徵"龍舌蘭"

作者: sasock 發表于 2019-1-5 21:06:28
6303 20

徵龍舌蘭:三十三間堂、天狗鼓、王妃甲蟹覆輪、貝殼龍、虛空藏 或其他類似龍舌蘭等小苗或側芽。

用下列植物交換(下面兩棵換上面一棵),所有側芽會祼根或無根交換。

1. 9EEE361D-7113-4EBB-A938-5AE6C6A5FFCA.jpeg
    "五色萬代"側芽

2. BD9E623F-2FC4-401F-AC25-E94257A8E6A3.jpeg
     "姬怒雷神中斑"小苗

3. 541F852D-E8BD-4A18-A739-25F250FC03D3.jpeg
    "王妃笹雪綴化"小苗

4. 64C75B27-259F-4426-A25B-BC6EE6CBB99D.jpeg
    "瀧之白絲覆輪"側芽

5. C6741B90-0A91-4702-B3BB-BB76AFF44F30.jpeg
    "瀧之白絲"側芽

6. 1E83B8DE-18B7-4D5E-AE6D-5256C5D13DF4.jpeg
     "翠玉龍"小苗

7. 569E8701-B117-4844-BABF-0CD70AA00006.jpeg
   不知名 龍舌蘭側芽

8. ECF9D998-A6B2-4E29-9043-BEE79AD2BFA1.jpeg
    Aloe haworthioides 小苗

sasock 發表於 2019-1-5 21:34:38 來自手機 |顯示全部樓層

9. 7B34B2D7-C252-4685-9C62-67B125549C4A.jpeg
    虎尾蘭"Golden flame"小苗

10. 2C3B7FB8-0D47-47DF-A57F-31F1130F9090.jpeg
      虎尾蘭 "Parva gilt edge"小苗

11. 88235197-7465-4CFC-B6C1-F3E85B774911.jpeg
      虎尾蘭"海嘯黃中斑"側芽

12. 9A53949B-F53A-4B86-8E3F-8A9B983648DC.jpeg
      不夜城錦小苗

13. 7B741596-023A-46A5-A25E-F979ECD5B966.jpeg
      大戟"扁平麒麟"小苗

14. 0BC61751-49C9-4EE6-B931-FF4BE231AB6B.jpeg
      "初鷹"小苗

15. 3A4B56CC-726F-4065-BFC2-3374A5592FE9.jpeg
      大蒼角殿中苗

回復

sam 發表於 2019-1-6 18:43:55 |顯示全部樓層

想用以下植物交換2,4,7,9,10,11,12,13及15 (請PM再傾)
另外加送Callisia Fragrans Melnikoff連根植株

A (四側芽不連母株),  

側芽四隻

側芽四隻

B (兩側芽不連母株),

側芽兩隻

側芽兩隻

C (裸根植株+兩側芽),

植株及兩側芽(祼根)

植株及兩側芽(祼根)

D-F(整盆).......

D

整盆

整盆

E

整盆

整盆

F

整盆

整盆

G

整盆

整盆
回復

Claim 發表於 2019-1-28 13:27:09 |顯示全部樓層
我有龍舌蘭楊貴妃, 想交換你的 Parva gilt edge.

龍舌蘭楊貴妃縞斑

龍舌蘭楊貴妃縞斑

sam
照片B就是之前跟你交換的苗的現況  發表於 2019-1-28 13:54
sam
照片10的Parva gilt edge 已在我家,不過sasock兄應該還有。 師妹你的楊貴妃龍舌蘭好靚!  發表於 2019-1-28 13:48
回復

Claim 發表於 2019-1-28 18:51:39 |顯示全部樓層
之前Sam 師兄分享給我的G龍舌蘭, 現生長都OK.
我唔一定要交換樓主的虎尾蘭 Parva gilt edge, 在你家都是好人家, 入對了門.  

