植物燈

作者: 小雷子 發表于 2019-1-7 14:40:04
19247 92
B17 發表於 2019-1-29 11:48:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-29 11:27
你睇完,有咩總結呢?

講左d color temperature既理論,肉眼見到既光,不是真實顏色
葉綠素a/b,祇要紅藍光,所以植物燈偏重紅藍,不是全對,其實其他顏色都重要,原文:"3000K/4000K (warm) LED spectrums happen to have an ideal amount of blue light, and a good amount of yellow light for growth power.  Even though red and infrared are mostly left out, it’s a decent growth spectrum."
結論係冇乜結論
不過令人懷疑黃光LED好定白光LED好,特別係最後張圖,warm white LED綠光最多,我用緊黃光

回復

B17 發表於 2019-1-29 12:00:48 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-16 22:26
我係根據根爺之前post的尋燈記去深水埗深之X買的,個老闆娘會按你需要即場砌燈俾你,我揀左白光(全光譜) ...

真全光譜,定祇係白光黎咋?效果如果?
回復

B17 發表於 2019-1-29 12:15:53 |顯示全部樓層
另外有實驗結果紅光勝過藍光,亦勝過白光,真係紅光大哂
https://www.youtube.com/watch?v=mwwLSgK-924&t=522s
回復

小雷子 發表於 2019-1-29 12:21:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-29 11:48
講左d color temperature既理論,肉眼見到既光,不是真實顏色
葉綠素a/b,祇要紅藍光,所以植物燈偏重紅 ...

哈哈!睇完仲暈!
你用下先,之后再報告!(冇嘢係絕對)
回復

violet_bb 發表於 2019-1-29 13:41:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-29 12:00
真全光譜,定祇係白光黎咋?效果如果?

老闆娘堅持話係真的全光譜而唔係普通白光,佢俾我揀紅藍抑或全光譜,佢講明係照植物用的。
每枝9w,  一左一右兩枝,2尺半乘尺半乘一尺高的範圍擺十幾盆,免強令佢地唔徒長,但要照到多肉變紅我覺得唔夠力。
回復

小雷子 發表於 2019-1-29 14:11:30 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-29 13:41
老闆娘堅持話係真的全光譜而唔係普通白光,佢俾我揀紅藍抑或全光譜,佢講明係照植物用的。
每枝9w,  一左 ...

影張相睇下,係咩樣?我諗緊粉紅光,好似唔錯!
回復

B17 發表於 2019-1-29 16:15:50 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-29 13:41
每枝9w,  一左 ...

冇徙長,算有效啦
種迷岩,要求可以再低d,相信光管已足夠
回復

violet_bb 發表於 2019-1-29 16:55:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-29 16:15
冇徙長,算有效啦
種迷岩,要求可以再低d,相信光管已足夠

哦,原來如此!
我近排都要盡量搬d原本照燈的多肉出去晒紅!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-30 01:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-29 14:11
影張相睇下,係咩樣?我諗緊粉紅光,好似唔錯!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我覺得白色對家人和鄰居無咁大影響,易接受d
回復

violet_bb 發表於 2019-1-30 01:51:33 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-9 19:46
小雷子,我係用這款燈,1支白光,1支紅藍光,淘返嚟的,你參考吓。

【宸华LED植物补光灯全光谱生长灯花卉 ...

哇,minipooh 整得好靚好有節日氣氛,唔只植物開心,人都醒神d !!!

係呀,佈置連埋d 植物,望住真係幾賞心悅目 [emoji]263a[/emoji]  發表於 2019-1-30 21:18
回復

B17 發表於 2019-1-30 11:56:33 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-30 01:46
我覺得白色對家人和鄰居無咁大影響,易接受d

點解咁安裝,唔係要好似太陽咁係頭頂曬落去既咩?
回復

violet_bb 發表於 2019-1-30 11:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 11:56
點解咁安裝,唔係要好似太陽咁係頭頂曬落去既咩?

回B大,無位呀,所以要一左一右
回復

B17 發表於 2019-1-30 12:22:12 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-30 11:58
回B大,無位呀,所以要一左一右

原來有上下層,咁下層真係會唔夠光

轉俾上層用,下層用LED管/燈條囉
回復

violet_bb 發表於 2019-1-30 14:20:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 12:22
原來有上下層,咁下層真係會唔夠光

轉俾上層用,下層用LED管/燈條囉 ...

上層植物太高,set 左距離會遠左,未諗掂點set
回復

B17 發表於 2019-1-30 15:00:51 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-30 14:20

掉左上面嗰d,搬下面上去,set LED燈補光,下層迷岩用LED管,有花又有肉
回復

B17 發表於 2019-1-30 15:45:29 |顯示全部樓層

最後1支T5白光轉LED黃光,睇黎冇影響生長,葉片大左,花冧高左
不過唔代表黃光比白光好

(左邊10日前,右邊今日)
Sinn. Supper Orange.jpg
回復

violet_bb 發表於 2019-1-30 16:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 15:00
掉左上面嗰d,搬下面上去,set LED燈補光,下層迷岩用LED管,有花又有肉  ...

上面有大棵蘆薈用來睇門口架,燙傷都係靠佢!

回復

小雷子 發表於 2019-1-31 01:30:24 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-30 14:20

上下層都加燈!咪可以種好多囉!
BB你全屋花盆都白色,同我以前一樣!不過依加出面冇晒白色膠花盆,轉用啡色!始終都覺得白色最襯綠色植物!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-31 08:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-31 01:30
上下層都加燈!咪可以種好多囉!
BB你全屋花盆都白色,同我以前一樣!不過依加出面冇晒白色膠花盆,轉用 ...

係呀,睇落乾淨d, 我的是在Aexx$12店買的,有d仲係$12兩隻!
回復

B17 發表於 2019-1-31 12:03:37 |顯示全部樓層

Stone's Nate過去10日都長大左,證明全黃光LED可行,最好有花友試試白光LED
Stone Nate.jpg
回復