2019年開心玩肉~#608 銀手指

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24628 610
lamkaicheung 發表於 2019-3-30 10:36:47 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-30 09:51
王子係咪放左d牡蠣落泥度?

娘娘乜嘢叫做牡蠣,中藥嚟㗎?
回復

violet_bb 發表於 2019-3-30 11:12:17 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-30 10:36
娘娘乜嘢叫做牡蠣,中藥嚟㗎?

我講得唔好,我意思係見貝殼在泥上,想知是否刻意加上用來調節泥質?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-30 12:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-30 11:12
我講得唔好,我意思係見貝殼在泥上,想知是否刻意加上用來調節泥質?

...

哦…原來指呢啲,呢啲我都唔知係河沙定海沙, 納納雜雜石仔又有貝殼仔又有,通常用佢來做細盆墊底層, 貪佢夠疏水,有啲放露天都會用佢來做鋪面,貪佢夠重身,落雨時冇咁容易沖走,攞倒乜就用乜喇!
最搞笑就係,平時屋企燒嘢食,最尾咪凈翻好多炭碎粒,都會攞呢撈沙泥種多肉,咁多大大盆真係要諗諗計先得㗎!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-30 12:42:31 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-30 12:23
<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>哦…原來指呢啲,呢啲我都唔知係河沙定海沙, 納納雜雜石仔又 ...

炭又真係幾好喎,可以吸濕唔會up爛d根!海沙係咸的,都可以用架?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-30 13:09:09 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-30 12:42
炭又真係幾好喎,可以吸濕唔會up爛d根!海沙係咸的,都可以用架?

見過有海灘沙是顆粒狀,就好似綠豆紅豆咁上下,泡浸幾天洗乾淨,撈埋的沙泥一齊,應該冇問題!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-30 14:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-30 13:09
見過有海灘沙是顆粒狀,就好似綠豆紅豆咁上下,泡浸幾天洗乾淨,撈埋的沙泥一齊,應該冇問題! ...

點除蟲?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-30 15:57:54 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-30 14:38
點除蟲?

呢嗰蟲我都困擾咗好耐
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-31 22:12:19 |顯示全部樓層

[url=http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=189783&extra=page%3D1&mobile
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 22:32:41 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-31 22:12
[url=http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=189783&extra=page%3D1&mobile

謝王子蒐帖,睇到毛管楝。我目前遇到的多數係根粉介殼蟲和棉花蟲,以及一些細過蚊滋的黑色蟲,常有來襲,甚是苦惱。帖中咁可愛嘅我未遇過,可能郊區會多d吧。
我覺得我植物的蟲可能係來自植料,所以見到王子廣泛蒐羅不同植料,就想請教王子你點樣消毒。海沙、河沙、泥泥石石果d,本身有好多蟲蟲或蟲卵,請教王子你在未上盆之前係點樣清理和消毒架?
P.S. 王子殿下的大規模露養植物,棵棵都健健康康,一d都無蟲咬痕跡,想必有豐富心得,盼能略窺一二!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-31 22:41:01 |顯示全部樓層
我冇消毒㗎,攞上手就種!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 22:43:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-31 22:41

即係天生天養牙?莫非王子你有噴殺蟲劑?
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 22:45:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-31 22:41

海沙乜都有:蜈蚣、百足、蟻、蠍子……好得人驚!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-31 23:04:38 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-31 22:45
海沙乜都有:蜈蚣、百足、蟻、蠍子……好得人驚!

真係乜都冇做過,換大盆時都係將啲舊泥仰鬆,再加新舊泥撈埋一齊就咁咋,我都好求求其其, 種唔死就算啦!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-31 23:35:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-31 23:04
真係乜都冇做過,換大盆時都係將啲舊泥仰鬆,再加新舊泥撈埋一齊就咁咋,我都好求求其其, 種唔死就算啦! ...

Hahahaha,可能陽光係天然消毒殺菌的最佳武器!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-5-1 18:44:36 來自手機 |顯示全部樓層

普通星兜淘x回來整整一年,養殖唔難大得都幾慢㗎,由最初回來五毫子大扁扁地,現在有一蚊倒還脹卜卜,多咗好多一點點白粒,而家轉咗啲較粗植料顆粒種植!

混合種子鸞鳳玉加生石花,膽粗粗淘x回來試播,最下一行就係生石花,上三行係鸞鳳玉發芽率有95%,可惜過唔倒個夏天就歸天,經過一年現只凈翻十粒倒!
攝18/5/20
攝19/5/1
最後呢雙杯是雀料掛杯,自行鑽孔又可以種上多肉!

麒麟果18/11/10
食晒啲麒麟果肉,碗底留下幾粒種子,又攞咗去試發芽,其實每次食倒啲好食嘅生果都會攞去試發芽,好多時都會發倒㗎!
經過五個月苗開始長大,現時好似曬乾嘅蝦米咁上下體型,睇落都幾似火龍果,我諗麒麟果都應該可以係香港種倒有得食掛!

回復

violet_bb 發表於 2019-5-1 19:23:38 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-1 18:44
普通星兜淘x回來整整一年,養殖唔難大得都幾慢㗎,由最初回來五毫子大扁扁地,現在有一蚊倒還脹卜卜,多咗 ...

咁啱我一星期前都留左d麒麟果核,待乾播種。
敢問王子殿下係咪就咁放泥中就得?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-5-1 20:09:31 來自手機 |顯示全部樓層
達摩綠塔四季變化,日日都曬四個鐘已曬足一年,平時盡量少淋水,等雨水來先俾佢飲飽食醉,耐不耐佢就會追光生斜,要經常轉動方位向陽,等佢可以生翻直,現在生咗幾個側芽,過埋夏天要砍頭轉植料,希望可以養翻佢肥肥矮矮,等佢可以變翻粒馬蹄。

呢位佳麗係王宮好食好住,要做手術瘦身。  發表於 2019-5-13 04:52
回復

lamkaicheung 發表於 2019-5-1 20:36:07 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-1 19:23
咁啱我一星期前都留左d麒麟果核,待乾播種。
敢問王子殿下係咪就咁放泥中就得? ...

我就放係泥面,舖少少沙泥蓋表面,噴水放係散光位置,隔幾日就噴下水就可以發芽,初時出兩片葉仔,等埋中間位置主幹出埋,就慢慢加光照,現在我的可以曬四至五鐘!
娘娘有咁多粒發成芽後,養到手指咁上下大一定很壯觀啫!
回復

violet_bb 發表於 2019-5-1 20:53:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-1 20:36
我就放係泥面,舖少少沙泥蓋表面,噴水放係散光位置,隔幾日就噴下水就可以發芽,初時出兩片葉仔,等埋中 ...

多謝殿下明燈引路!本宮自當悉心照料,靜待其發芽出根,茁壯成長,枝葉茂密,開花結果。到時,本宮定必重重有賞!
回復

violet_bb 發表於 2019-5-1 21:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-1 20:09
達摩綠塔四季變化,日日都曬四個鐘已曬足一年,平時盡量少淋水,等雨水來先俾佢飲飽食醉,耐不耐佢就會追光 ...

AI 機械人好可愛啊!

有幾可愛先ヾ(@^▽^@)ノ  發表於 2019-5-1 21:37
回復