之前SASOCK樓主分享過好多植物給我. 起碼有桑枝, 蕨, Sanservieria, 不同觀賞蘆薈 10隻8隻.  龍舌蘭s, ......
純粹想睇下有無D樓主有興趣的植物. 樓主人太好.  唔想樓主駕車到我樓下, 只是單單分享植物給我.

sam
同意!sasock兄都專程就我交收。  發表於 2019-1-28 20:38
回復

sasock 發表於 2019-1-28 21:27:22 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2019-1-28 13:27
我有龍舌蘭楊貴妃, 想交換你的 Parva gilt edge.

好的,我還有,五色萬代、瀧之白絲你有沒有?

sam
估中!sasock兄果然還有。 之前我也用五色萬代交換了Claim師妹的龍舌蘭。  發表於 2019-1-28 22:10
回復

Claim 發表於 2019-1-30 10:24:58 |顯示全部樓層

SASOCK 師兄,  我已有五色萬代. 沒有瀧之白絲. 如有其他虎尾蘭BB (如SPOON), 我有興趣. 其實唔洗交換都得. 你時間地點方便就過來取. 附上一張正面D的楊貴妃.
SAM 師兄, 楊貴妃有D細BB, 你有興趣可約交收.   

楊貴妃

楊貴妃

虎尾蘭spoon是甚麼?  發表於 2019-1-31 01:18
好的,過完年再聯絡你。  發表於 2019-1-31 01:06
sam
有興趣啊!PM再傾,謝謝!  發表於 2019-1-30 10:45
回復

Claim 發表於 2019-1-31 09:54:56 |顯示全部樓層
SASOCK師兄, 虎尾蘭spoon 大約是 Sansevieria concinna  瓶爾小草.  可能會同SAM 師兄交換到.  
過完年交收無所謂, 就你方便。

sam
我的都是浄色  發表於 2019-2-1 09:05
Sans. concinna 我都有,我那款是浄色,不知道SAM那棵是否有紋?  發表於 2019-1-31 22:09
sam
Sansevieria concinna 唔係 瓶爾小草  發表於 2019-1-31 21:16
sam
我稍後再約你 'Sansevieria concinna' 交換 '楊貴妃BB' 啦 :-)  發表於 2019-1-31 13:27
回復

sasock 發表於 2019-2-1 02:04:12 來自手機 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2019-1-31 09:54
SASOCK師兄, 虎尾蘭spoon 大約是 Sansevieria concinna  瓶爾小草.  可能會同SAM 師兄交換到.  
過完年交收 ...

我的Sans. concinna 你是否想要這種
回復

Claim 發表於 2019-2-8 13:09:42 |顯示全部樓層
Yes, 這種Sans. concinna. 交換唔交換都無所謂, 你有時間就約交收.   
回復

hiatus 發表於 2019-2-11 15:23:06 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2019-2-8 13:09
Yes, 這種Sans. concinna. 交換唔交換都無所謂, 你有時間就約交收.

哈,借貼交下功課比你,實在找不到你的其他貼子呀。

兩株大既,仲有幾盆細,下次再影哈~

2019-02-11 13.28.48.jpg 2019-02-11 13.28.05.jpg

sam
種落地快大好多!  發表於 2019-2-11 19:24
回復

Bellbelldog 發表於 2019-2-15 15:06:01 來自手機 |顯示全部樓層
Sasock 兄,我想要姬怒雷神中班 或王妃笹雪綴化,我家只有一個何蘭仙人掌可交換,你有興趣嗎?又或者可以簿酬同你買嗎?
回復

Claim 發表於 2019-2-15 17:12:20 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-2-11 15:23

金魚, 你好! SOSACK 樓主不會介意借位的. 我好少出帖. 反正都係龍舌蘭的圖, 你種得好好.
我只有7-11 印花30-40個, 沒其他的印花. 其實都想問下你有無玫瑰/月季枝條? 上次你送的玫瑰好鍾意, 但我多數無種好, 希望近期天氣, 可能枝條易D生根?

sam
16#相片公仔前嗰棵唔係吹上,我都唔知咩名,葉片較吹上長及薄身  發表於 2019-2-20 15:07
回復

sasock 發表於 2019-2-15 22:56:10 |顯示全部樓層
Bellbelldog 發表於 2019-2-15 15:06
Sasock 兄,我想要姬怒雷神中班 或王妃笹雪綴化,我家只有一個何蘭仙人掌可交換,你有興趣嗎?又或者可以簿 ...

