如果有隻藥,可以令肉肉出錦,又唔會殺死啲肉肉,你會唔會用?

作者: little_stone 發表于 2019-1-3 14:53:12
5282 166
little_stone 發表於 2019-1-5 17:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-5 16:03
唔怕啦, 樓主女神百毒不侵的

好邪惡呀
回復

little_stone 發表於 2019-1-5 18:01:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-5 16:13
雖然冇地方,但也忍唔住手,剛剛買了這三棵,北京搭飛機來。

好靚呀!不過我自己就唔敢買咁貴
回復

little_stone 發表於 2019-1-5 18:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-5 16:46
有冇啲多肉唔夠光都唔會徒長架?

蘆薈呀,條紋十二卷嗰啲都耐陰
回復

taxitang 發表於 2019-1-5 18:17:41 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-5 16:37
唔會種死就係囉, 不過我係殺手, 唔敢投資咁貴的

真係覺得軟葉十二卷唔易種死,到 現在只有 花火玉露錦全白化危殆,其他沒有問題。
現在地方小小, 但睇落比以前大了多少。

回復

taxitang 發表於 2019-1-5 18:21:14 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-5 18:01
好靚呀!不過我自己就唔敢買咁貴

係貴些少,所以買細顆啲,慢慢養大,慳皮啲。
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 12:18:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-5 18:17
真係覺得軟葉十二卷唔易種死,到 現在只有 花火玉露錦全白化危殆,其他沒有問題。
現在地方小小, 但睇落 ...

好靚呀!
不過我天台其實唔適合種軟葉十二卷,太熱太曬,就算冇俾雨打到然後溶咗,都好易變成紅、黑或灰色
回復

powergun 發表於 2019-1-6 13:17:07 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 12:18
好靚呀!
不過我天台其實唔適合種軟葉十二卷,太熱太曬,就算冇俾雨打到然後溶咗,都好易變成紅、黑或灰 ...

呢d多肉可以搬落室內種的, 放係窗邊就可以的, 有些少太陽照就得, 又唔係好大盆, 多肉植物係晚上都係吸二氧化碳放出氧氣的
回復

taxitang 發表於 2019-1-6 13:21:06 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 12:18
好靚呀!
不過我天台其實唔適合種軟葉十二卷,太熱太曬,就算冇俾雨打到然後溶咗,都好易變成紅、黑或灰 ...

剛剛看見fb朋友的樹冰,幾靚喎,在香港養,冬天轉了果凍色,我最喜歡果凍色,下次淘棵玩吓先,景天科,樓主主打,請問樹冰難唔難種?度夏有冇問題?謝謝
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 13:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-6 13:21
剛剛看見fb朋友的樹冰,幾靚喎,在香港養,冬天轉了果凍色,我最喜歡果凍色,下次淘棵玩吓先,景天科,樓 ...

樹冰我冇種過,但覺得似千佛手,應該都唔難嘅。
景天科渡夏最最最緊要空氣流通!水土會乾先淋。配土可多用棵粒,比例就要睇肉肉本身有多喜水,不過多棵粒控水係會易出果凍色啲
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 13:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 13:17
呢d多肉可以搬落室內種的, 放係窗邊就可以的, 有些少太陽照就得, 又唔係好大盆, 多肉植物係晚上都係吸二 ...

係呀,陸續攞緊啲玉露返屋企種,就黎又俾人鬧啦
回復

powergun 發表於 2019-1-6 13:59:03 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 13:47
係呀,陸續攞緊啲玉露返屋企種,就黎又俾人鬧啦

唔怕的, 種多d 植物係屋企, 除左觀賞外, 有實質好處的, 就係淨化空氣啦, 人要吸氧氣, 放出二氧化碳, 植物就相反, 剛好互惠互補, 各取所需的
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 14:06:42 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 13:59
唔怕的, 種多d 植物係屋企, 除左觀賞外, 有實質好處的, 就係淨化空氣啦, 人要吸氧氣, 放出二氧化碳, 植物 ...

佢要水種先滿意,又要用靚嘅容器
回復

taxitang 發表於 2019-1-6 14:15:27 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 13:46
樹冰我冇種過,但覺得似千佛手,應該都唔難嘅。
景天科渡夏最最最緊要空氣流通!水土會乾先淋。配土可多 ...

謝謝解答, 那我下次留意下,淘返一棵老桩'落嚟玩玩, 謝謝
回復

taxitang 發表於 2019-1-6 14:21:19 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 14:06

個人覺得軟十二卷用萬象盆栽種幾好睇,我種緊呢幾棵玉露用繁特小盆,六毫人仔一隻,黑白兩色選擇,質地加厚,抵玩
回復

powergun 發表於 2019-1-6 14:28:28 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-6 14:06

多肉植物不宜水種, 水種的植物係夜晚又會同我地吸氧氣放二氧化碳的

靚花盆唔難搵的, 花墟, 缸記, 日x城, 12蚊店都有, 唔係淘都得
回復

小雷子 發表於 2019-1-6 14:30:24 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-6 14:21
個人覺得軟十二卷用萬象盆栽種幾好睇,我種緊呢幾棵玉露用繁特小盆,六毫人仔一隻,黑白兩色選擇,質地加 ...

方盆定圓盆?邊隻盆慳位啲?
回復

taxitang 發表於 2019-1-6 14:44:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-6 14:30
方盆定圓盆?邊隻盆慳位啲?

有黑白兩色,有圓有方,買埋埋托架更穩陣,有四、五隻尺寸,大小配植株。
特小盆的托架可放六盆,圓和方也可以放,所以佔位一樣
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 19:11:27 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 14:28
多肉植物不宜水種, 水種的植物係夜晚又會同我地吸氧氣放二氧化碳的

靚花盆唔難搵的, 花墟, 缸記, 日x城, ...

所以好煩囉
我而家種種子一定要用泥,佢就話佢唔鐘意
回復

little_stone 發表於 2019-1-6 19:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
個人覺得軟十二卷用萬象盆栽種幾好睇,我種緊呢幾棵玉露用繁特小盆,六毫人仔一隻,黑白兩色選擇,質地加 ...

我都覺得好睇,不過我老公就話唔鐘意用泥種
回復

violet_bb 發表於 2019-1-6 19:36:30 來自手機 |顯示全部樓層

真係平到無朋友!
回復