇比分,唔信你呀!
冬天有太陽入屋,但夏天只有散光,貓貓, ...

雷大,我係用宜家11w白光led照堇蘭(苦苣苔科), 完全冇徒長情況出現又開到花。
小雷子 發表於 2019-2-1 15:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-1 15:29
雷大,我係用宜家11w白光led照堇蘭(苦苣苔科), 完全冇徒長情況出現又開到花。 ...

即係普通燈,唔係植物燈?我仲係唔識分T5係普通光館,定係值物燈!

普通燈,白光最接近自然光。植物燈成效快,但有實驗証明長遠植物抗病力會減弱。  發表於 2019-2-1 16:45
小雷子 發表於 2019-2-1 19:24:29 來自手機 |顯示全部樓層
我揾到啦!T5原來係普通光管T=Tube ,5代表直徑!5/8吋即係5分!唔洗一舊雲啦!
Forumdata 發表於 2019-2-1 21:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
晒電養花,就似養魚
小雷子 發表於 2019-2-1 21:20:37 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-2-1 21:00
晒電養花,就似養魚

哈哈!晒電架!係冇陽光嘅日子加點光!唔洗日日長開!
B17 發表於 2019-2-1 22:23:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 19:24
我揾到啦!T5原來係普通光管T=Tube ,5代表直徑!5/8吋即係5分!唔洗一舊雲啦![emoji ...

LED管得嘅就唔好理T5,慳電又冇咁熱
小雷子 發表於 2019-2-1 22:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 22:23
LED管得嘅就唔好理T5,慳電又冇咁熱

夜晚用左書枱燈補曬貓貓!有驚喜發現!你睇下…… 20190201_222731.jpg
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-7 22:49
你支燈係咩色光架?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

今日摷返枝在魚街買的植物LED燈出來照肉。
枝燈三色獨立開關,方便按需要調較。
圖1. 開紅藍光
圖2. 只開紅光
圖3. 只開藍光
圖4. 紅藍白一齊開
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:27:13 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:21
圖1. 開紅藍光

就係呢枝!15W
小雷子 發表於 2019-2-1 23:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:21
圖1. 開紅藍光

好正喎!3色獨立,第4圖係咪只開白光?
魚街有植物燈,專比水草用?
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:33:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 23:32
好正喎!3色獨立,第4圖係咪只開白光?<span class="emoji emoji1f44d"></span>
魚街有植物燈,專比水草用? ...

圖4三色齊開
小雷子 發表於 2019-2-1 23:37:11 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:33
圖4三色齊開

呢枝好強勁!幾$呢?
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:40:13 來自手機 |顯示全部樓層
好正喎!3色獨立,第4圖係咪只開白光?<span class="emoji emoji1f44d"></span>

仲要係觸控式開關,揩揩燈頂上三粒顏色點就係啦。
我買時話係種多肉的,但店員就俾呢枝我,睇佢寫Aquarium light 應該係魚缸燈,不過好有效,我試過用來照葯錦紫珍珠好快還原本色。
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:41:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 23:37
呢枝好強勁!幾$呢?<span class="emoji emoji1f601"></span>

9月買時三百幾
violet_bb 發表於 2019-2-1 23:46:02 來自手機 |顯示全部樓層

佢有唔同尺寸,我呢枝14"
B17 發表於 2019-2-1 23:49:58 |顯示全部樓層

奇怪,三色齊開,感覺唔到紅藍,祇見白光?
小雷子 發表於 2019-2-1 23:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 23:49
奇怪,三色齊開,感覺唔到經藍,祇見白光?

呢個好玩!你入返支啦!