對不起,暫時我只想要龍舌蘭交換,其它都沒有興趣。
回復

sasock 發表於 2019-2-15 22:59:23 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-2-11 15:23

龍舌蘭可以地種真好,有沒有興趣種"黃紋萬年蔴"大型軟葉龍舌蘭。

http://lowii.com/hkplants/data/f ... zcjhgc9fp9fc0nk.jpg

saso gor, 想要一株苖 -"黃紋萬年蔴"大型軟葉龍舌蘭! 但要回去影龍舌蘭,再上傳給你選要那。  發表於 2019-2-18 15:48
回復

sam 發表於 2019-2-16 19:30:09 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2019-2-15 17:12
金魚, 你好! SOSACK 樓望不會介紹借位的. 我好少出帖. 反正都係龍舌蘭的圖, 你種得好好.
我只有7-11 印 ...

我都借位交吓功課
種盆生長較慢…

中間公仔前面近路, 是龍舌蘭吹上嗎?  發表於 2019-2-20 12:26
一排護花戰士呀,無人敢靠近!  發表於 2019-2-18 11:27
回復

hiatus 發表於 2019-2-18 11:06:15 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2019-2-15 17:12
金魚, 你好! SOSACK 樓望不會介紹借位的. 我好少出帖. 反正都係龍舌蘭的圖, 你種得好好.
我只有7-11 印 ...

未算最好,因為比個位唔係好光,d葉有少少舉手狀。都係甘先,無辦法再移苗。

印花我夠數啦,多謝你留心。

玫瑰/月季無問題,不過最好等春天再開過一輪花之後,取新枝容易d,依架個d已經木質化,唔易出根。
等開始開花個陣我再聯絡你交收呀。

合植物時節才分枝, 時間我無所謂. THANKS.  發表於 2019-2-19 14:44
回復

hiatus 發表於 2019-2-18 11:25:34 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2019-2-15 22:59
龍舌蘭可以地種真好,有沒有興趣種"黃紋萬年蔴"大型軟葉龍舌蘭。

http://lowii.com/hkplants/data/for ...

sasock你好,黃紋萬年蔴好靚,我非常喜歡有斑紋既。睇樣,佢好似幾大棵,請問佢會長到多高?可以完全直曬嗎?

我本身也地種緊一棵覆輪,睇相記錄已經將近4年時間。唔知係咪因為側光問題,變咗一半白一半綠。
加上每年夏天打風時d葉片會“自相殘殺”,依架已是遍體鱗傷。

15年4月收到花友送既苗,
123417kmbeex2sadxxnb72 (1) - Copy.jpg

15年8月,大得都算快
2015-08-31 16.14.28.jpg

16年5月,換咗一次盆
2016-05-11 16.00.18.jpg

16年9月,剛落地時
2016-09-08 10.29.09.jpg

18年3月時
2018-03-06 16.57.48.jpg

18年9月時
2018-09-09 16.49.51.jpg 2018-09-09 16.49.32.jpg
回復

sasock 發表於 2019-2-18 15:05:06 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-2-18 11:25
sasock你好,黃紋萬年蔴好靚,我非常喜歡有斑紋既。睇樣,佢好似幾大棵,請問佢會長到多高?可以完全直曬 ...

一半白、一半綠是天然,不關側光問題。
網絡上嘅圖片
回復

Audrey 發表於 2019-2-18 17:02:22 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2019-2-15 22:59

http://lowii.com/hkplants/data/for ...

想要一株苖 -"黃紋萬年蔴"大型軟葉龍舌蘭,
"翠玉龍"小苗,
"王妃笹雪綴化"小苗,
不知名 龍舌蘭側芽
虎尾蘭"海嘯黃中斑"側芽。
你要那幾品也要回去才能知有沒有!
但要回去影龍舌蘭,再上傳給你選要那些品種。  
回復

12下一頁