2019年開心玩肉~#607 爆晒盆玉露

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24556 606
lamkaicheung 發表於 2020-1-10 10:56:06 來自手機 |顯示全部樓層

蟹爪蘭開花

巧開心今次非常多花冧
在館內諮詢了一位花友師兄的寶貴授粉經驗,今次自己也來試試授粉,能否成功日後就知曉!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-14 15:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
丸葉紅司

丸葉是友人帶來給我的,得到嘅時候葉片以經是一撻撻又紅又綠嚡霎霎,細看就好似生癬,最初都怕佢會傳染埋俾其他多肉㗎!
當期時都沒有進行消毒殺菌,只是放在明亮處,經過一段渡夏時間,舊葉慢慢自然脫落,頂頭部分同時也長出小新葉芽,就知到丸葉在康復之中!
攝19/4/3

經歷過夏春秋來到冬, 恍如脫胎換骨一樣,不但皮膚變回滑溜,加上温差影響,葉色出現的紅線條紋,就好似一些卡通漫畫人物,武功提升到一定的極限級數,人物面上就會出現戰紋,今日丸葉無論係咪戰紋係咪極限,都已經華麗轉身成為紅司,連唐老鴨也一起來拍照留念!
攝20/1/14
回復

chuyat10 發表於 2020-1-14 17:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-14 15:27
丸葉紅司

丸葉是友人帶來給我的,得到嘅時候葉片以經是一撻撻又紅又綠嚡霎霎,細看就好似生癬,最初都怕佢 ...

好靚啊!大師級功力。
查閱資料原來属多肉植物中精品。
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-14 18:27:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-14 15:27
丸葉紅司

丸葉是友人帶來給我的,得到嘅時候葉片以經是一撻撻又紅又綠嚡霎霎,細看就好似生癬,最初都怕佢 ...

想像唔到重生之後簡直係脫胎換骨!好靚!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-14 20:38:41 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-1-14 17:11
好靚啊!大師級功力。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
查閱資料原來属多肉植物中精品。<span class="emoji emoji ...

十郎咁讚我會面紅㗎!
丸葉的特別之處,是在葉片方面出現血根線條,温差大才會浮現,就好似其他景天一樣温差才會出現果凍!
現在這肉已經是我囊中物,我又可以進行下一步的繁殖工作!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-14 20:48:47 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-14 18:27
想像唔到重生之後簡直係脫胎換骨!好靚!

丸葉吸收咗啲日月精華多咗,就好似化咗妝咁,而家變咗另外一個人,去溝仔都得!
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-15 07:40:17 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-14 20:48
丸葉吸收咗啲日月精華多咗,就好似化咗妝咁,而家變咗另外一個人,去溝仔都得![emoj ...

落妝前同化妝後果d大陸網紅......
回復

yunge0 發表於 2020-1-15 07:49:19 來自手機 |顯示全部樓層
丸葉紅司

葉紋好靚!王子功力深厚,把它脫胎換骨了。
回復

yunge0 發表於 2020-1-15 07:51:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-15 07:40

不是吧! 靚樣才是真面目。
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-15 07:54:38 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-1-15 07:51
不是吧! 靚樣才是真面目。

哈哈!啱啱相反!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-15 09:01:38 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-15 07:40

哈哈, 搵食艱難,能釣金龜入豪門更在所不惜!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-15 09:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-1-15 07:49
葉紋好靚!王子功力深厚,把它脫胎換骨了。

謝施主的美言,老納能救一肉得一肉,正所謂救肉一命, 勝造七級浮屠!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-16 22:41:14 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-15 09:24
謝施主的美言,老納能救一肉得一肉,正所謂救肉一命, 勝造七級浮屠!    ...

更新#1圖照

艾倫在一年多前一直用細小玻璃杯養植,泥少情況底下成長,植料原用至今沒有更換,雖然已徒長走勢,但也變成老樁姿態!
攝20/2/12

另一棵同期時間種植的艾倫,相對比上圖的健壯,因用上大一些盆子去種植,而令根部有廣展空間伸延,所以較為理想,睇睇幾多小B!
攝20/2/14

一年後臥地延命草,終於養到又長又脹卜卜,還曬出瘀紅色!
攝20/2/14
儲勢待發小花冧
來張臥地芝麻小紫花
加多一張拉起視線角度
回復

taxitang 發表於 2020-2-17 07:15:24 |顯示全部樓層
好壯觀,有氣勢。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-17 10:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-2-17 07:15
好壯觀,有氣勢。

實不相瞞,她也有美中不足之處,就是經常要掃枯葉!
回復

taxitang 發表於 2020-2-17 10:08:19 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-17 10:00
實不相瞞,她也有美中不足之處,就是經常要掃枯葉!

生生不息,脫舊換新才有新景象。
回復

chuyat10 發表於 2020-2-17 10:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
王子好幸福,有好大地方種大大盆植物,我淨係可玩迷你盆咋,好可憐。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-17 11:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-2-17 10:35
王子好幸福,有好大地方種大大盆植物,我淨係可玩迷你盆咋,好可憐。

大盆樣樣都要 double 負擔好重皮㗎!

回復

yunge0 發表於 2020-2-17 14:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
原來卧地延命草花是紫色的,很漂亮啊!王子上年分享給我的那條仍在,長了許多。
回復

chuyat10 發表於 2020-2-17 14:52:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-17 11:14
大盆樣樣都要 double 負擔好重皮㗎!<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>

王子喎,驚重皮?

都驚㗎,呢個時勢樣樣都抄貴晒,有錢都買唔到!(≧ω≦)/  發表於 2020-2-17 16:46
回復