[求救]迷迭香-紅蜘蛛

作者: cgi0117 發表于 2019-1-1 21:51:25
2375 10

岩岩買返黎盆迷迭香發現D葉有D 黃黃啡啡點....我狂蚊走D壞葉....追蹤左幾日..發現到一粒紅蜘蛛
請問除走 黃黃啡啡葉 有冇用? 迷迭香要食用, 可以點搞D紅蜘蛛.... 佢地係唔係係葉底多??
謝謝
yunge0 發表於 2019-1-2 07:12:37 來自手機 |顯示全部樓層

紅蜘蛛的幼蟲常群集於一些葉背上, 它們會吸取植物的汁液, 令植物變弱, 死亡。
發現紅蜘蛛要立即殺死它( 我會用手壓死它),然後把植株重新洗一次。如果植物要食用, 要換泥。 定期檢查和清洗植物。
記住紅蜘蛛四圍走, 會擴散的, 要立即處理。
回復

cgi0117 發表於 2019-1-2 10:58:26 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-2 07:12
紅蜘蛛的幼蟲常群集於一些葉背上, 它們會吸取植物的汁液, 令植物變弱, 死亡。
發現紅蜘蛛要立即殺死它( 我 ...

把植株重新洗一次...

係唔係就禁同佢D葉洗白白呀?
回復

yunge0 發表於 2019-1-2 14:31:21 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-1-2 10:58
把植株重新洗一次...

係唔係就禁同佢D葉洗白白呀?

發現紅蜘蛛,除了「就地正法它外」,還要立即用清水逐片葉和莖洗一次和檢查有沒有蛋或蟲殘留。由於紅蜘蛛可能會走入泥中,建議換新泥。
回復

貓眼寶寶 發表於 2019-1-25 18:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
稀釋小小酒精抹,平日用小小醋加水噴
回復

cgi0117 發表於 2019-1-26 23:02:57 |顯示全部樓層
真慘, 有棵細細, 換泥後, 我應該清得D泥太清, 已經瓜左
回復

cgi0117 發表於 2019-2-27 21:35:50 |顯示全部樓層
換泥後...覺得好似多左紅豬豬....可以點搞{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}{:emoji_029:}
回復

powergun 發表於 2019-2-28 00:43:46 |顯示全部樓層
都係搞唔掂就整棵掉左佢啦, 無法的
回復

cgi0117 發表於 2019-3-1 09:48:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-28 00:43
都係搞唔掂就整棵掉左佢啦, 無法的

係唔係有紅豬豬, 就唔食得嫁啦?
回復

powergun 發表於 2019-3-1 10:35:48 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-1 09:48
係唔係有紅豬豬, 就唔食得嫁啦?

夠膽就食啦, 始終係有蟲, 重係蜘蛛來的, 理論上大菌可以食細菌的, 唔知你敢唔敢食啦
回復

cgi0117 發表於 2019-3-1 21:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
慘,有用頂芽分支出黎再種,得唔得?盤野先十幾廿蚊,我買包泥重貴過盤野,我唔想浪費曬d心機
回復