如果有隻藥,可以令肉肉出錦,又唔會殺死啲肉肉,你會唔會用?

作者: little_stone 发表于 2019-1-3 14:53:12
5258 166
如題,只係幻想一下
但其實我唔覺得就咁中心點淺色咗係叫做靚囉
violet_bb 發表於 2019-1-3 21:36:55 來自手機 |顯示全部樓層
正如人,走去整容,之後可能會有後遺症,但係都有好多人冒險去整。
不過,整出來的始終係假的,唔自然。
yunge0 發表於 2019-1-4 05:55:47 來自手機 |顯示全部樓層
藍石蓮本身好靚, 何必花錢去多此一舉。
所謂後無副作用無爛心, 只因見效快, 用一次半次停用唔覺眼啫。停用後唔爛,但褪色點算呢?
長期用這些不自然的做法遲早出事, 到時欲哭無淚, 博唔過。
sarshk2014 發表於 2019-1-4 09:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
真亦假時假亦真,真實世界本來就是虛幻,現今世界又只求一刻的燦爛,何必太認真呢!喜歡用咪用囉!
powergun 發表於 2019-1-4 12:53:18 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-3 21:36
正如人,走去整容,之後可能會有後遺症,但係都有好多人冒險去整。
不過,整出來的始終係假的,唔自然。 ...

樓主係話整容後唔會死, 唔會有後遺症, 但會變靚靚, 又如何?
小雷子 發表於 2019-1-4 13:12:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-4 12:53
樓主係話整容後唔會死, 唔會有後遺症, 但會變靚靚, 又如何?

哈哈!好吸引喎!同化妝一樣,令自己靚啲,人都開心啲!
powergun 發表於 2019-1-4 13:15:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-4 13:12
哈哈!好吸引喎!同化妝一樣,令自己靚啲,人都開心啲!
...

人人可做男神女神
yunge0 發表於 2019-1-4 13:22:10 |顯示全部樓層

所謂賣花讚花香,如果賣家講明有副作用,會致命,不會吸引人光顧。
賣家現在的寫法美其名是邀請你做白老鼠。對於我來說,肉肉種唔死經已是萬幸,我唔會捨得自己出錢幫人做實驗。
little_stone 發表於 2019-1-4 13:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-4 12:53

係呀,睇淘佬有得淘錦藥,就諗究竟係咩人會想咁整啲肉肉?睇到啲留言,佢哋係真心相信肉肉唔會因此受傷嘅!
咁我就諗,係喎,如果肉肉冇傷冇死,好似用藥都冇咩問題咁喎...
不過就正如BB咁話,用藥就似整容
其實整完靚唔靚,見人見智啦
我個人就覺得,唔靚未化妝算囉,肉肉冇色未P 圖算囉
little_stone 發表於 2019-1-4 13:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-4 13:22
所謂賣花讚花香,如果賣家講明有副作用,會致命,不會吸引人光顧。
賣家現在的寫法美其名是邀請你做白老鼠 ...

其實係架,賣家都唔肯定對啲肉肉有冇害
taxitang 發表於 2019-1-4 14:48:08 |顯示全部樓層
我就一定唔會用,就算真的對肉肉無傷害,但這些所謂"錦'',了無生氣,在葉片一撻一撻,算是施藥高手,也做不到真錦的美態,無色彩可言,看得多,乜會厭倦,這樣的錦,只不過是自欺欺人,並且失去養植物的期待心態,例如玉露錦,期望每次的新葉有沒有錦,錦的變化如何,這種期待的心態,我估很多養開植物的朋友也有這樣的期待。
powergun 發表於 2019-1-4 15:22:47 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-4 13:53
係呀,睇淘佬有得淘錦藥,就諗究竟係咩人會想咁整啲肉肉?睇到啲留言,佢哋係真心相信肉肉唔會因此受傷嘅 ...

是的, 賣個個更係話食山埃都唔會影響健康, 你去問賣藥錦植物的, 更係話無事的, 唔會退色的, 點會有人賣野倒自己米的
violet_bb 發表於 2019-1-4 17:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-4 14:48
我就一定唔會用,就算真的對肉肉無傷害,但這些所謂"錦'',了無生氣,在葉片一撻一撻,算是施藥高手,也做 ...

無錯,種植者對植物生長的期待,以及看到結果之後的喜悅或失望,當中的經歷,是最珍貴的。否則,何必要種植?買絹花膠花回來擺便是了!長開春去花還在,不用付出日日有得賞花!
taxitang 發表於 2019-1-4 18:29:56 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-4 17:53
無錯,種植者對植物生長的期待,以及看到結果之後的喜悅或失望,當中的經歷,是最珍貴的。否則,何必要種 ...

期待,就是任何興趣舆嗜好的吸引力,也是分享交流的好話題。
"你看看我這株蝴蝶蘭的花形幾圓"。"看看我這株達摩的藝再進化"。''那株玉露錦幾晶凝通透"
Forumdata 發表於 2019-1-4 20:32:21 來自手機 |顯示全部樓層
試下滴一滴漂白水落去可能都會淡色
Forumdata 發表於 2019-1-4 20:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
之前有人教 喺白玫瑰嘅水中加入顏料白玫瑰就會變色 同樣地如果喺中多肉嘅盆入面放入有顏色的水不知多肉會否變色
little_stone 發表於 2019-1-4 21:43:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-4 14:48
我就一定唔會用,就算真的對肉肉無傷害,但這些所謂"錦'',了無生氣,在葉片一撻一撻,算是施藥高手,也做 ...

冇錯呀,藥錦千篇一律,好似唔小心滴咗滴漂白水喺中間
taxitang 發表於 2019-1-4 22:04:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-4 21:43
冇錯呀,藥錦千篇一律,好似唔小心滴咗滴漂白水喺中間

其實對住啲藥錦睇真啲,就算發覺啲色好實,冇光彩變化,不知樓主有沒有種過玉露錦,就算平價細粒的玉露錦,受不同陽光照耀吓,也有色彩的變化,這就是樂趣,這粒40元人仔,雖然细粒,但錦唔錯,可以接受。

新番初種時,未有红色

新番初種時,未有红色

一段時間後種定,曬到 胭脂紅,如冇曬一段時間,又會轉黄,幾好玩。

一段時間後種定,曬到 胭脂紅,如冇曬一段時間,又會轉黄,幾好玩。
little_stone 發表於 2019-1-5 11:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-4 22:04
其實對住啲藥錦睇真啲,就算發覺啲色好實,冇光彩變化,不知樓主有沒有種過玉露錦,就算平價細粒的玉露錦 ...

我得棵徒長嘅寶草錦
淘嗰時棵棵錦都唔同,都揀咗好耐
景天嘅錦都好靚,最鐘意佢地白中帶粉
powergun 發表於 2019-1-5 11:02:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-5 11:00
我得棵徒長嘅寶草錦
淘嗰時棵棵錦都唔同,都揀咗好耐